Katrineholm

Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är tillsammans med Katrineholms egen fakta ett användbart verktyg för kommunen i arbetet med att förbättra företagsklimatet.

"Vi tycker alla frågor är företagarfrågor"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommuner kan åka upp och ner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet men det finns de som visar en uthållig förbättring och stadigt klättrar uppåt. Katrineholm är en av dem. ”Både vi och politikerna tycker att företagen är viktiga för kommunen. Det är en framgångsfaktor", säger Lars Hågbrandt, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.

Lars Hågbrandt, förvaltningschef i Katrineholms kommun.

– Vi följer upp vartenda ärende och tar reda på vad företagen tycker om vår hantering, säger Lars Hågbrandt.

Lars-Erik Sandhgren, avdelningschef för tillväxt och utveckling i Katrineholms kommun

– Det är viktigt att kartlägga våra företag för att veta hur verkligheten ser ut hos dem. Därför gör vi djupintervjuer med dem, säger Lars-Erik Sandhgren.

Att en kommun förbättrar sig i rankingen ett år behöver inte vara en garanti för att kommunen ska fortsätta att klättra. Därför är det intressant att se vilka kommuner som lyckas förbättra sin rankingplacering över tid och långsiktigt skapa ett bättre företagsklimat.

Katrineholm har haft en genomsnittlig årlig förbättring på 32 placeringar under de senaste fem åren. Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren, näringslivschef i kommunen, säger att framgången beror på flera saker men att en av de viktigaste är att de har politiker som också tycker att företagen är viktiga för kommunen.

– Nu har vi till exempel fått två miljoner extra att lägga på näringslivsfrågorna. Det är politiken som garanterar det som vi ska utföra, säger Lars Hågbrandt.

Lite förvånade är bägge över att kommunen sjönk 87 platser i frågan om tele- och it-nät, men de tror det beror på att företagen ännu inte sett effekterna av deras satsning.

– Vi satsar 50 miljoner på it mot landsbygd och har 90 procents täckning. Effekten kommer säkert synas snart men vi kan alltid bli bättre i vår information till våra företagare, säger Lars Hågbrandt.

Lars Hågbrandt och Lars-Erik Sandhgren har en ”actionlista” som de följer benhårt. Kommunens uthållighet och framgång i rankingen beror på att de håller sig till planen. De vill bli Sveriges bästa samhällsförvaltning, ha en bra service och se sina företagare som sina kunder. De ska ocklså samverka och löpande informera och kommunicera med sina företag. Det är deras strategi. Man siktar på att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet på företagsklimat.

– Då måste man förmedla känslan även hos nya företag att det är bra att etablera sig i Katrineholm. Vi vill ha hit fler företag och skapa fler arbetstillfällen till kommunen. Vi konkurrerar med 289 andra kommuner om detta. Det gäller att vi är bättre och snabbare, säger Lars Hågbrandt.

Katrineholms företagsklimat

Det sammanfattande omdömet för Katrineholm 2016 är 3, 8 i en betygsskala från 1 till 6. De åtgärder som anses viktigast för att förbättra Katrineholms företagsklimat är att öka kommunens attraktionskraft och bättre stimulera nyetableringar.

På rankingen tog Katrineholm plats 87. Det är en förbättrings med 47 placeringar. Vad som sjönk i årets ranking är tele- och it-nät (- 87) och konkurrens från kommunen (- 41).

Kommuners genomsnittliga årliga förbättring 2011–2016
  • Laxå +41
  • Ljusnarsberg +41
  • Ale +34
  • Ronneby +33
  • Katrineholm +32
  • Kil  +32
  • Lekeberg +32
  • Rättvik  +30
  • Mariestad +29
  • Hofors +28

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nätverkande med företag boostar kvinnor som läser till ingenjör

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.