Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.

Anneli Bengtsson

Anneli Bengtsson menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

Foto: Sören Karlsson

Indikationerna på en försämring kom redan i Svenskt Näringslivs enkätundersökning i maj. Det sammanfattande omdömet blev betydligt mer negativt än 2018. Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder, tillämpningen av lagar och regler, kommunens upphandlingar och servicen till företagen är några av de tunga områden där betygen sjönk i enkätundersökningen.

– Vi gjorde en rejäl förbättring i Svenskt Näringslivs ranking förra hösten. Det behövs inte så mycket för att tappa en bra position, säger Anneli Bengtsson (S), som tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014.

Idag styr Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. 

Som en förklaring till försämringen ser hon personalproblem som funnits på kommunens samhällsbyggnadsenhet.

– Vi har inte kunnat möta upp de krav som ställts på oss. Det kan säkert slå igenom i rankingresultatet. Nu har vi fått en ny chef för enheten. Dessutom börjar en ny näringslivsansvarig den 1 oktober. Det är rekryteringar som vi är mycket glada för. De rätta personerna på de rätta ställena gör skillnad, framhåller Anneli Bengtsson.

Expansivt läge

Hon menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

– Jantelagen har bromsat oss. Att vända en trend och att förändra attityder är tidskrävande. Det är bara att konstatera att Vingåker har en historia där näringslivsfrågor överhuvudtaget inte funnits på agendan. Där har vi blivit klart bättre.

Anneli Bengtsson vill samtidigt definiera näringspolitik utifrån ett bredare perspektiv.

– Tillgång på bra bostäder, på väl fungerande förskolor och skolor och på en äldreomsorg av god kvalitet måste också vägas in för att få en rättvis bild. På alla dessa områden har Vingåker gjort mycket på senare år. Bostäder, förskolor, skolor och äldreboenden har byggts. Borta är den tid när hyreshus revs här i kommunen. Nu ökar befolkningen sakta men säkert igen, förklarar Anneli Bengtsson.

Årets kommun

I detta helhetsperspektiv ingår också att satsa på hela kommunen, inte enbart på tätorten. Det målmedvetna arbetet med landsbygdsutveckling, lokala utvecklingsplaner och bredbandsutbyggnad gjorde att Riksorganisationen Hela Sverige ska leva förra hösten utsåg Vingåker till Årets kommun 2018.

Anneli Bengtsson tycker inte att den optimism som hon oftast möter under sina många företagsbesök återspeglas i rankingen.

– Talar inte företagen om vad vi som kommun kan bli bättre på har vi förstås svårt att gissa oss till det. Givetvis är det tufft för ett antal företag, men min bild är att näringslivet generellt sett blomstrar och mår riktigt bra.

Anneli Bengtsson är uppvuxen i Stockholm och Östhammar, men har vid det här laget bott länge i Vingåker.

– Det är en underbar kommun att bo och leva i. Här finns en livskvalitet med puls och lugn på samma gång.

Hon låter sig inte nedslås av resultatet i rankingen.

– Jag är optimistisk, jätteoptimistisk. Vingåker är utan tvekan på rätt väg. Vi har alla förutsättningar att lyckas. Det finns en framtidstro och en positiv anda i kommunen, säger Anneli Bengtsson.     

Charlotte Prennfors (M) är oppositionsråd i Vingåker.

– Det är enbart näringslivet som kan driva kommunen framåt. Därför måste vi bli ännu mer serviceinriktade och verkligen prioritera frågor som berör näringslivet, poängterar hon.

Charlotte Prennfors pekar på att en företagare som får klagomål från en kund omedelbart försöker åtgärda felen.

Agera på samma sätt

– Vi som kommun ska agera på samma sätt. Företagen har inte tid att vänta och behöver få snabba besked. Alla våra duktiga entreprenörer är proffs inom sina respektive områden och måste också behandlas därefter, säger hon.  

Ralf Hedin är kommunchef i Vingåker.

– Självklart vill vi ha ett bra företagsklimat, men man måste se långsiktigt på rankingen. Förändringar från det ena året till det andra behöver inte betyda så mycket.  

