Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I måndags träffades kommunalråd, riksdagsledamöter, regionråd och en politisk chefredaktör för att följa med på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa”.

IMG_4503
Foto: Emelie Hägerström
Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala.
Fredrik Bruhn
Foto: Emelie Hägerström
Fredrik Bruhn menade att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.
Kiplingeberg
Foto: Emelie Hägerström
Resan bar sedan vidare till det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström, här tillsammans med Andreas Grybäck.
Lars Erfäldt
Foto: Emelie Hägerström
Lars Erfäldt, vd på Zetterbergs i Östervåla, visar verksamheten som sedan 1923 har tillverkat påbyggnationer för lastbilar.

Med nybryggt kaffe från Lindvalls rosteri i Uppsala, rökt vildsvinskött på Kiplingeberg och fika från det lokala bageriet som serverades på Zetterbergs i Östervåla visade det sig även bli en smakresa i det lokalproducerades tecken. Utöver god mat bjöd dagen på nyttiga inblickar i fem olika branscher där diskussionerna gick på högvarv om allt från miljöfrågor, till offentlig upphandling och framtida utmaningar med AI. En uppskattad dag hos deltagarna!

– Att alla ger bilden av vad som är positivt i branschen samtidigt som de pekar på vad som måste förbättras gör att vi får en bra och nyanserad bild, säger Gustaf Lantz, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Dagen startades hos Ulf och Gabriella Lindvall som driver familjeföretaget Lindvalls Kaffe med rosteri i centrala Uppsala. Företaget som startades 1891 omsätter idag 72 miljoner och levererar lite drygt vart tredje kopp kaffe till Uppsalaborna. Inte bara är vi stora kaffefantaster i Sverige, efter oljan är kaffet världens näst största handelsvara! Med multiaktörer som Nestle som konkurrenter är det därför inte alltid helt lätt i branschen. Den främsta utmaningen som Ulf Lindvall ser återfinns dock i form av regelkrångel med svenska myndigheter. 

– För ett och ett halvt år sedan flyttades kontrollen av ekologiskt kaffe från Tullverket till Livsmedelsverket och det har varit som att gå 30 år tillbaka i tiden. Jag upplever att de inte litar på svenska företag, säger Ulf Lindvall.

På plats på Lindvalls var också Fredrik Bruhn, VD på Uppsala-baserade IT- och robotföretaget Unibap. Med bakgrund inom NASA och studier i rymdteknik besitter han stor expertis om Artificiell Intelligens (AI) och framtidens teknologiska utmaningar och möjligheter. Bara en sådan sak som att en dator år 2045 kommer ha lika stor beräkningskraft som alla människor på jorden väcker en hel del frågetecken om hur framtidens samhälle kommer att formas. Utöver att satsa mer på AI, menar Fredrik Bruhn att de teknologiska framstegen kommer att kräva en fundamentalt ny syn på offentlig upphandling.

– Man måste vara medveten om de förändringar som sker och fundera över syftet med upphandlingen. Är det bara att föra in en tjänst på fyra år eller handlar det om att skapa något som är en del i ett större ekosystem? Hur upphandlas ett system som bara blir bättre och bättre? Ska varan upphandlas efter värdet vid köptillfället, eller värdet den kommer att ha tre år senare? Frågar Fredrik Bruhn politikerna på plats.

Efter en innehållsrik morgon på Lindvalls gick avfärden mot Kiplingeberg. Resan stod Ramstalund-baserade bussföretaget Högbergs för, körde gjorde VD Inger Högberg. Även hon lyfter frågan om regelkrångel vid upphandling och önskar att kommunen ser över sina höga omsättningskrav.  

– Vår lösning för att möta omsättningskravet var att gå ihop flera små företag, dock borde kommunen göra mer för att underlätta för mindre och lokala företag, säger Inger Högberg.

15 km senare var vi framme på det familjeägda godset Kiplingeberg utanför Bälinge, som drivs av Liza och Jakob von Engeström. Där sysslar de med allt från jordbruk och viltförvaltning till skogsbruk och fastighetsförvaltning. Det osar helt enkelt entreprenörskap om paret von Engeström som berättar för politikerna, varav flera med gedigna miljökunskaper, om sin verksamhet som genomsyras av miljötänk och gröna omställningar.  Men för att tackla framtidens miljöutmaningar krävs ett hållbart jordbruk, som inte fastnar i inrutade mönster av konventionellt respektive ekologiskt. Det gäller att se till både ekosystemet, det människan har nytta av, och biologisk mångfald, menar Jakob Von Engeström. Politiskt finns det två ofta olika önskemål.

