Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden.
Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.
Vilka är Marine Jet Power och var finns ni etablerade idag?
– Vi utvecklar och säljer vattenjet, vilket är en effektiv propulsion för snabba fartyg med en hastighet som överstiger 25 knop. Vi bildades år 1986 och levererar idag till hela världen. Vi levererade våra första vattenjet-aggregat året efter och de är fortfarande i drift i Cinderella-båtarna i Stockholm! De har gått över 60 000 timmar och fyller 32 år i sommar. Det visar vad vi håller på med; snabba båtar och robust teknologi.
– Vi bildades i Österby och har haft kontor på olika ställen. Till exempel så har avdelningen för kontrollsystem legat i Nacka och delar av produktionen i Cheltenham, Storbritannien. År 2016 slog vi dock samman alla verksamheterna och flyttade in i nya lokaler i Uppsala.
Hur ser er handel med omvärlden ut?
– Vår hemmamarknad är ganska liten då båtbyggeriet inte är så stort i Sverige längre. Dock är det en viktig referensmarknad med de få projekten som är här. Jag skulle säga att 99% av det vi gör går på export och då är mer än hälften till Asien. Det ser lite olika ut från år till år men ca 30 % av exporten går till Europa.
Förbereder ni er för en Brexit?
– Vi har tidigare haft tillverkning i Storbritannien och har fortfarande en hel del kunder och leverantörer där. Landet är en viktig del av vår utbudskedja då vi köper mycket material därifrån, så det är klart att det är oroväckande vad det kommer att innebära i termer av ledtider och höjda importkostnader för oss.
Finns det några områden vad gäller EU där ni vill se en förbättring?
– För oss är det mycket viktigt att ta bort alla former av handelshinder. Att vara ett litet land som Sverige och ha en egen valuta som hela tiden varierar mot andra valutor är ett problem när man har offerter som kan löpa under lång tid. Valutariskerna blir då en stor komponent, både på inköp och försäljning. Vi kan idag inte bara lita på underleverantörer från Sverige utan vi handlar med och från hela Europa.
– Ett annat område som borde förbättras är gällande exportkontroller som våra leveranser berörs av. Det är bra att det finns och Sverige följer EU:s regler kring detta, men ibland tar vi oss rätten att skärpa kraven ytterligare. För oss som säljer på just export skulle det därför underlätta att ha färre negativa speciallösningar av den här typen för svenska företag.
Internationell handelexportEu/Emu/Euro