Martina Mähl
Foto: Privat

"Jag har nog inte riktigt förstått det än, det känns som en medalj bara att få vara på SM. Så att vinna är en bekräftelse på att man har gjort något bra", säger Martina Mähl. 

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än, det känns som en medalj bara att få vara på SM. Så att vinna är en bekräftelse på att man har gjort något bra, säger Martina Mähl. 

UF-företaget Alva UF, som hon driver tillsammans med Emma Rahlgård Jansson och Oscar Jansson har tagit fram och sålt ett havrebaserat proteinpulver fritt från kemikalier och animaliskt protein. Det är något som är unikt jämfört med etablerade produkter på marknaden. Alla tre går på Lundellska skolan i Uppsala med inriktning natur, där är UF inte en naturlig del i kursplanen. Det innebär att de har haft färre timmar undervisning än de andra eleverna som har drivit UF på skolan. Att de har haft mindre tid har varit en stressfaktor, men Martina Mähl tycker ändå att det har gått över förväntan.

– Framförallt har det varit utvecklande. Vi alla tre har gjort samma företag men vi har utvecklats på olika sätt och gjort olika resor. För mig var det inget problem att prata med nya människor men det kanske var en utmaning för en annan. Samtidigt kunde byggandet av en hemsida vara enkelt för en person, medan det var en utmaning för mig, säger Martina Mähl.

Ung Företagsamhet i Uppsala län jobbar med att fler elever, utanför de program som traditionellt har många elever som driver UF, introduceras till mer entreprenörskap i undervisningen. Sofi Lahyani som är regionchef på Ung Företagsamhet i Uppsala län menar att det finns många anledningar till att fler elever borde ges och ta möjligheten att driva UF. Inte bara för att de har större chans till att starta eget företag efter gymnasiet, forskning visar också att de eleverna i större utsträckning studerar vidare och fortare kommer in på arbetsmarknaden. Ytterligare en faktor är den personliga utveckling eleverna gör under året.

– De lär sig mycket om sig själva, att samarbeta, lösa konflikter och att ta ansvar. Det är många saker som är viktiga delar i vuxenlivet, säger Sofi Lahyani.

Den personliga utvecklingen tror Martina Mähl har spelat en viktig roll i att hon tog hem priset ”Årets unga ledare”. Ödmjukhet och att ibland kliva åt sidan tror hon var egenskaper som juryn gillade hos en ledare.

– I början av året satte jag upp många mål kring vad jag själv ville lyckas med. Men sen insåg jag att vi är ju faktiskt fler personer i företaget så jag tror att jag har gjort en personlig utveckling i att se att vi alla måste vara med på tåget, säger Martina Mähl.

Många elever har varit drivna och duktiga men Sofi Lahyani ser i år en tendens av starkast företagande hos tjejerna. Det tycker hon är mycket roligt att se, samtidigt ställer hon sig frågan vad det är som händer sen, varför talas det om att kvinnligt företagande går ner? Förhoppningarna nu är att UF kan bidra till att vända den trenden.

– Det gäller att skapa kvinnliga förebilder, säger Sofi Lahyani.   

Det märks att eleverna tycker det är roligt att driva UF, inte minst på den positiva respons som Sofi Lahyani ser i kursens utvärderingar. Kanske är det just det ”roliga” som är medlet till UF:s framgång. Här lär man sig inte genom att läsa en bok eller att skriva ett prov. Det är ”learning by doing” och att eleverna har chans att tjäna pengar är ju alltid ett plus i kanten.

– De känner att de gör det här för dem själva och de förstår vad det ska med kunskapen till, det är en stark morot, säger Sofi Lahyani.

Vad händer då för eleverna efter gymnasiet? Det är svårt att veta exakt hur många som fortsätter med sitt UF men att de blir mer företagsamma människor kan konstateras. UF är en utbildning och poängen är inte nödvändigtvis att de ska fortsätta med just den idén de hade i UF-företaget. UF ska snarare fungera som en brygga mellan skolan och arbetslivet. Något i utvärderingarna som gläder Sofi Lahyani är att många elever säger att UF har gett dem kontakter för livet. Kring detta instämmer Martina Mähl.

