Klappar, löften och ett spännande 2019

NYHET Publicerad

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.

Mats Andersson med snö

Sedan några månader är jag ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten efter erfarna Karina Folkesson. Under den första tiden har jag hunnit resa väldigt mycket i länet för att börja lära känna några av alla femton kommuner. Jag har besökt mindre och större företag, politiker, entreprenörer, jobbskapare och många andra som är av stor betydelse för att näringslivet ska utvecklas på ett positivt sätt och därmed bidra till den välfärd alla vill ha. Företagens betydelse för samhället kan ingen ha missat, företag som går bra ger ju både jobb och genererar välbehövliga skattepengar till kommunerna.

Även vänsterpartist

Ett av mina första uppdrag blev också ett av höstens trevligaste. Jag åkte till lilla Sorsele för att gratulera mjölkbonden och kommunalrådet Kjell Öjeryd sedan kommunen hamnat överst i Västerbotten i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Dessutom på en mycket imponerande plats 26 av 290 kommuner i hela Sverige. Visst, kommunalrådet Kjell Öjeryd har visat att även en vänsterpartist kan brinna för företagsfrågor och inse att nödvändiga befolkningsökningar och utveckling beror på hur näringslivet utvecklas. Det finns inga genvägar eller trollspön som man svingar för att nå positiva resultat utan det handlar om ett hårt målinriktat arbete om man på några få år ska kunna kopiera Sorseles bedrift.

I rankingen finns flera glädjeämnen. Nordmaling och Bjurholm som också finns bland de 50 högst rankade i landet och Vännäs som lyft 136 placeringar sedan 2015. Mer av den varan 2019! Och hög tid för storkommunerna Umeå och Skellefteå att lära av de mindre. Det här handlar ju främst om attitydsfrågor. Snabbare besked, bättre samtalsklimat, ökat intresse för företagens verksamhet och större förståelse för näringslivets stora betydelse för kommunernas utveckling och välfärd.

Stark tillväxt

Västerbotten har tre mycket stora offentliga arbetsgivare som Umeå och Skellefteå kommuner samt landstinget. Boliden Mineral och Volvo Lastvagnar på den privata sidan ligger långt efter när det gäller antalet anställda, men inom den privata sektorn finns entreprenörer med företag som har stark tillväxt. ’Morgondagens företag’ kallas de ibland. It-företaget Personalkollen, hemtjänstbolaget Aleva, Konsulta som har personaluthyrning och Lööve Balkong i Ersmkark har samtliga haft en bra bit över 500 procents tillväxt åren 2014-2017. Under samma tid har 29 företag i Västerbotten dubblat tillväxten, Imponerande. Men även i en rad andra företag finns det gott om eldsjälar som inte vet vad ’åtta-till-fem-jobb’ är för något utan främst brinner för att deras företag ska utvecklas, växa, skapa trygghet och flera arbetstillfällen. Det har jag hunnit se åtskilliga exempel på under den korta tid jag har varit regionchef.

Viktiga för välfärden

Det finns goda möjligheter för att 2019 ska bli ett bra år för företagandet i Västerbotten. I Skellefteå-området hoppas man mycket på batterifabriken, Komatsu Forest planerar att bygga en ny fabrik i Umeå, SCA överväger att investera i pappersbruket i Obbola. Men i länet kryllar det också av mindre och medelstora företag som vart och ett har enormt stor betydelse för enskilda kommuner, dess service och stora bidrag till välfärden, jag tackar ödmjukast för att ni finns. Därför tror jag också på en positiv utveckling, ett spännande och intressant 2019 i Västerbotten där jag ser fram emot att få utveckla företagsklimatet i regionen!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Infrastruktur och kompetens viktiga frågor för företagare i Västerbotten
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.