Katrineholm

Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är tillsammans med Katrineholms egen fakta ett användbart verktyg för kommunen i arbetet med att förbättra företagsklimatet.

"Vi tycker alla frågor är företagarfrågor"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommuner kan åka upp och ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet men det finns de som visar en uthållig förbättring och stadigt klättrar uppåt. Katrineholm är en av dem. ”Både vi och politikerna tycker att företagen är viktiga för kommunen. Det är en framgångsfaktor", säger Lars Hågbrandt, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.

Lars Hågbrandt, förvaltningschef i Katrineholms kommun.

– Vi följer upp vartenda ärende och tar reda på vad företagen tycker om vår hantering, säger Lars Hågbrandt.

Lars-Erik Sandhgren, avdelningschef för tillväxt och utveckling i Katrineholms kommun

– Det är viktigt att kartlägga våra företag för att veta hur verkligheten ser ut hos dem. Därför gör vi djupintervjuer med dem, säger Lars-Erik Sandhgren.

Att en kommun förbättrar sig i rankingen ett år behöver inte vara en garanti för att kommunen ska fortsätta att klättra. Därför är det intressant att se vilka kommuner som lyckas förbättra sin rankingplacering över tid och långsiktigt skapa ett bättre företagsklimat.

Katrineholm har haft en genomsnittlig årlig förbättring på 32 placeringar under de senaste fem åren. Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren, näringslivschef i kommunen, säger att framgången beror på flera saker men att en av de viktigaste är att de har politiker som också tycker att företagen är viktiga för kommunen.

– Nu har vi till exempel fått två miljoner extra att lägga på näringslivsfrågorna. Det är politiken som garanterar det som vi ska utföra, säger Lars Hågbrandt.

Lite förvånade är bägge över att kommunen sjönk 87 platser i frågan om tele- och it-nät, men de tror det beror på att företagen ännu inte sett effekterna av deras satsning.

– Vi satsar 50 miljoner på it mot landsbygd och har 90 procents täckning. Effekten kommer säkert synas snart men vi kan alltid bli bättre i vår information till våra företagare, säger Lars Hågbrandt.

Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren har en ”actionlista” som de följer benhårt. Kommunens uthållighet och framgång i rankingen beror på att de håller sig till planen. De vill bli Sveriges bästa samhällsförvaltning, ha en bra service och se sina företagare som sina kunder. De ska ocklså samverka och löpande informera och kommunicera med sina företag. Det är deras strategi. Man siktar på att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet på företagsklimat.

– Då måste man förmedla känslan även hos nya företag att det är bra att etablera sig i Katrineholm. Vi vill ha hit fler företag och skapa fler arbetstillfällen till kommunen. Vi konkurrerar med 289 andra kommuner om detta. Det gäller att vi är bättre och snabbare, säger Lars Hågbrandt.

Katrineholms företagsklimat

Det sammanfattande omdömet för Katrineholm 2016 är 3, 8 i en betygsskala från 1 till 6. De åtgärder som anses viktigast för att förbättra Katrineholms företagsklimat är att öka kommunens attraktionskraft och bättre stimulera nyetableringar.

På rankingen tog Katrineholm plats 87. Det är en förbättrings med 47 placeringar. Vad som sjönk i årets ranking är tele- och it-nät (- 87) och konkurrens från kommunen (- 41).

Kommuners genomsnittliga årliga förbättring 2011–2016
  • Laxå +41
  • Ljusnarsberg +41
  • Ale +34
  • Ronneby +33
  • Katrineholm +32
  • Kil  +32
  • Lekeberg +32
  • Rättvik  +30
  • Mariestad +29
  • Hofors +28

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Paneldebatt: Kampen om kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur ska Västernorrland vinna den hårda kampen om arbetskraft? Den frågan kom högst på dagordningen när Företagsekonomiska klubben ordnade paneldebatt. "Vi har ställt om till en platt organisation utan titlar där alla talar engelska på jobbet", var budet från Mathias Nylén, utvecklingschef, Mittmedia.
NYHET Publicerad:

Lekeberg är länets mest effektiva skolkommun

UTBILDNING Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Lekebergs kommun är bland de tio bästa i landet
NYHET Publicerad:

