Seriös och rak dialog i Upplands-Bro

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT 2008 gav företagen i Upplands-Bro företagsklimatet underkänt. Men kommunen bestämde sig för att långsiktigt och målmedvetet börja arbeta med att bli bättre. Och det har gett resultat. Upplands-Bro är numera den kommun i Stockholms län där företagen är mest nöjda med tjänstemännens attityder och med dialogen med kommunledningen.

Camilla Janson

– Vi vill vara seriösa och raka i vår kommunikation, säger Camilla Janson.

Kommunstyrelsen ordförande Camilla Janson (S) menar att en av anledningarna till företagens positiva intryck av tjänstemännens attityder är att inte bara näringslivstjänstemännen är involverade i dialogen med företagen.

– Vi har inkluderat tjänstemän från alla verksamhetsområden i våra möten och företagsträffar. Alla har någon koppling till företagen. Även tjänstemän som arbetar med andra frågor, t.ex. vår socialtjänst. Vår sommarjobbssatsning var tidigare socialttjänstens ansvar. Företagen är viktiga för att kunna lyfta människor från ekonomiskt bistånd, säger Camilla Janson.

Frukostmöten är ett populärt sätt att hålla kontakten med företagen i kommunerna. Upplands-Bro försöker skapa olika typer av mötesplatser för att nå så många företag som möjligt.

– De som inte kan komma på frukosten kanske kan komma på en lunch istället, säger Camilla Janson.

Inte i någon annan kommun är företagen så nöjda med dialogen mellan företag och kommunledning som i Upplands-Bro men det beror inte bara på de många olika mötesplatserna utan dialogen måste också leda till verkliga förbättringar menar Camilla Janson.

– Vi vill vara seriösa och raka i vår kommunikation. Vi har de senaste åren, i dialog med företagen, arbetat fram utvecklingsområden och arbetat med att lösa de problemen. Men vi har fortfarande områden vi inte är nöjda med, det går inte att göra allt på en gång. Nu arbetar vi med IT-infrastrukturen och att förbättra möjligheterna för mindre företag att förvärva mark.

– Vi har väldigt aktiva företag i vår kommun som vill vara en del av samhällsutvecklingen och deltar på våra luncher och de andra mötesplatser som vi har startat. De är intresserade av vad som händer i kommunen, på ett positivt sätt, säger Camilla Janson.

Upplands-Bro kan numera jämföra sig med de allra främsta kommunerna i länet. Men så har det inte alltid varit. För nio år sedan fick företagsklimatet underkänt. Där och då påbörjades det målmedvetna arbete som företagarna har belönat med högre och högre betyg i Svenskt Näringslivs mätningar.

– Det har varit ett strukturerat och långsiktigt arbete. Framför allt började frågorna lyftas och prioriteras på ett tydligare sätt. Det är glädjande att se de positiva betyg företagen ger politikernas attityder för det finns verkligen ett genuint intresse och en stark vilja att fortsätta det här arbetet med att utveckla företagsklimatet.

Förutom en väl utvecklad dialog med företag i kommunen tittar kommunen också på mätningar som Svenskt Näringslivs enkätundersökning för att prioritera i sitt arbete.

– Vi tittar på Svenskt Näringslivs ranking och några andra som vi tar intryck av och följer hela tiden. Ibland kan det vara så att alla företag som svarar inte har varit i kontakt med kommunen men man ser trender och får en uppfattning om hur känslan hos företagen är, säger Camilla Janson.

Camilla Jansons nycklar för att lyckas med företagsklimatet
  • Tydliga politiska mål
  • En offensiv näringslivstab
  • Öppen och rak dialog

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.