Katrineholm

Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är tillsammans med Katrineholms egen fakta ett användbart verktyg för kommunen i arbetet med att förbättra företagsklimatet.

"Vi tycker alla frågor är företagarfrågor"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommuner kan åka upp och ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet men det finns de som visar en uthållig förbättring och stadigt klättrar uppåt. Katrineholm är en av dem. ”Både vi och politikerna tycker att företagen är viktiga för kommunen. Det är en framgångsfaktor", säger Lars Hågbrandt, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.

Lars Hågbrandt, förvaltningschef i Katrineholms kommun.

– Vi följer upp vartenda ärende och tar reda på vad företagen tycker om vår hantering, säger Lars Hågbrandt.

Lars-Erik Sandhgren, avdelningschef för tillväxt och utveckling i Katrineholms kommun

– Det är viktigt att kartlägga våra företag för att veta hur verkligheten ser ut hos dem. Därför gör vi djupintervjuer med dem, säger Lars-Erik Sandhgren.

Att en kommun förbättrar sig i rankingen ett år behöver inte vara en garanti för att kommunen ska fortsätta att klättra. Därför är det intressant att se vilka kommuner som lyckas förbättra sin rankingplacering över tid och långsiktigt skapa ett bättre företagsklimat.

Katrineholm har haft en genomsnittlig årlig förbättring på 32 placeringar under de senaste fem åren. Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren, näringslivschef i kommunen, säger att framgången beror på flera saker men att en av de viktigaste är att de har politiker som också tycker att företagen är viktiga för kommunen.

– Nu har vi till exempel fått två miljoner extra att lägga på näringslivsfrågorna. Det är politiken som garanterar det som vi ska utföra, säger Lars Hågbrandt.

Lite förvånade är bägge över att kommunen sjönk 87 platser i frågan om tele- och it-nät, men de tror det beror på att företagen ännu inte sett effekterna av deras satsning.

– Vi satsar 50 miljoner på it mot landsbygd och har 90 procents täckning. Effekten kommer säkert synas snart men vi kan alltid bli bättre i vår information till våra företagare, säger Lars Hågbrandt.

Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren har en ”actionlista” som de följer benhårt. Kommunens uthållighet och framgång i rankingen beror på att de håller sig till planen. De vill bli Sveriges bästa samhällsförvaltning, ha en bra service och se sina företagare som sina kunder. De ska ocklså samverka och löpande informera och kommunicera med sina företag. Det är deras strategi. Man siktar på att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet på företagsklimat.

– Då måste man förmedla känslan även hos nya företag att det är bra att etablera sig i Katrineholm. Vi vill ha hit fler företag och skapa fler arbetstillfällen till kommunen. Vi konkurrerar med 289 andra kommuner om detta. Det gäller att vi är bättre och snabbare, säger Lars Hågbrandt.

Katrineholms företagsklimat

Det sammanfattande omdömet för Katrineholm 2016 är 3, 8 i en betygsskala från 1 till 6. De åtgärder som anses viktigast för att förbättra Katrineholms företagsklimat är att öka kommunens attraktionskraft och bättre stimulera nyetableringar.

På rankingen tog Katrineholm plats 87. Det är en förbättrings med 47 placeringar. Vad som sjönk i årets ranking är tele- och it-nät (- 87) och konkurrens från kommunen (- 41).

Kommuners genomsnittliga årliga förbättring 2011–2016
  • Laxå +41
  • Ljusnarsberg +41
  • Ale +34
  • Ronneby +33
  • Katrineholm +32
  • Kil  +32
  • Lekeberg +32
  • Rättvik  +30
  • Mariestad +29
  • Hofors +28

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.