Ralf Hedin betonar att kommunen lyssnar noggrant på synpunkter från företagen i Vingåker och också på rekommendationer från Svenskt Näringsliv om hur företagsklimatet kan förbättras.

– Jag känner mig trygg i det vi gör och tror absolut att det över tid leder till att näringslivsklimatet kommer att lyfta, säger Ralf Hedin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framtidens kompetens och yrken i fokus på SYV-dag

UTBILDNING Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare i Nyköping och Oxelösund.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Näringsminister Ibrahim Baylan möte företagare i Eskilstuna

FÖRETAGSKLIMAT Femton företagare fick möjlighet att träffa näringsminister Ibrahim Baylan när han besökte Eskilstuna på sin Förenklingsresa. Upplägget var enkelt och fokuserat. Företagarna fick berätta om problem de upplever och komma med förslag på hur det borde vara. Ministern lyssnade och kom med frågor för att förstå ordentligt.
NYHET Publicerad:

Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna gör en rejäl förbättring i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Eskilstuna åkt berg-och-dalbana genom årens lopp. Nu gör kommunen en rejäl förbättring med 31 placeringar i jämförelse med resultatet för ett år sedan och hamnar på plats 144. Eskilstuna kan glädja sig åt ett tydligt lyft sedan 2013 med den bottennotering med plats 237 som man då hade.
NYHET Publicerad:

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt. "Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat", säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.
NYHET Publicerad:

Trosa bäst – igen!

FÖRETAGSKLIMAT I dag släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Södermanland är det som vanligt Trosa som högst rankingplacering. Vid sidan av Trosa är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år.
NYHET Publicerad:

Sex av länets kommuner förbättrar sin ranking av företagsklimatet

PRESSMEDDELANDE Trosa har som vanligt högst ranking av företagsklimatet av länets kommuner. Vid sidan av dem är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år. Det framkommer i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

"Vi låter oss inspireras av Rättviksmodellen"

FÖRETAGSKLIMAT Nyköpings blygsamma placeringar i LFK-rankingen ska i framtiden vara ett minne blott. Kommunen gör nu ett omtag för att förbättra klimatet och villkoren för företagen.
NYHET Publicerad:

Här passeras en gräns

KOMMENTAR Att vara företagare är inte enkelt. Det lär finnas ungefär 1200 lagar, 2200 förordningar samt 8100 föreskrifter och allmänna råd som kan vara tillämpliga på företaget. Det är upp till företagaren att hålla koll på om så är fallet och vad detta i så fall innebär.
NYHET Publicerad:

Svala konjunkturförväntningar

PRESSMEDDELANDE Företagen i Södermanland signalerar att konjunkturtoppen är passerad men att det närmaste halvåret ser stabilt ut, vilket framkommer i Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet.
NYHET Publicerad:

Företagens förväntningar om konjunkturen dämpas

EKONOMI Konjunkturen mattas av. Förväntningarna dämpas från svenska företag. Kurvorna för framtida produktion och försäljning, investeringar och sysselsättning pekar nedåt, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. "Företagen planerar inte för högre produktion", säger ekonom Violeta Juks.
NYHET Publicerad:

En hamn i förändring

FÖRETAGSKLIMAT Oxelösunds Hamn står inför stora förändringar. Hamnen lever till stor del i symbios med SSAB som ska ställa om sin produktion. Hamnens stora hantering av kol ska ersättas av hantering av LNG (gas) och stora mängder skrot. "Vi jobbar för fullt med alla olika myndighetsprövningar som krävs", säger Douglas Heilborn som är hamnens VD.
NYHET Publicerad:

Sommarexamen

KOMMENTAR Tillbaka bakom tangenterna efter fyra härliga sommarveckor flyter tankarna lätt mellan semester och jobb. Många härliga semesterminnen vill inte riktigt lämna utrymme för jobbet.
NYHET Publicerad:

Många unga får sitt första jobb under sommaren

SOMMARJOBB För att företag ska kunna klara av sommarmånaderna anställer de ofta unga sommarvikarier. ”För oss är det avgörande att vi kan anställa personal under sommaren, annars hade vi inte kunnat vara ett säsongsföretag” säger Helena Pagoldh, som driver Sundbyholms gästhamn.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.