Katrineholm

Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är tillsammans med Katrineholms egen fakta ett användbart verktyg för kommunen i arbetet med att förbättra företagsklimatet.

"Vi tycker alla frågor är företagarfrågor"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommuner kan åka upp och ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet men det finns de som visar en uthållig förbättring och stadigt klättrar uppåt. Katrineholm är en av dem. ”Både vi och politikerna tycker att företagen är viktiga för kommunen. Det är en framgångsfaktor", säger Lars Hågbrandt, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.

Lars Hågbrandt, förvaltningschef i Katrineholms kommun.

– Vi följer upp vartenda ärende och tar reda på vad företagen tycker om vår hantering, säger Lars Hågbrandt.

Lars-Erik Sandhgren, avdelningschef för tillväxt och utveckling i Katrineholms kommun

– Det är viktigt att kartlägga våra företag för att veta hur verkligheten ser ut hos dem. Därför gör vi djupintervjuer med dem, säger Lars-Erik Sandhgren.

Att en kommun förbättrar sig i rankingen ett år behöver inte vara en garanti för att kommunen ska fortsätta att klättra. Därför är det intressant att se vilka kommuner som lyckas förbättra sin rankingplacering över tid och långsiktigt skapa ett bättre företagsklimat.

Katrineholm har haft en genomsnittlig årlig förbättring på 32 placeringar under de senaste fem åren. Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren, näringslivschef i kommunen, säger att framgången beror på flera saker men att en av de viktigaste är att de har politiker som också tycker att företagen är viktiga för kommunen.

– Nu har vi till exempel fått två miljoner extra att lägga på näringslivsfrågorna. Det är politiken som garanterar det som vi ska utföra, säger Lars Hågbrandt.

Lite förvånade är bägge över att kommunen sjönk 87 platser i frågan om tele- och it-nät, men de tror det beror på att företagen ännu inte sett effekterna av deras satsning.

– Vi satsar 50 miljoner på it mot landsbygd och har 90 procents täckning. Effekten kommer säkert synas snart men vi kan alltid bli bättre i vår information till våra företagare, säger Lars Hågbrandt.

Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren har en ”actionlista” som de följer benhårt. Kommunens uthållighet och framgång i rankingen beror på att de håller sig till planen. De vill bli Sveriges bästa samhällsförvaltning, ha en bra service och se sina företagare som sina kunder. De ska ocklså samverka och löpande informera och kommunicera med sina företag. Det är deras strategi. Man siktar på att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet på företagsklimat.

– Då måste man förmedla känslan även hos nya företag att det är bra att etablera sig i Katrineholm. Vi vill ha hit fler företag och skapa fler arbetstillfällen till kommunen. Vi konkurrerar med 289 andra kommuner om detta. Det gäller att vi är bättre och snabbare, säger Lars Hågbrandt.

Katrineholms företagsklimat

Det sammanfattande omdömet för Katrineholm 2016 är 3, 8 i en betygsskala från 1 till 6. De åtgärder som anses viktigast för att förbättra Katrineholms företagsklimat är att öka kommunens attraktionskraft och bättre stimulera nyetableringar.

På rankingen tog Katrineholm plats 87. Det är en förbättrings med 47 placeringar. Vad som sjönk i årets ranking är tele- och it-nät (- 87) och konkurrens från kommunen (- 41).

Kommuners genomsnittliga årliga förbättring 2011–2016
  • Laxå +41
  • Ljusnarsberg +41
  • Ale +34
  • Ronneby +33
  • Katrineholm +32
  • Kil  +32
  • Lekeberg +32
  • Rättvik  +30
  • Mariestad +29
  • Hofors +28

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.