Martina Mähl
Foto: Privat

"Jag har nog inte riktigt förstått det än, det känns som en medalj bara att få vara på SM. Så att vinna är en bekräftelse på att man har gjort något bra", säger Martina Mähl. 

Martina Mähl från Uppsala är Årets unga ledare

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET I år har drygt 1130 gymnasieelever i Uppsala län drivit ett UF-företag och i början av veckan var åtta UF-företag från länet och tävlade i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet. Två fullspäckade dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö avslutades med en galamiddag där vinnarna presenterades. En av dem var Martina Mähl från Uppsala som kammade hem det fina priset ”Årets unga ledare”.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än, det känns som en medalj bara att få vara på SM. Så att vinna är en bekräftelse på att man har gjort något bra, säger Martina Mähl. 

UF-företaget Alva UF, som hon driver tillsammans med Emma Rahlgård Jansson och Oscar Jansson har tagit fram och sålt ett havrebaserat proteinpulver fritt från kemikalier och animaliskt protein. Det är något som är unikt jämfört med etablerade produkter på marknaden. Alla tre går på Lundellska skolan i Uppsala med inriktning natur, där är UF inte en naturlig del i kursplanen. Det innebär att de har haft färre timmar undervisning än de andra eleverna som har drivit UF på skolan. Att de har haft mindre tid har varit en stressfaktor, men Martina Mähl tycker ändå att det har gått över förväntan.

– Framförallt har det varit utvecklande. Vi alla tre har gjort samma företag men vi har utvecklats på olika sätt och gjort olika resor. För mig var det inget problem att prata med nya människor men det kanske var en utmaning för en annan. Samtidigt kunde byggandet av en hemsida vara enkelt för en person, medan det var en utmaning för mig, säger Martina Mähl.

Ung Företagsamhet i Uppsala län jobbar med att fler elever, utanför de program som traditionellt har många elever som driver UF, introduceras till mer entreprenörskap i undervisningen. Sofi Lahyani som är regionchef på Ung Företagsamhet i Uppsala län menar att det finns många anledningar till att fler elever borde ges och ta möjligheten att driva UF. Inte bara för att de har större chans till att starta eget företag efter gymnasiet, forskning visar också att de eleverna i större utsträckning studerar vidare och fortare kommer in på arbetsmarknaden. Ytterligare en faktor är den personliga utveckling eleverna gör under året.

– De lär sig mycket om sig själva, att samarbeta, lösa konflikter och att ta ansvar. Det är många saker som är viktiga delar i vuxenlivet, säger Sofi Lahyani.

Den personliga utvecklingen tror Martina Mähl har spelat en viktig roll i att hon tog hem priset ”Årets unga ledare”. Ödmjukhet och att ibland kliva åt sidan tror hon var egenskaper som juryn gillade hos en ledare.

– I början av året satte jag upp många mål kring vad jag själv ville lyckas med. Men sen insåg jag att vi är ju faktiskt fler personer i företaget så jag tror att jag har gjort en personlig utveckling i att se att vi alla måste vara med på tåget, säger Martina Mähl.

Många elever har varit drivna och duktiga men Sofi Lahyani ser i år en tendens av starkast företagande hos tjejerna. Det tycker hon är mycket roligt att se, samtidigt ställer hon sig frågan vad det är som händer sen, varför talas det om att kvinnligt företagande går ner? Förhoppningarna nu är att UF kan bidra till att vända den trenden.

– Det gäller att skapa kvinnliga förebilder, säger Sofi Lahyani.   

Det märks att eleverna tycker det är roligt att driva UF, inte minst på den positiva respons som Sofi Lahyani ser i kursens utvärderingar. Kanske är det just det ”roliga” som är medlet till UF:s framgång. Här lär man sig inte genom att läsa en bok eller att skriva ett prov. Det är ”learning by doing” och att eleverna har chans att tjäna pengar är ju alltid ett plus i kanten.

– De känner att de gör det här för dem själva och de förstår vad det ska med kunskapen till, det är en stark morot, säger Sofi Lahyani.

Vad händer då för eleverna efter gymnasiet? Det är svårt att veta exakt hur många som fortsätter med sitt UF men att de blir mer företagsamma människor kan konstateras. UF är en utbildning och poängen är inte nödvändigtvis att de ska fortsätta med just den idén de hade i UF-företaget. UF ska snarare fungera som en brygga mellan skolan och arbetslivet. Något i utvärderingarna som gläder Sofi Lahyani är att många elever säger att UF har gett dem kontakter för livet. Kring detta instämmer Martina Mähl.

– Vi kanske kommer lägga vårt UF lite på is, men vårt team funkar mycket bra ihop. Så vad vi än gör i framtiden eller vilken produkt det än blir så tror jag att vi kommer att jobba riktigt bra tillsammans, säger Martina Mähl.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Man måste vara beredd att tänka nytt"

CORONAKRISEN Hallå där Anna Hidegren, arrendator av Rullsands Havsbad och Camping. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Noors Slott efterlyser mer flexibla krisåtgärder

CORONAKRISEN Noors slott i Knivsta ekar tomt och företaget har drabbats hårt i och med den pågående coronakrisen. Företaget som just nu borde gå in i sin bästa period står istället med avbokade konferenser, bröllop och fester. Trots hjälp i form av krispaket kämpar ägare Sofia och Håkan Hjärner för att för att hålla företaget flytande. ”Jag vet ju att man måste gå efter likabehandlingsplan och det ska vara lika för alla företag, men alla är inte drabbade på samma sätt”, säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Bästa och sämsta företagsklimatet finns i Norduppland

FÖRETAGSKLIMAT När företagen sätter betyg på företagsklimatet i Uppsalaregionen får Älvkarleby det högsta och Östhammar det lägsta helhetsbetyget, 3,61 respektive 2,76 på en sexgradig skala.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher är hårt drabbade av coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så här ser företagen i Uppsalaregionen på framtiden

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Uppsalaregionens företag beskriver ett läge som ser något ljusare ut än riket som helhet, även om bilden är långt ifrån ljus. "Det är viktigt att ta situationen på största allvar, att stötta företagen på alla sätt det är möjligt och hålla noga koll på utvecklingen framöver för att kunna göra mer där det behövs", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU, en väg ur krisen

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Anna-Lena Holmström i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla i en hårt pressad bransch

CORONAKRISEN Uppsala läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Joakim Mattsson, vd på Håbo Buss.
NYHET Publicerad:

Få kontakter i omsorgen är livsnödvändigt

CORONAKRISEN På Allas Vård och Omsorg i Enköping är fokus i coronakrisen att deras kunder ska träffa så få personer som möjligt under en vecka. "Det är viktigt för att skapa trygghet i vanliga fall, just nu är det livsnödvändigt. Ju färre kontakter, desto bättre", säger vd Elvir Blacevic.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägaren Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.