– Det finns en livsmedelsstrategi där man vill producera mer spannmål och öka livsmedelsproduktionen men samtidigt ha mer ekologiska odlingar och det går inte alltid ihop. Så vi försöker se till helheten och då måste det göras vissa avvägningar, säger Jakob von Engeström.  

Sista stoppet på turen gick till Zetterbergs i Östervåla, där VD Lars Erfäldt berättade om verksamheten. Sedan 1923 har företaget tillverkat påbyggnationer för lastbilar och exporterar idag till många länder i Europa. För att kunna finnas kvar i Östervåla har de satsat på automatisering, service och produktutveckling. För att nå framgång tror Lars Erfäldt att deras vision om kvalitetssäkring och kundfokus i kombination med produkteffektivisering har varit avgörande. Även han berättar om en grön omställning och sedan 2014 är Zetterbergs helt fossilfria i sin uppvärmning, något som blev möjligt genom klimatklivet.

– Miljö och klimat har varit genomgående på alla besöken vi har gjort och det är extra rolig att höra ett konkret och bra exempel på att klimatklivet har gjort en stor nytta, säger Maria Gardfjell, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Att träffas politiker emellan och med företag under den här formen verkar vara ett vinnande koncept och många menar att det bästa med dagen var att lära känna företagen och deras verksamheter.

– Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Bygglovhjälpen gör det lätt att göra rätt

FÖRETAGSKLIMAT Ofullständiga bygglovsansökningar ställer till det för både kunder och medarbetare. I Uppsala kommun ska den nylanserade tjänsten “Bygglovhjälpen” göra det lättare för företagare och privatpersoner att ansöka om bygglov. Yvonne Fredriksson, Enhetschef för bygglovhandläggning i Uppsala kommun, berättar om den digitala tjänsten som kan effektivisera ärendehanteringen för både kunder och medarbetare.
NYHET Publicerad:

Bygglovsprocessen - en brobyggare i Enköping

FÖRETAGSKLIMAT På Enköpings miljö- och byggnadsförvaltning upplevde medarbetare att kommunen och företagare talade om varandra snarare än med varandra. För att ta reda på vart det skavde antog förvaltningen en ny strategi. Med en fikakorg i handen begav de sig ut till de stora byggföretagen för att lyssna till deras upplevelser av förvaltningens hantering av bygglovsprocessen. "Vi såg möjligheten att bryta ett mönster av dåliga relationer", säger Magnus Holmberg Muhr förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.
NYHET Publicerad:

"Målet är att elever ska lära sig mer om företagande och samhällsekonomi"

SKOLNÄTVERK "Jag är övertygad om att fler elever hade kunnat göra rationella beslut om sin framtid och även inspireras till att välja andra typer av yrken med mer kunskap inom företagande och samhällsekonomi" säger Jens Lepikko som är ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Uppsala. Jens kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ökad frihet att anpassa lönesättningen – optimalt för Tebex

AVTAL 2020 Förberedelserna inför avtalsrörelsen 2020 är i full gång. Redan i december ska industrins arbetsgivare och fackförbund byta avtalskrav inför 2020 års avtalsförhandlingar. Denna gången mot bakgrunden av konjunkturavmattning, Brexit och risken för ett internationellt handelskrig. För Tebex med 36 anställda och arbetskraftskostnader som uppgår till 40 procent av företagets kostnader, blir den stundande avtalsrörelsen viktig. Både för Tebex fortsatta konkurrenskraft och möjligheten att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

AquaOnTime UF sätter klimat och hälsa i centrum

UNG FÖRETAGSAMHET Bakom UF-företaget AquaOnTime står fyra aktiva tjejer från idrottsgymnasiet Celsiusskolan i Uppsala. När de kom på sig själva med att ofta dricka mer kaffe än vatten för att hålla uppe tempot under dagarna, bestämde de sig för att ta fram en affärsidé som kunde vända trenden.
NYHET Publicerad:

