Företagare och politiker som deltog på Attendos demensboende på Ekebyvägen i Eskilstuna
Foto: Björn Lindgren

Företagare och politiker som deltog på Attendos demensboende på Ekebyvägen i Eskilstuna

MPs toppolitiker träffar företagare

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Riksdagsval, politiker och företagare – hör det ihop? Miljöpartiets två toppkandidater inför riksdagsvalet riksdagen i Södermanland, Linus Lakso och Marielle Lathi besökta Attendos demensboende på Ekebyvägen och åt lunch med företagare. Samtalet blev långt och intressant med inriktning på vad företagare önskar sig av den regering som tillträder efter höstens val.

Linus Lakso och Marielle Lahti tar igen sig på en bänk framför Attendos växthus.
Foto: Björn Lindgren

Linus Lakso och Marielle Lahti tar igen sig på en bänk framför Attendos växthus.

–  Jag slås av det starka engagemang och den stora kompetens som finns hos våra Sörmländska företagare. Det står för en stark framtidstro, säger Marielle Lahti

Förmiddagen började med att Caroline Tengbrand, verksamhetschef och Pia Lavén, verksamhetschef visade Attendos demensboende på Ekebyvägen. Boendet är uppbyggt kring konceptet livsstilsboende Utevistelse och trädgård. De boende ska stimuleras att vara ute så mycket som möjligt. Aktiviteter förläggs i möjligaste mån ute i trädgården eller i växthuset om de är lite kyligare.

–  Vår ambition är de som bor här ska kunna vara med och bestämma så mycket som möjligt. Allt ifrån mat till aktiviteter involveras de därför i, berättar Caroline Tengbrand som är verksamhetschef på Attendo Ekebyvägen.

Verksamheten har varit igång i två år. Lokalerna har Attendo skräddarsytt för ett demensboende tillsammans med hyresvärden. Bland annat finns det en spa-avdelning, ett utegym och en trädgård.

–  Samarbetet med kommunen har fungerarat mycket bra, säger Pia Lavén som var ansvarig när verksamheten startades och som precis övergått till en rådgivande roll.

För Miljöpartiet är det viktig att de boende involveras och att de har stora valmöjligheter.

–  Attendos lösning med att laga det mesta av maten på plats och endast matens proteindel förlagas och värms är ett bra sätt att gå mot lokal tillagning, säger Marielle Lahti.

Till lunch anslöt ytterligare företagare och flera olika ämnen kom med i diskussionen.

Marie Svensson från Tjeders Industri i Malmköping berättade att bra välfärd är viktigt ur många aspekter! Ett exempel är skolan i Malmköping som skulle läggas ned av kommunen. Nu kan den behållas tack vare att föräldrarna själva tog kontakt med Europaskolan, som nu driver den i privat regi istället för att flytta eleverna till Flen. Förslagen kring ”vinster i välfärden” som riksdagen sa nej till skapar stor oro och slår hårt kring möjligheten till fortsatta investeringar inom skola, vård och omsorg.

En annan viktig fråga är de många och omfattande regelverk som företagen har att hantera.

–  Tjeders med våra 35 anställda har samma regler att följa som t ex ASSA. Vi har däremot inte alls de resurser eller specialkompetenser som många gånger behövs. Viktigt att inte försvåra för företagen mer än nödvändigt vid tolkningen av regelverket i och för Sverige, säger Marie Svensson.

Karin Bogen som  är ansvarig för Smedhälsan och Vårdcentralen Smeden har, liksom övriga delar  inom vården, stora problem att hitta personal. Samtidigt läggs allt större ansvar på t ex vårdcentralerna med krav på längre öppettider, snabbakut och specialutbildade sjuksköterskor och läkare.

–  Vi har inte råd att skicka en företagsläkare på en specialistutbildning som tar två år, och vi skulle inte heller kunna ersätta den personen då läkarbristen är stor, säger Karin Bogen.

Sedan landstinget tog bort avgiften för besök på vårdcentralen har antalet besök och samtal ökat kraftigt. Allt oftare rör besöken åkommor som inte behöver behandlas.

–  Det är inte nödvändigt att ringa vårdcentralen eller ta sig till snabbakuten bara för att man har haft ont i halsen en halv dag, uppmanar Karin Bogen.

Många företag hyr sina lokaler och i Eskilstuna hyr 250 företag lokaler av Tunafastigheter. Företagets ägare och VD är Anton Varnäs och under hans ledning har fastighetsbeståndet ökat och utvecklats i en snabb takt.

–  För oss är det viktigt med långsiktighet i politiken. När vi ska bygga nytt eller göra stora ombyggnationer i en fastighet för att anpassa till en kund så behöver vi veta att företaget kan överleva, förklarar Anton Varnäs.

Det är många olika regelverk som slår mot fastighetsbranschen. En utmaning är politisk osäkerhet.

–  Vi har idag svårt att få lån för att bygga en förskola eller skola eftersom det finns en risk kopplat till det, säger Anton Varnäs.

Näringslivets engagemang i miljö- och klimatfrågor var ett viktigt område som kom upp. Omställning till fossilfria energislag och den pågående elektrifieringen inom många segment rönte intresse. Räcker elen?, frågades. Vilka åtgärder ger bäst effekt och resultat?, var en annan fråga.

–  Det är glädjande att Sörmlands näringsliv är intresserade och drivande i hållbar utveckling, konstaterade Linus Lakso.

Det blev ett spänstigt samtal som uppskattades av samtliga och det ville aldrig riktigt ta slut. Lunchen blev därför längre än planerad.

–  Det blev intressanta och givande samtal om hur omställningen till ett hållbart samhälle skapar jobb och utveckling, sammanfattar Linus Lakso förmiddagen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Lagen om anställningsskydd (LAS)

VALET 2018. Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Jörgens vallöfte till jobbskaparna i Halland

VALET 2018. Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Jörgen Warborn, från Moderaterna.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johansson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Välkommen till oss, Jonas Sjöstedt

VÄLFÄRD Debatten om vinster i välfärden har hamnat på fel nivå anser Lotta Peltoarvo, Vd för Strandhälsan i Falkenberg, som är trött på att utmålas som bov. ”Alla tycker att vi gör att fantastiskt arbete – att vi är bra – men ändå är det vi och våra kunder som skulle drabbas av ett vinstförbud. I slutändan även Sverige”, säger Lotta Peltoarvo.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.