Klappar, löften och ett spännande 2019

NYHET Publicerad

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.

Mats Andersson med snö

Sedan några månader är jag ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten efter erfarna Karina Folkesson. Under den första tiden har jag hunnit resa väldigt mycket i länet för att börja lära känna några av alla femton kommuner. Jag har besökt mindre och större företag, politiker, entreprenörer, jobbskapare och många andra som är av stor betydelse för att näringslivet ska utvecklas på ett positivt sätt och därmed bidra till den välfärd alla vill ha. Företagens betydelse för samhället kan ingen ha missat, företag som går bra ger ju både jobb och genererar välbehövliga skattepengar till kommunerna.

Även vänsterpartist

Ett av mina första uppdrag blev också ett av höstens trevligaste. Jag åkte till lilla Sorsele för att gratulera mjölkbonden och kommunalrådet Kjell Öjeryd sedan kommunen hamnat överst i Västerbotten i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Dessutom på en mycket imponerande plats 26 av 290 kommuner i hela Sverige. Visst, kommunalrådet Kjell Öjeryd har visat att även en vänsterpartist kan brinna för företagsfrågor och inse att nödvändiga befolkningsökningar och utveckling beror på hur näringslivet utvecklas. Det finns inga genvägar eller trollspön som man svingar för att nå positiva resultat utan det handlar om ett hårt målinriktat arbete om man på några få år ska kunna kopiera Sorseles bedrift.

I rankingen finns flera glädjeämnen. Nordmaling och Bjurholm som också finns bland de 50 högst rankade i landet och Vännäs som lyft 136 placeringar sedan 2015. Mer av den varan 2019! Och hög tid för storkommunerna Umeå och Skellefteå att lära av de mindre. Det här handlar ju främst om attitydsfrågor. Snabbare besked, bättre samtalsklimat, ökat intresse för företagens verksamhet och större förståelse för näringslivets stora betydelse för kommunernas utveckling och välfärd.

Stark tillväxt

Västerbotten har tre mycket stora offentliga arbetsgivare som Umeå och Skellefteå kommuner samt landstinget. Boliden Mineral och Volvo Lastvagnar på den privata sidan ligger långt efter när det gäller antalet anställda, men inom den privata sektorn finns entreprenörer med företag som har stark tillväxt. ’Morgondagens företag’ kallas de ibland. It-företaget Personalkollen, hemtjänstbolaget Aleva, Konsulta som har personaluthyrning och Lööve Balkong i Ersmkark har samtliga haft en bra bit över 500 procents tillväxt åren 2014-2017. Under samma tid har 29 företag i Västerbotten dubblat tillväxten, Imponerande. Men även i en rad andra företag finns det gott om eldsjälar som inte vet vad ’åtta-till-fem-jobb’ är för något utan främst brinner för att deras företag ska utvecklas, växa, skapa trygghet och flera arbetstillfällen. Det har jag hunnit se åtskilliga exempel på under den korta tid jag har varit regionchef.

Viktiga för välfärden

Det finns goda möjligheter för att 2019 ska bli ett bra år för företagandet i Västerbotten. I Skellefteå-området hoppas man mycket på batterifabriken, Komatsu Forest planerar att bygga en ny fabrik i Umeå, SCA överväger att investera i pappersbruket i Obbola. Men i länet kryllar det också av mindre och medelstora företag som vart och ett har enormt stor betydelse för enskilda kommuner, dess service och stora bidrag till välfärden, jag tackar ödmjukast för att ni finns. Därför tror jag också på en positiv utveckling, ett spännande och intressant 2019 i Västerbotten där jag ser fram emot att få utveckla företagsklimatet i regionen!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Tanken är att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet och nu har Umeå kommun synliggjort sin tjänst där vem som helst kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.