Sopkrig på Gotland när regionen konkurrerar om byggavfall

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Region Gotland konkurrerar med lokala, privata företag när regionen tar hand om byggavfall. Trots att politikerna erkänner problemet, händer inget. ”Det finns tillräckligt många privata företag som arbetar med byggavfall för att det ska råda en sund konkurrens på marknaden”, säger Daniel Björkman, vd på Returbagen AB.
NYHET Publicerad:

Sölvesborg växlar upp insatserna

FÖRETAGSKLIMAT Nätverkande, dialog och samverkan stärker näringslivsutvecklingen och främjar företagsklimatet. Som ett fortsatt steg i att utveckla företagsklimatet i Sölvesborg och möta företagens önskemål, ökar näringslivsenheten genom samarrangemang antalet företagsträffar.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Satsning på bättre service i Haninges näringslivsstrategi

FÖRETAGSKLIMAT Kortare handläggningstider kommer högt upp när företagen i Haninge listar de viktigaste åtgärderna för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Sedan 2007 har företagen upplevt att den service de får i sina kontakter med kommunen har försämrats. I den senaste mätningen når betyget inte upp till godtagbart. Det vill Haninge kommunen nu förändra. I den nya näringslivsplanen finns tydligt fokus på ett mer kundorienterat perspektiv i företagarkontakterna.
NYHET Publicerad:

Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter. En av dom var Jessica Polfjärd riksdagsledamot för Moderaterna. "Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar", säger Joakim men också generellt om företagsklimatet i Västerås och i Sverige.
NYHET Publicerad:

Inbjudan fick Pia att svara direkt

FÖRETAGSKLIMAT Det hela började med ett enkelt vykort. Madelene Hjelm, som tillsammans med sin man Arnt Hjelm driver IB Transport Mälardalen, har haft växande svårigheter både gällande rekrytering och transportregelverken. Därför beslutade hon sig för att bjuda in den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pia Nilsson.
NYHET Publicerad:

Otryggheten i Nordstan påverkar näringslivet

GÖTEBORG Varje år lägger handeln ner 11 miljarder kronor på väktare och säkerhet. Ändå är det fler som känner sig mer otrygga idag än vad de gjorde för två år sedan.
NYHET Publicerad:

Hotellvisionärernas modiga beslut: ”Vi tog chansen”

REGELTILLÄMPNING ”Så länge lagen är tolkningsbar finns risk att besluten blir helt olika”, konstaterar hotellentreprenören Anna Z Dimitrievska och skickar en passning till kommunens tjänstemän: ”Lita på oss!”
NYHET Publicerad:

Varberg klättrar och tappar på årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Rankingresultatet för Varbergs kommun har senaste åren pekat nedåt. Men nu verkar utvecklingen ha vänt och nya kommunala satsningar börjar få genomslag.
NYHET Publicerad:

Lyssna på oss Kirunaföretagare!

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är lätt för de styrande att tala vitt och brett om förbättringar, men de har lite svårare att kunna gå från ord till handling.” Det menar Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group, som efterlyser mer aktiva kommunföreträdare i Kiruna.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

Nybro siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Nybro kommuns företagsklimat får bättre betyg av företagen än tidigare år men fortfarande finns det rejäl förbättringspotential. Det var kontentan när företagsklimatet presenterades på en företagarträff.
NYHET Publicerad:

"Tjänstemäns egna agendor jädrigt oroande"

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar driver lantbruk med mjölkproduktion, och har börjat se allt mer detaljstyrning från myndighetshåll. "I allt högre grad upplever vi att tjänstemännen har sina egna agendor, vilket är jädrigt oroande. Det är oerhört viktigt att tjänstemännen agerar förutsägbart och lagenligt och inte går efter ideologi eller godtycke", säger Ingrid Sommar.
NYHET Publicerad:

"Regeringen skjuter bredvid målet"

UTBILDNING Regeringens förslag om att öka genomströmningen i högre utbildning skjuter bredvid målet, menar Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. ”Förslaget riskerar i värsta fall att sända signaler om att sänka kvaliteten”.
NYHET Publicerad:

Yrkeskunniga en bristvara

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Fermeco AB i Piteå är ett verkstadsföretag med 35-40 anställda som omsätter 75 miljoner. Rekrytering av personal och en ojämn konjunktur är problem, mycket beroende på konkurrens från länder som Lettland och Polen. ”Jag kan just nu direkt anställa fem personer till, men vi får inte tag i de yrkeskunniga som vi behöver”, säger Sören Öhlund som är företagets ägare och VD.
NYHET Publicerad:

Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner. "Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger hon.