Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.

Anneli Bengtsson

Anneli Bengtsson menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

Foto: Sören Karlsson

Indikationerna på en försämring kom redan i Svenskt Näringslivs enkätundersökning i maj. Det sammanfattande omdömet blev betydligt mer negativt än 2018. Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder, tillämpningen av lagar och regler, kommunens upphandlingar och servicen till företagen är några av de tunga områden där betygen sjönk i enkätundersökningen.

– Vi gjorde en rejäl förbättring i Svenskt Näringslivs ranking förra hösten. Det behövs inte så mycket för att tappa en bra position, säger Anneli Bengtsson (S), som tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014.

Idag styr Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. 

Som en förklaring till försämringen ser hon personalproblem som funnits på kommunens samhällsbyggnadsenhet.

– Vi har inte kunnat möta upp de krav som ställts på oss. Det kan säkert slå igenom i rankingresultatet. Nu har vi fått en ny chef för enheten. Dessutom börjar en ny näringslivsansvarig den 1 oktober. Det är rekryteringar som vi är mycket glada för. De rätta personerna på de rätta ställena gör skillnad, framhåller Anneli Bengtsson.

Expansivt läge

Hon menar att Vingåker under lång tid, alltför lång tid, varit en förvaltande kommun, men att man nu gått in i ett expansivt läge.

– Jantelagen har bromsat oss. Att vända en trend och att förändra attityder är tidskrävande. Det är bara att konstatera att Vingåker har en historia där näringslivsfrågor överhuvudtaget inte funnits på agendan. Där har vi blivit klart bättre.

Anneli Bengtsson vill samtidigt definiera näringspolitik utifrån ett bredare perspektiv.

– Tillgång på bra bostäder, på väl fungerande förskolor och skolor och på en äldreomsorg av god kvalitet måste också vägas in för att få en rättvis bild. På alla dessa områden har Vingåker gjort mycket på senare år. Bostäder, förskolor, skolor och äldreboenden har byggts. Borta är den tid när hyreshus revs här i kommunen. Nu ökar befolkningen sakta men säkert igen, förklarar Anneli Bengtsson.

Årets kommun

I detta helhetsperspektiv ingår också att satsa på hela kommunen, inte enbart på tätorten. Det målmedvetna arbetet med landsbygdsutveckling, lokala utvecklingsplaner och bredbandsutbyggnad gjorde att Riksorganisationen Hela Sverige ska leva förra hösten utsåg Vingåker till Årets kommun 2018.

Anneli Bengtsson tycker inte att den optimism som hon oftast möter under sina många företagsbesök återspeglas i rankingen.

– Talar inte företagen om vad vi som kommun kan bli bättre på har vi förstås svårt att gissa oss till det. Givetvis är det tufft för ett antal företag, men min bild är att näringslivet generellt sett blomstrar och mår riktigt bra.

Anneli Bengtsson är uppvuxen i Stockholm och Östhammar, men har vid det här laget bott länge i Vingåker.

– Det är en underbar kommun att bo och leva i. Här finns en livskvalitet med puls och lugn på samma gång.

Hon låter sig inte nedslås av resultatet i rankingen.

– Jag är optimistisk, jätteoptimistisk. Vingåker är utan tvekan på rätt väg. Vi har alla förutsättningar att lyckas. Det finns en framtidstro och en positiv anda i kommunen, säger Anneli Bengtsson.     

Charlotte Prennfors (M) är oppositionsråd i Vingåker.

– Det är enbart näringslivet som kan driva kommunen framåt. Därför måste vi bli ännu mer serviceinriktade och verkligen prioritera frågor som berör näringslivet, poängterar hon.

Charlotte Prennfors pekar på att en företagare som får klagomål från en kund omedelbart försöker åtgärda felen.

Agera på samma sätt

– Vi som kommun ska agera på samma sätt. Företagen har inte tid att vänta och behöver få snabba besked. Alla våra duktiga entreprenörer är proffs inom sina respektive områden och måste också behandlas därefter, säger hon.  

Ralf Hedin är kommunchef i Vingåker.

– Självklart vill vi ha ett bra företagsklimat, men man måste se långsiktigt på rankingen. Förändringar från det ena året till det andra behöver inte betyda så mycket.  

Ralf Hedin betonar att kommunen lyssnar noggrant på synpunkter från företagen i Vingåker och också på rekommendationer från Svenskt Näringsliv om hur företagsklimatet kan förbättras.

– Jag känner mig trygg i det vi gör och tror absolut att det över tid leder till att näringslivsklimatet kommer att lyfta, säger Ralf Hedin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tätt samarbete med näringslivet ska utveckla Katrineholms företagsklimat

CORONAKRISEN Katrineholms kommun har under en längre tid haft en positiv utveckling inom Svenskt Näringslivs undersökning av lokalt företagsklimat. 2008 låg Katrineholms kommun på plats 285 vilket går att jämföra med placeringen 2019 där Katrineholm erhöll plats nummer 79. Efter en vår där såväl företag som kommun kämpat hårt mot en pandemi så ser ändå kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) positivt på framtiden där det lokala företagsklimatet ses som en konkurrensfördel.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.