Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.

Anneli Bengtsson

Anneli Bengtsson menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

Foto: Sören Karlsson

Indikationerna på en försämring kom redan i Svenskt Näringslivs enkätundersökning i maj. Det sammanfattande omdömet blev betydligt mer negativt än 2018. Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder, tillämpningen av lagar och regler, kommunens upphandlingar och servicen till företagen är några av de tunga områden där betygen sjönk i enkätundersökningen.

– Vi gjorde en rejäl förbättring i Svenskt Näringslivs ranking förra hösten. Det behövs inte så mycket för att tappa en bra position, säger Anneli Bengtsson (S), som tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014.

Idag styr Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. 

Som en förklaring till försämringen ser hon personalproblem som funnits på kommunens samhällsbyggnadsenhet.

– Vi har inte kunnat möta upp de krav som ställts på oss. Det kan säkert slå igenom i rankingresultatet. Nu har vi fått en ny chef för enheten. Dessutom börjar en ny näringslivsansvarig den 1 oktober. Det är rekryteringar som vi är mycket glada för. De rätta personerna på de rätta ställena gör skillnad, framhåller Anneli Bengtsson.

Expansivt läge

Hon menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

– Jantelagen har bromsat oss. Att vända en trend och att förändra attityder är tidskrävande. Det är bara att konstatera att Vingåker har en historia där näringslivsfrågor överhuvudtaget inte funnits på agendan. Där har vi blivit klart bättre.

Anneli Bengtsson vill samtidigt definiera näringspolitik utifrån ett bredare perspektiv.

– Tillgång på bra bostäder, på väl fungerande förskolor och skolor och på en äldreomsorg av god kvalitet måste också vägas in för att få en rättvis bild. På alla dessa områden har Vingåker gjort mycket på senare år. Bostäder, förskolor, skolor och äldreboenden har byggts. Borta är den tid när hyreshus revs här i kommunen. Nu ökar befolkningen sakta men säkert igen, förklarar Anneli Bengtsson.

Årets kommun

I detta helhetsperspektiv ingår också att satsa på hela kommunen, inte enbart på tätorten. Det målmedvetna arbetet med landsbygdsutveckling, lokala utvecklingsplaner och bredbandsutbyggnad gjorde att Riksorganisationen Hela Sverige ska leva förra hösten utsåg Vingåker till Årets kommun 2018.

Anneli Bengtsson tycker inte att den optimism som hon oftast möter under sina många företagsbesök återspeglas i rankingen.

– Talar inte företagen om vad vi som kommun kan bli bättre på har vi förstås svårt att gissa oss till det. Givetvis är det tufft för ett antal företag, men min bild är att näringslivet generellt sett blomstrar och mår riktigt bra.

Anneli Bengtsson är uppvuxen i Stockholm och Östhammar, men har vid det här laget bott länge i Vingåker.

– Det är en underbar kommun att bo och leva i. Här finns en livskvalitet med puls och lugn på samma gång.

Hon låter sig inte nedslås av resultatet i rankingen.

– Jag är optimistisk, jätteoptimistisk. Vingåker är utan tvekan på rätt väg. Vi har alla förutsättningar att lyckas. Det finns en framtidstro och en positiv anda i kommunen, säger Anneli Bengtsson.     

Charlotte Prennfors (M) är oppositionsråd i Vingåker.

– Det är enbart näringslivet som kan driva kommunen framåt. Därför måste vi bli ännu mer serviceinriktade och verkligen prioritera frågor som berör näringslivet, poängterar hon.

Charlotte Prennfors pekar på att en företagare som får klagomål från en kund omedelbart försöker åtgärda felen.

Agera på samma sätt

– Vi som kommun ska agera på samma sätt. Företagen har inte tid att vänta och behöver få snabba besked. Alla våra duktiga entreprenörer är proffs inom sina respektive områden och måste också behandlas därefter, säger hon.  

Ralf Hedin är kommunchef i Vingåker.

– Självklart vill vi ha ett bra företagsklimat, men man måste se långsiktigt på rankingen. Förändringar från det ena året till det andra behöver inte betyda så mycket.  

Ralf Hedin betonar att kommunen lyssnar noggrant på synpunkter från företagen i Vingåker och också på rekommendationer från Svenskt Näringsliv om hur företagsklimatet kan förbättras.

– Jag känner mig trygg i det vi gör och tror absolut att det över tid leder till att näringslivsklimatet kommer att lyfta, säger Ralf Hedin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Baylan tar tag i regelkrånglet

REGELKRÅGEL Under hösten har näringsminister Ibrahim Baylan genomför en Förenklingsresa. På fem orter har företagare bjudits in för att samtala med näringsministern om hur olika lagar och regler påverkar dem. Syftet har varit att skapa ett underlag för att strukturerat arbete för att minska regelkrånglet. Det första stoppet var i Eskilstuna den 23 september.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Svagare konjunktur och stor osäkerhet

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det är huvudslutsatsen i en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En betydligt svagare omvärldskonjunktur gör att tillväxten i svensk utrikeshandel faller. Något som drabbar Södermanland med stor export och en omfattande industri.