Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I måndags träffades kommunalråd, riksdagsledamöter, regionråd och en politisk chefredaktör för att följa med på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa”.

IMG_4503
Foto: Emelie Hägerström
Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala.
Fredrik Bruhn
Foto: Emelie Hägerström
Fredrik Bruhn menade att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.
Kiplingeberg
Foto: Emelie Hägerström
Resan bar sedan vidare till det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström, här tillsammans med Andreas Grybäck.
Lars Erfäldt
Foto: Emelie Hägerström
Lars Erfäldt, vd på Zetterbergs i Östervåla, visar verksamheten som sedan 1923 har tillverkat påbyggnationer för lastbilar.

Med nybryggt kaffe från Lindvalls rosteri i Uppsala, rökt vildsvinskött på Kiplingeberg och fika från det lokala bageriet som serverades på Zetterbergs i Östervåla visade det sig även bli en smakresa i det lokalproducerades tecken. Utöver god mat bjöd dagen på nyttiga inblickar i fem olika branscher där diskussionerna gick på högvarv om allt från miljöfrågor, till offentlig upphandling och framtida utmaningar med AI. En uppskattad dag hos deltagarna!

– Att alla ger bilden av vad som är positivt i branschen samtidigt som de pekar på vad som måste förbättras gör att vi får en bra och nyanserad bild, säger Gustaf Lantz, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala. Företaget som startades 1891 omsätter idag 72 miljoner och levererar lite drygt vart tredje kopp kaffe till Uppsalaborna. Inte bara är vi stora kaffefantaster i Sverige, efter oljan är kaffet världens näst största handelsvara! Med multiaktörer som Nestle som konkurrenter är det därför inte alltid helt lätt i branschen. Den främsta utmaningen som Ulf Lindvall ser återfinns dock i form av regelkrångel med svenska myndigheter. 

– För ett och ett halvt år sedan flyttades kontrollen av ekologiskt kaffe från Tullverket till Livsmedelsverket och det har varit som att gå 30 år tillbaka i tiden. Jag upplever att de inte litar på svenska företag, säger Ulf Lindvall.

På plats på Lindvalls var också Fredrik Bruhn, VD på Uppsala-baserade IT- och robotföretaget Unibap. Med bakgrund inom NASA och studier i rymdteknik besitter han stor expertis om Artificiell Intelligens (AI) och framtidens teknologiska utmaningar och möjligheter. Bara en sådan sak som att en dator år 2045 kommer ha lika stor beräkningskraft som alla människor på jorden väcker en hel del frågetecken om hur framtidens samhälle kommer att formas. Utöver att satsa mer på AI, menar Fredrik Bruhn att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.

– Man måste vara medveten om de förändringar som sker och fundera över syftet med upphandlingen. Är det bara att föra in en tjänst på fyra år eller handlar det om att skapa något som är en del i ett större ekosystem? Hur upphandlas ett system som bara blir bättre och bättre? Ska varan upphandlas efter värdet vid köptillfället, eller värdet den kommer att ha tre år senare? Frågar Fredrik Bruhn politikerna på plats.

Efter en innehållsrik morgon på Lindvalls gick avfärden mot Kiplingeberg. Resan stod Ramstalund-baserade bussföretaget Högbergs för, körde gjorde VD Inger Högberg. Även hon lyfter frågan om regelkrångel vid upphandling och önskar att kommunen ser över sina höga omsättningskrav.  

– Vår lösning för att möta omsättningskravet var att gå ihop flera små företag, dock borde kommunen göra mer för att underlätta för mindre och lokala företag, säger Inger Högberg.

15 km senare var vi framme på det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström. Där sysslar de med allt från jordbruk och viltförvaltning till skogsbruk och fastighetsförvaltning. Det osar helt enkelt entreprenörskap om paret von Engeström som berättar för politikerna, varav flera med gedigna miljökunskaper, om sin verksamhet som genomsyras av miljötänk och gröna omställningar.  Men för att tackla framtidens miljöutmaningar krävs ett hållbart jordbruk, som inte fastnar i inrutade mönster av konventionellt respektive ekologiskt. Det gäller att se till både ekosystemet, det människan har nytta av, och biologisk mångfald, menar Jakob Von Engeström. Politiskt finns det två ofta olika önskemål.

– Det finns en livsmedelsstrategi där man vill producera mer spannmål och öka livsmedelsproduktionen men samtidigt ha mer ekologiska odlingar och det går inte alltid ihop. Så vi försöker se till helheten och då måste det göras vissa avvägningar, säger Jakob von Engeström.  

Sista stoppet på turen gick till Zetterbergs i Östervåla, där VD Lars Erfäldt berättade om verksamheten. Sedan 1923 har företaget tillverkat påbyggnationer för lastbilar och exporterar idag till många länder i Europa. För att kunna finnas kvar i Östervåla har de satsat på automatisering, service och produktutveckling. För att nå framgång tror Lars Erfäldt att deras vision om kvalitetssäkring och kundfokus i kombination med produkteffektivisering har varit avgörande. Även han berättar om en grön omställning och sedan 2014 är Zetterbergs helt fossilfria i sin uppvärmning, något som blev möjligt genom klimatklivet.

– Miljö och klimat har varit genomgående på alla besöken vi har gjort och det är extra rolig att höra ett konkret och bra exempel på att klimatklivet har gjort en stor nytta, säger Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Att träffas politiker emellan och med företag under den här formen verkar vara ett vinnande koncept och många menar att det bästa med dagen var att lära känna företagen och deras verksamheter.

– Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Man måste vara beredd att tänka nytt"

CORONAKRISEN Hallå där Anna Hidegren, arrendator av Rullsands Havsbad och Camping. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Noors Slott efterlyser mer flexibla krisåtgärder

CORONAKRISEN Noors slott i Knivsta ekar tomt och företaget har drabbats hårt i och med den pågående coronakrisen. Företaget som just nu borde gå in i sin bästa period står istället med avbokade konferenser, bröllop och fester. Trots hjälp i form av krispaket kämpar ägare Sofia och Håkan Hjärner för att för att hålla företaget flytande. ”Jag vet ju att man måste gå efter likabehandlingsplan och det ska vara lika för alla företag, men alla är inte drabbade på samma sätt”, säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Bästa och sämsta företagsklimatet finns i Norduppland

FÖRETAGSKLIMAT När företagen sätter betyg på företagsklimatet i Uppsalaregionen får Älvkarleby det högsta och Östhammar det lägsta helhetsbetyget, 3,61 respektive 2,76 på en sexgradig skala.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher är hårt drabbade av coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så här ser företagen i Uppsalaregionen på framtiden

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Uppsalaregionens företag beskriver ett läge som ser något ljusare ut än riket som helhet, även om bilden är långt ifrån ljus. "Det är viktigt att ta situationen på största allvar, att stötta företagen på alla sätt det är möjligt och hålla noga koll på utvecklingen framöver för att kunna göra mer där det behövs", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU, en väg ur krisen

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Anna-Lena Holmström i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla i en hårt pressad bransch

CORONAKRISEN Uppsala läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Joakim Mattsson, vd på Håbo Buss.
NYHET Publicerad:

Få kontakter i omsorgen är livsnödvändigt

CORONAKRISEN På Allas Vård och Omsorg i Enköping är fokus i coronakrisen att deras kunder ska träffa så få personer som möjligt under en vecka. "Det är viktigt för att skapa trygghet i vanliga fall, just nu är det livsnödvändigt. Ju färre kontakter, desto bättre", säger vd Elvir Blacevic.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägaren Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.