Mathias, Jadd & Kevin
Foto: Hanna Johansen

Mathias Lind (administratör), Jadd Saliba (kommunikationsansvarig) och Kevin Amin (VD) är killarna bakom Arbetsbyrån UF med syftet att agera bro mellan arbetssökande och arbetsgivare.

Arbetsbyrån UF hjälper unga ut i arbete

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Jadd Saliba, Kevin Amin och Mathias Lind går sista året på Celsiusskolans Handels- och administrationsprogram. Som gymnasieprojekt driver de UF-företaget Arbetsbyrån. I februari går startskottet för deras event som ska föra samman arbetsgivare och arbetssökande.

Det är bara månader kvar till att de drivna killarna bakom Arbetsbyrån UF öppnar dörrarna till sitt första arbetssökarevent. Nu dedicerar de stora delar av sin tid för att alla bitar ska hinna falla på plats. De berättar att deras affärsidé är enkel.

– Vi vill agera som en bro mellan arbetssökande och arbetsgivare. Genom att arrangera återkommande event ska vi skapa en plats där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas. Där ska de ha huvudrollerna och vår uppgift blir att stå för lokal, fika och se till att flyter på.

Arbetsbyråns tjänster riktas framförallt till unga som står utan jobb efter studenten. Genom att vara aktiva på sociala medier når de ut till sin målgrupp. På arbetsgivarsidan vänder de sig till företag där de tror att trösklarna för att ta sig in inte är allt för höga.

– Vi vänder oss till företag så som hotell, restaurang, städ och service. Hittills är det i huvudsak restaurang- och städjobb som är bokade till vårt första event.

Vännerna berättar att affärsidén har hunnit förändrats under resans gång. Från tankar om försäljning, till idén om att hjälpa unga ut i arbete.

– Från början var vi egentligen inställda på att jobba med klockor. Vid ett tillfälle frågade vår lärare vilka utmaningar vi såg runt oss i samhället. Vi tänkte direkt på arbetslöshet!

Jadd, Kevin och Mathias började läsa på om både arbetslöshet och Arbetsförmedlingen. De såg förbättringspotential och blev motiverade till att bidra.

– Vi kommer alla från utsatta områden där arbetslösheten är utbredd, inte minst bland många av våra vänner. Med Arbetsbyrån vill vi göra skillnad. Kan vi bara få ut en person i arbete skulle det vara stort!

Eventen syftar till att skapa fler möjligheter för arbetssökande att få presentera sig för potentiella arbetsgivare. Genom ett samarbete med Utbildnings- och jobbcentret i Gottsunda kan de erbjuda en extra skjuts på vägen.

– De flesta vi pratar med skickar ut massor med CV:n, utan att få några svar. Här får de möjlighet att introducera sig på riktigt. Tack vare att Utbildningscentret ställer upp kan arbetssökande få hjälp med att skriva både CV och personligt brev.

UF-resan har redan bjudit på utmaningar. De jobbar hårt för att få tag på företag till eventet och ekonomiska frågor gör sig ständigt påminda.

– Bara det faktum att vi är tre unga killar som ska jobba med arbetslöshet, gör att vi kämpar lite i en uppförsbacke. Det har blivit en del återvändsgränder, men då har vi tagit ett steg tillbaka och funderat över vad vi kan göra annorlunda nästa gång!

Vännerna ser flera fördelar med att driva UF-företag. Bland annat att de redan börjat bygga upp ett nätverk som kan bli värdefullt inför framtida projekt, det beskriver de som särskilt viktigt med tanke på att de planerar att driva företaget vidare även efter studenten. Ser man istället till målen under UF-året, har de utvecklats under höstens gång.

– Från början såg vi inte UF-företagande som en stor grej, men med tiden ändrade vi inställning. Det var också då tävlingsinstinkterna satte in!

För att lyckas bra under UF-året är killarnas strategi att i huvudsak fokusera på att bygga upp företaget enligt planen.

– Vårt mål är att få ut folk i arbete. Ger vi 110% och lyckas bra, tror vi att vi kommer kunna gå långt även i UF-tävlingarna!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.
NYHET Publicerad:

NOTE – precisionsarbete i Roslagen

ENTREPRENÖRSKAP NOTE Norrtelje är en ledande tillverkningspartner belägen i hjärtat av Roslagen. På företaget komponeras elektroniken bakom flera stora varumärken. Under ett besök av Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmström, tillsammans med Norrtäljes näringslivsutvecklare Marcus Iliev samt exploateringschef Benjamin Råd Vaher, berättade kvalitetschef Niklas Andreasson och miljöansvarig Mikael Eklöf om hur NOTE Norrteljes förutsättningar ser ut idag.
NYHET Publicerad:

“Hållbarhet är en fråga om att skapa trygghet för våra kunder”

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG 2019 Länsförsäkringar Uppsala har de senaste tre åren jobbat hårt för att tydliggöra vad hållbarhet innebär för bolaget. Utmaningarna är många, men likaså är möjligheterna. “Som bank- och försäkringsbolag handlar hållbarhet om att hantera risker och göra rätt saker på både lång och kort sikt”, säger Joel Grauman, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Uppsala.