– Vi kanske kommer lägga vårt UF lite på is, men vårt team funkar mycket bra ihop. Så vad vi än gör i framtiden eller vilken produkt det än blir så tror jag att vi kommer att jobba riktigt bra tillsammans, säger Martina Mähl.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rådgivare bygger broar över generationsgränserna

UNG FÖRETAGSAMHET Snart kommer drygt 1300 gymnasieelever i Uppsala län ta ett kliv ut i näringslivet med sina nystartade UF-företag. För vissa kan klivet kännas stort, men med på resan finns skolinformatörer, lärare och inte minst rådgivare. Den 18 september går den årliga rådgivarfrukosten av stapeln, där kommer bland andra Sofi Lahyani, regionchef på Ung Företagsamhet i Uppsala Län, berätta mer om rådgivarrollen och året som väntar.
NYHET Publicerad:

Enköping satsar på att hjälpa företagen att göra rätt

HALLÅ DÄR Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande i Enköpings kommun. Ledningen i kommunen har gjort stora satsningar för att hjälpa företag att göra rätt i såväl uppstartande som drivande faser. Hur ser det arbetet ut?
NYHET Publicerad:

Högsäsong i besöksnäring skapar jobb för unga

SOMMARJOBB "Norrtälje är en sommarstad och det ökade trycket blir påtaglig. Vi är därför väldigt positiva till sommarjobb. Utan dem skulle vi inte överleva", säger Susanna Fagerström som äger och driver Å-tellet i Norrtälje. I besöksnäringen skapas det över 20 000 sommarjobb enligt siffror från SCB som Visita tagit fram.
NYHET Publicerad:

Extrapersonal är till stor hjälp under sommarmånaderna

SOMMARJOBB Under sommarmånaderna ökar antalet anställningar i Sverige med ca 96 000 i åldrarna 15 till 24 år. Bara i besöksnäringen ökar det med ungefär 20 000 anställningar, enligt siffror från SCB som Visita tagit fram.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Kaffe och krångel

REGELKRÅNGEL Att stöta på regelkrångel med myndigheter kan skapa en känsla av hjälplöshet och för företagare kan det vara svårt att få gehör för problemen de upplever. Vi har pratat med Ulf Lindvall som driver Lindvalls Kaffe i centrala Uppsala och som ger sin berättelse av myndighetskrångel som påverkar verksamheten.
NYHET Publicerad:

Dialogbaserad styrning i Knivsta kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där Claes Litsner, ordförande i Bygg- och miljönämnden i Knivsta kommun. Den majoritet som nu leder Knivsta har enats om en mer dialogbaserad styrning i mötet mellan kommunen och dess invånare. Ett sätt att underlätta för företagare är att implementera Rättviksmodellen som bland annat innebär att tillsyn faktureras i efterhand. Hur jobbar ni i Knivsta för att det ska bli enklare för företag att göra rätt från början?
NYHET Publicerad:

Uppsala län behöver fler spetsutbildningar

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 5,6 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Uppsala län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Så arbetar Tierps kommun för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där Sara Sjödal, Kommunstyrelsens ordförande i Tierps kommun. Genom organiserade företagsbesök jobbar ni i kommunen för att skapa en god dialog mellan politiker och företagare, något som är en viktig beståndsdel för att skapa ett varmt företagsklimat. Vad är det som är nytt med det här arbetet?
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Uppsalaregionen får godkänt

FÖRETAGSKLIMAT När Uppsalaregionens företag sätter ett sammanfattande betyg på sina kommuners förmåga att vara företagarkommun får alla kommuner som lägst betyget godkänt, 3,0, på en sexgradig skala. Bäst betyg får Knivsta, 3,7.
NYHET Publicerad:

Lärorik resa i företagsam Uppsalaregion

FÖRETAGSKLIMAT "Alla företagare har berättat om för- och nackdelar vilket har givit oss en hel del att tänka på. Trots att man har olika verksamheter så har man ändå vissa saker gemensamt, det är något viktigt att ta med sig, säger Solveig Zander", riksdagsledamot för Centerpartiet som i  måndags, tillsammans med andra riksdagsledamöter, kommunal- och regionråd deltog på Svenskt Näringslivs ”Företagsamma resa” där första stoppet var på Lindvalls rosteri i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.
NYHET Publicerad:

Tomma platser på gymnasieprogram i Uppsala län trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden

UTBILDNING Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

GEMENSAM MARKNAD Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden. Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens maskinentreprenörer får gräva djupt efter personal

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på kompetens blir allt värre bland maskinentreprenörer. Därför storsatsar branschorganisationen på egna utbildningscenter runtom i landet. Gymnasie- och vuxenutbildning finns på elva orter i landet. Senaste tillskottet är ME-skolan i Bålsta som invigdes av Ebba Busch-Thor.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.