Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I måndags träffades kommunalråd, riksdagsledamöter, regionråd och en politisk chefredaktör för att följa med på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa”.

IMG_4503
Foto: Emelie Hägerström
Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala.
Fredrik Bruhn
Foto: Emelie Hägerström
Fredrik Bruhn menade att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.
Kiplingeberg
Foto: Emelie Hägerström
Resan bar sedan vidare till det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström, här tillsammans med Andreas Grybäck.
Lars Erfäldt
Foto: Emelie Hägerström
Lars Erfäldt, vd på Zetterbergs i Östervåla, visar verksamheten som sedan 1923 har tillverkat påbyggnationer för lastbilar.

Med nybryggt kaffe från Lindvalls rosteri i Uppsala, rökt vildsvinskött på Kiplingeberg och fika från det lokala bageriet som serverades på Zetterbergs i Östervåla visade det sig även bli en smakresa i det lokalproducerades tecken. Utöver god mat bjöd dagen på nyttiga inblickar i fem olika branscher där diskussionerna gick på högvarv om allt från miljöfrågor, till offentlig upphandling och framtida utmaningar med AI. En uppskattad dag hos deltagarna!

– Att alla ger bilden av vad som är positivt i branschen samtidigt som de pekar på vad som måste förbättras gör att vi får en bra och nyanserad bild, säger Gustaf Lantz, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala. Företaget som startades 1891 omsätter idag 72 miljoner och levererar lite drygt vart tredje kopp kaffe till Uppsalaborna. Inte bara är vi stora kaffefantaster i Sverige, efter oljan är kaffet världens näst största handelsvara! Med multiaktörer som Nestle som konkurrenter är det därför inte alltid helt lätt i branschen. Den främsta utmaningen som Ulf Lindvall ser återfinns dock i form av regelkrångel med svenska myndigheter. 

– För ett och ett halvt år sedan flyttades kontrollen av ekologiskt kaffe från Tullverket till Livsmedelsverket och det har varit som att gå 30 år tillbaka i tiden. Jag upplever att de inte litar på svenska företag, säger Ulf Lindvall.

På plats på Lindvalls var också Fredrik Bruhn, VD på Uppsala-baserade IT- och robotföretaget Unibap. Med bakgrund inom NASA och studier i rymdteknik besitter han stor expertis om Artificiell Intelligens (AI) och framtidens teknologiska utmaningar och möjligheter. Bara en sådan sak som att en dator år 2045 kommer ha lika stor beräkningskraft som alla människor på jorden väcker en hel del frågetecken om hur framtidens samhälle kommer att formas. Utöver att satsa mer på AI, menar Fredrik Bruhn att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.

– Man måste vara medveten om de förändringar som sker och fundera över syftet med upphandlingen. Är det bara att föra in en tjänst på fyra år eller handlar det om att skapa något som är en del i ett större ekosystem? Hur upphandlas ett system som bara blir bättre och bättre? Ska varan upphandlas efter värdet vid köptillfället, eller värdet den kommer att ha tre år senare? Frågar Fredrik Bruhn politikerna på plats.

Efter en innehållsrik morgon på Lindvalls gick avfärden mot Kiplingeberg. Resan stod Ramstalund-baserade bussföretaget Högbergs för, körde gjorde VD Inger Högberg. Även hon lyfter frågan om regelkrångel vid upphandling och önskar att kommunen ser över sina höga omsättningskrav.  

– Vår lösning för att möta omsättningskravet var att gå ihop flera små företag, dock borde kommunen göra mer för att underlätta för mindre och lokala företag, säger Inger Högberg.

15 km senare var vi framme på det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström. Där sysslar de med allt från jordbruk och viltförvaltning till skogsbruk och fastighetsförvaltning. Det osar helt enkelt entreprenörskap om paret von Engeström som berättar för politikerna, varav flera med gedigna miljökunskaper, om sin verksamhet som genomsyras av miljötänk och gröna omställningar.  Men för att tackla framtidens miljöutmaningar krävs ett hållbart jordbruk, som inte fastnar i inrutade mönster av konventionellt respektive ekologiskt. Det gäller att se till både ekosystemet, det människan har nytta av, och biologisk mångfald, menar Jakob Von Engeström. Politiskt finns det två ofta olika önskemål.

– Det finns en livsmedelsstrategi där man vill producera mer spannmål och öka livsmedelsproduktionen men samtidigt ha mer ekologiska odlingar och det går inte alltid ihop. Så vi försöker se till helheten och då måste det göras vissa avvägningar, säger Jakob von Engeström.  

Sista stoppet på turen gick till Zetterbergs i Östervåla, där VD Lars Erfäldt berättade om verksamheten. Sedan 1923 har företaget tillverkat påbyggnationer för lastbilar och exporterar idag till många länder i Europa. För att kunna finnas kvar i Östervåla har de satsat på automatisering, service och produktutveckling. För att nå framgång tror Lars Erfäldt att deras vision om kvalitetssäkring och kundfokus i kombination med produkteffektivisering har varit avgörande. Även han berättar om en grön omställning och sedan 2014 är Zetterbergs helt fossilfria i sin uppvärmning, något som blev möjligt genom klimatklivet.

– Miljö och klimat har varit genomgående på alla besöken vi har gjort och det är extra rolig att höra ett konkret och bra exempel på att klimatklivet har gjort en stor nytta, säger Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Att träffas politiker emellan och med företag under den här formen verkar vara ett vinnande koncept och många menar att det bästa med dagen var att lära känna företagen och deras verksamheter.

– Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Uppsalaregionen får godkänt

FÖRETAGSKLIMAT När Uppsalaregionens företag sätter ett sammanfattande betyg på sina kommuners förmåga att vara företagarkommun får alla kommuner som lägst betyget godkänt, 3,0, på en sexgradig skala. Bäst betyg får Knivsta, 3,7.
NYHET Publicerad:

Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

FÖRETAGSKLIMAT "Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander", riksdagsledamot för Centerpartiet som i  måndags, tillsammans med andra riksdagsledamöter, kommunal- och regionråd deltog på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa” där första stoppet var på Lindvalls rosteri i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.
NYHET Publicerad:

Tomma platser på gymnasieprogram i Uppsala län trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden

UTBILDNING Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

GEMENSAM MARKNAD Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden. Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på kompetens blir allt värre bland maskinentreprenörer. Därför storsatsar branschorganisationen på egna utbildningscenter runtom i landet. Gymnasie- och vuxenutbildning finns på elva orter i landet. Senaste tillskottet är ME-skolan i Bålsta som invigdes av Ebba Busch-Thor.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Ökad dialog skapar lösningar i primärvården

VÄLFÄRD Ett starkt och utvecklande samarbete mellan regionen och primärvården är en ständigt aktuell fråga som är relevant för samhällets många parter. Malena Ranch (MP) som är ordförande för vårdstyrelsen i Region Uppsala menar att utmaningarna är i primärvården är de samma oavsett om det är en privat eller offentlig verksamhet och vill nu skapa bättre forum för att diskutera frågor och ha mer utbyten sinsemellan privata och offentliga vårdcentraler. "Det finns många drivna och engagerade personer som brinner för att ge en bra vård och att utveckla arbetet", säger Ranch.
NYHET Publicerad:

Utebliven förlängning av arbetstillstånd bromskloss i verksamheten

INSÄNDARE "Min fru är ursprungligen från Thailand och några av hennes släktingar har arbetat i vårt företag i flera år. Nu har vi fått besked från Migrationsverket att det kan dröja sex månader innan arbetstillstånden kan förlängas. Min verksamhet är beroende av mina anställdas kompetens. Hur kan detta vara möjligt?" Det skriver Per Sandström, Syltkrukan AB i Månkarbo, i denna insändare.
NYHET Publicerad:

Tänk om...

GÄSTKRÖNIKA "...det fanns ett friluftsområde i Uppsala som hade en hemsida där du kunde boka långfärdsskridskor, se badvattentemperatur, isförhållanden och öppettider. Kanske boka upp en picknickkorg med hembakat bröd och lammkorv från bondgården bredvid. Allt ekologiskt och närodlat." Så inleder  Jonathan Tigrar, GO Adventure Uppsala sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Mässa för framtidens entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET I onsdags gick årets UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt” av stapeln på IFU arena i Uppsala. De stora lokalerna fylldes av 720 unga entreprenörer, redo att visa sina framgångar och kanske kamma hem ett och annat pris. Tina Brahimzadeh, som är skolinformatör på Ung Företagsamhet menar att mässan är ett utmärkt tillfälle för hela samhället att ta del av den resa skoleleverna gör med sina företag. Att driva ett UF-företag ökar inte bara chanserna för att driva företag senare i livet, det är för många också en betydande personlig resa.
NYHET Publicerad:

Från oslipad diamant till juvel

STARTUP Det Uppsala-baserade co-working space:et BASE10 har i flera år nu varit en kreativ och öppen plats för stadens startups och allmänt kreativa, tech-intresserade människor. Efter ett par år i lokaler på Klostergatan i Uppsala låter VD, Jason Dainter nu meddela att den ”fysiska huben” flyttar in i sprillans nya lokaler i kontorsbyggnaden Juvelen i november i år.
NYHET Publicerad:

Knivsta har länets högsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga mätning av företagsamheten. Den visar att Uppsala län har den femte högsta företagsamheten i landet men tyvärr också att Uppsala är ett av få län där företagsamheten går tillbaka jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Ryktet om citybutikens död är starkt överdrivet

HANDELN I Uppsala härskar ingen butiksdöd i stadskärnan. H&M storsatsar, mindre, snabbfotade butiker effektiviserar och krymper ytor. Resultatet: en pulserande innerstad. "Tryggheten är grundläggande för att folk ska vilja vara i stan, därför har vi ett fokus på det, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.
NYHET Publicerad:

Irriterande människor

KRÖNIKA "Det blir ofta kulturkrockar och onödigt gnissel när företagare möter kommuners tjänstemän. Företagaren vill så snabbt som möjligt ta sig igenom djungeln av lagar och regler för att förverkliga sin idé. Och tjänstemannen, som ju faktiskt bara gör sitt jobb, upplevs inte sällan i det sammanhanget som en synnerligen irriterande och osmidig figur med bedövande mycket makt." Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bekymmersamt för industriföretag utan EU

GEMENSAM MARKNAD EU:s inre marknad är en grundbult för många svenska företag. 65 procent av verkstadsföretaget Habias försäljning går till andra EU-medlemmar, är ett exempel. ”Ett svenskt utträde skulle vara mycket bekymmersamt, säger vd Johan Holmstedt.
NYHET Publicerad:

"Utan ett EU skulle vi haft det mycket krångligare"

GEMENSAM MARKNAD 40 procent av exporten går till länder inom EU. En smidig gränsövergång är viktig, eftersom biotechföretaget Mercodias produkter måste förvaras kallt. Vd Mona Österberg berättar om fördelarna med unionen.
NYHET Publicerad:

Långsamma processer och bristande förståelse hindrar företag att växa

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 2006 har Mattias Sjökvists Åkeri AB varit verksamma i tätorten Alunda i Östhammars kommun. Under flera år har åkeriets grundare, Mattias, försökt hitta möjligheter för att kunna expandera verksamheten och samtidigt tillhandahålla lokaler för fler aktörer som vill etablera sig på orten. Men, när han vänt sig till kommunen för att omsätta plan till handling har gensvaret varit svalt.
NYHET Publicerad:

Vad ska du bli när du blir stor?

KRÖNIKA "Vi kan med jämna mellanrum höra politiker påtala vikten av att fler väljer att bli företagare. Sverige behöver helt enkelt fler företagare som kan skapa fler jobb. Men om man nu identifierat detta som ett önskvärt scenario, att fler ska välja just företagarbanan, varför ser man då inte till att alla unga får upp just det alternativet på sitt smörgåsbord?" Det skriver Anna-Lena Holmström i sin krönika.