Med cirkulärt tänk omvandlas avfall till resurs

CIRKULÄR EKONOMI Klimat- och miljöfrågan stod på agendan när Svenskt Näringslivs arbetsgivardag gick av stapeln. Enligt Jenny Svärd, ansvarig för miljöpolicy, är dessa frågor viktiga för Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer. Lika viktigt är det att med rätt investeringar och effektiv resurshantering spelar näringslivet en avgörande roll i arbetet mot att uppnå FN:s klimatmål. Men, hur ska företag göra för att effektivt nyttja sina resurser? Vad är cirkulär ekonomi? Och, vad finns för det för hinder? Under seminariet “Hållbarhet behöver vara lönsamt” inspirerar Jenny till att tänka cirkulärt.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

Höjt Rut-avdrag bidrar till ökad hemkänsla

RUT 2003 startade Maria Danielsson städhjälpsföretaget Företag & Hemkänsla. Tack vare duktig personal och nöjda kunder har företaget gradvis vuxit. När taket för Rut-avdraget höjdes från 25 000 till 50 000 kr per person och år gick telefonen på kontoret i Enköping varm.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på Bivaxfabriken UF

UNG FÖRETAGSAMHET Albin Ljudén och Victor Olsmats går båda sista året på Lundellska Skolan i Uppsala. I höst driver de som valfri gymnasiekurs företaget Bivaxfabriken UF och vid terminsstarten var de redan i full gång med försäljningen av klimatsmarta bivaxdukar. De har höga målsättningar för sitt UF-år, samtidigt som de ser kursen som en chans att få med sig praktiska kunskaper kring företagande. "Drömmen är såklart att komma till SM i UF-företagande".
NYHET Publicerad:

Vi kan inte bara gnälla på ungdomarna

PRAO Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Uppsalaregionen, men de många fördelarna överväger. "Prao är suveränt. Det är det enda sättet vi kan få ungdomar att förstå vad det handlar om. Vi kan inte bara gnälla på ungdomarna att de saknar förståelse och erfarenhet om inte vi företagare drar vårt strå till stacken och erbjuder dem det", säger Michael Prising som driver Feskarn i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Norrtäljes nya näringslivsperspektiv har revolutionerande effekter

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs ranking av Sveriges kommuners företagsklimat har släppts och Norrtälje klättrar två placeringar upp till en 196:e plats bland landets 290 kommuner. Trots att utvecklingen går i rätt riktning, tar nu politiker och tjänstemän stora krafttag för att boosta företagsklimatet ytterligare. "Nu satsar vi på att ändra attityden till entreprenörskap och företagande! Företagarna är våra värdeskapare, vårt jobb som kommun ska vara att förvalta och fördela", säger Bino Drummond, kommunstyrelseordförande i Norrtälje kommun.
NYHET Publicerad:

Utbildning i företagsservice rustar Uppsala för tillväxt

HALLÅ DÄR Per Lundeqvist, enhetschef för ’Näringsliv, etablering’ inom avdelningen Näringsliv och Destination på Uppsala Kommun. Ni storsatsar på att utbilda kommunens medarbetare i bemötande, effektiv kommunikation och företagsservice. Hur kommer det sig?
NYHET Publicerad:

Sida vid sida ska kommun och näringsliv ta Älvkarleby till topp 100

FÖRETAGSKLIMAT Den 24:e september släppte Svenskt Näringsliv årets ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner och i Uppsalaregionen är det Älvkarleby som stått för det störta lyftet. Från föregående års placering som 241:e kommun, har de klättrat hela 71 placeringar och positionerar sig nu på en 170:e plats. Enligt Martin Andaloussi, kommunens näringslivschef, är ett bra företagsklimat avgörande för kommunens utveckling.
NYHET Publicerad:

Två raketer och en sjunkbomb

FÖRETAGSKLIMAT Att Uppsalaregionens företag har bästa möjliga förutsättningar för att driva och utveckla sina företag har stor betydelse för jobb och välfärd. För att ta tempen på företagsklimatet och driva på för ständig utveckling och förbättring genomför Svenskt Näringsliv årligen en enkätundersökning som visar hur företagen i Sverige ser på företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Älvkarlebys nya kommundirektör sätter kommunmedlemmarnas behov i fokus

NY PÅ JOBBET Sedan en dryg månad har Maria Wikström innehaft posten som Älvkarlebys kommundirektör. Det var kommunens goda framtidstro och positiva utveckling som lockade henne att ta tjänsten. Med sig har hon såväl gedigna erfarenheter från ledarroller inom det offentliga, som nya idéer om hur kommunikationen mellan kommunen och dess medlemmar kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Den 24 september smäller det!

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet?