Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande i Enköpings kommun. Ledningen i kommunen har gjort stora satsningar för att hjälpa företag att göra rätt i såväl uppstartande som drivande faser. Hur ser det arbetet ut?
– Vi försöker jobba både strategiskt och operativt. Strategiskt är det dels det interna utvecklingsarbetet där vi har ett så kallat ”Team Näringsliv”. Där har vi jobbat fram en gemensam handlingsplan, med en grupp av tjänstemän från olika förvaltningar, som ofta har kontakt med näringslivet.
– Sedan har vi det mer operativa. Där funkar det ofta så att det är ett företag som tar kontakt med kommunen och säger att de skulle vilja etablera sig. För det har vi flera faser. Först bjuder vi in dem för att träffa näringslivsenheten och planavdelningen. Där sätter de sig ner och pratar om idéen de har som företag. Kommer man då överens går man vidare till steg två, som vi kallar för ”Dukat bord”. Där får företag träffa alla parter som deras frågor berör. Det kan handla om bygglov, planer eller andra frågor som kommunen ansvar för. Så träffas allihopa vid ett och samma tillfälle och stämmer av alla frågor. Vi erbjuder att göra det så enkelt som möjligt och ser till att de får goda råd och de svar vi kan ge.
Varför är det här arbetet viktigt?
– Företagen är ju motorn i många delar av samhället. Det är de som står för skatteintäkter och attraktion. Enköping har förmånen att ha ett väldigt mångfacetterat näringsliv i stark utveckling, där kommunen är en viktig samarbetspart.
Vilka är de största utmaningarna?
– Den största utmaningen är en bra dialog. När näringslivet utvecklas starkt är det en stor utmaning att hålla i en levande dialog som skapar förståelse för den andra partens verklighet. Det gäller också för företagarna mot kommunens verklighet. Ibland får vi lite skäll för att vi är långsamma, men en kommun är långsam och det finns för- och nackdelar med det. Så att ha empati för den som sitter framför en och hur näringslivet funkar och deras utmaningar är viktigt. Ska man etablera ett företag så innebär det många myndighetskontakter, kan vi vara en smidig kontakt så är det positivt och är en viktig del för företagen.
Upplever ni från kommunens sida att ert arbete har gett resultat?
– Ja det tycker jag absolut. Det är en fantastisk form att jobba i! Att sätta sig ner och föra samtal, bryta idéer, förkasta idéer. Muntlig dialog och fysiskt möte är det bästa. Från företagarsidan har responsen också varit oerhört positivt. Vi har ju haft några motiga år inom framförallt bygglov, med långa svarstider och lite fyrkantighet. Så ser det inte ut längre, till glädje för både vår personal och företagarna. De som är berörda i de här frågorna säger de att det är en markant skillnad, bättre dialog och ökad tillgänglighet. Samtidigt som vi inser att en bra dialog och effektiv ärendehantering kräver ett ständigt förbättringsarbete.