Täby kommun gör stora framsteg vad gäller företagsklimatet i år, det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning Lokalt företagsklimat.
I år uppnår Täby kommun sitt bästa sammanfattande omdöme någonsin med betyget 4,0 på den sexgradiga skalan. Kommunen når rekordhöga nivåer i ytterligare fem frågor. Samtidigt förbättras Täbys företagsklimat i 15 av 17 enkätfrågor jämfört med förra årets resultat.
Täbys dialog med företagen och kommunens service och bemötande har uppnått sitt bästa resultat någonsin. I kommunens näringslivsstrategi inkluderas ”Kommunikation och dialog” och ”Service, bemötande och myndighetsutövning” som två av fyra fokusområden för utvecklingen av det lokala företagsklimatet.
– Vi har jobbat aktivt med att öka förståelsen för företagen och deras behov, vilket genomsyrar hela kommunorganisationen. Vi finns för företagen när de behöver hjälp i beslutsprocesser och för att göra byråkratin så enkel som möjligt, säger Stefan Berg, näringslivschef i kommunen.
Näringslivsfrågorna står högt på agendan hos alla enheter i kommunen. Sedan förra året har Täby intensifierat arbetet med företagsklimatet. Långsiktigt och proaktivt arbete är särskilt prioriterat i kommunens näringslivsstrategi.
– Långsiktighet är viktigt för att företagen ska veta vilka spelregler som gäller. Att arbeta kortsiktigt skapar en osäkerhet och riskerar att företagarna inte vågar investera. Näringslivet är välfärdens motor och genererar skatteintäkter som kommunen behöver för att kunna förbättra gemensamma angelägenheter i kommunen, säger Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande (M).
Ett proaktivt arbete är ett förhållningssätt som tjänstemän och politiker behöver förhålla sig till för att förbättra förståelsen för företagarnas behov.
– Vissa frågor tar tid att förbättra, därför är uthållighet i arbetet viktigt, säger Stefan Berg.
Både tjänstemännens och politikernas attityder till företagande har uppnått rekordhöga nivåer i Täby. Det finns en stark vilja till att utveckla det lokala näringslivet och för det krävs ett gott företagsklimat. Kommunen har ökat antalet företagsbesök i år, mellan två till tre gånger i veckan, och är viktiga för att förstå näringslivets behov.
– Vi vill att Täby ska vara en attraktiv kommun för fler företag att etablera sig i, därför ger företagsbesöken viktig input till kommunens förbättringsarbete. Vi får en bättre förståelse för företagarnas behov både på kort och lång sikt. Vi har blivit ännu mer på tårna när det gäller att lyssna in behov för företag som vill växa, säger Erik Andersson.
– Alla företag har inte kontakt med kommunen, då är det viktigt att vi kommer till dom då det alltid finns någonting att prata om, säger Stefan Berg.
Kommunen ämnar underlätta för redan etablerade företag men även attrahera nya företag att flytta sin verksamhet till Täby. Framöver har kommunen för avsikt att sänka avgifterna för uteserveringar med 95 procent, för att underlätta och reducera de ekonomiska belastningarna för lokala företag inom restaurangbranschen.
Sedan förra året har Täby lagt särskilt fokus på näringslivets kompetensförsörjning. Företagarna efterfrågar bättre samarbete med skolan och för att främja detta har kommunen bjudit in skolor till branschträffar.
– Vi har tagit företagens efterfrågan på allvar. Vi arbetar tillsammans med utbildningsansvariga för att förbättra kompetensförsörjningen, säger Stefan Berg.
Undersökningen Lokalt företagsklimatLokalt Företagsklimat