Klappar, löften och ett spännande 2019

NYHET Publicerad

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.

Mats Andersson med snö

Sedan några månader är jag ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten efter erfarna Karina Folkesson. Under den första tiden har jag hunnit resa väldigt mycket i länet för att börja lära känna några av alla femton kommuner. Jag har besökt mindre och större företag, politiker, entreprenörer, jobbskapare och många andra som är av stor betydelse för att näringslivet ska utvecklas på ett positivt sätt och därmed bidra till den välfärd alla vill ha. Företagens betydelse för samhället kan ingen ha missat, företag som går bra ger ju både jobb och genererar välbehövliga skattepengar till kommunerna.

Även vänsterpartist

Ett av mina första uppdrag blev också ett av höstens trevligaste. Jag åkte till lilla Sorsele för att gratulera mjölkbonden och kommunalrådet Kjell Öjeryd sedan kommunen hamnat överst i Västerbotten i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Dessutom på en mycket imponerande plats 26 av 290 kommuner i hela Sverige. Visst, kommunalrådet Kjell Öjeryd har visat att även en vänsterpartist kan brinna för företagsfrågor och inse att nödvändiga befolkningsökningar och utveckling beror på hur näringslivet utvecklas. Det finns inga genvägar eller trollspön som man svingar för att nå positiva resultat utan det handlar om ett hårt målinriktat arbete om man på några få år ska kunna kopiera Sorseles bedrift.

I rankingen finns flera glädjeämnen. Nordmaling och Bjurholm som också finns bland de 50 högst rankade i landet och Vännäs som lyft 136 placeringar sedan 2015. Mer av den varan 2019! Och hög tid för storkommunerna Umeå och Skellefteå att lära av de mindre. Det här handlar ju främst om attitydsfrågor. Snabbare besked, bättre samtalsklimat, ökat intresse för företagens verksamhet och större förståelse för näringslivets stora betydelse för kommunernas utveckling och välfärd.

Stark tillväxt

Västerbotten har tre mycket stora offentliga arbetsgivare som Umeå och Skellefteå kommuner samt landstinget. Boliden Mineral och Volvo Lastvagnar på den privata sidan ligger långt efter när det gäller antalet anställda, men inom den privata sektorn finns entreprenörer med företag som har stark tillväxt. ’Morgondagens företag’ kallas de ibland. It-företaget Personalkollen, hemtjänstbolaget Aleva, Konsulta som har personaluthyrning och Lööve Balkong i Ersmkark har samtliga haft en bra bit över 500 procents tillväxt åren 2014-2017. Under samma tid har 29 företag i Västerbotten dubblat tillväxten, Imponerande. Men även i en rad andra företag finns det gott om eldsjälar som inte vet vad ’åtta-till-fem-jobb’ är för något utan främst brinner för att deras företag ska utvecklas, växa, skapa trygghet och flera arbetstillfällen. Det har jag hunnit se åtskilliga exempel på under den korta tid jag har varit regionchef.

Viktiga för välfärden

Det finns goda möjligheter för att 2019 ska bli ett bra år för företagandet i Västerbotten. I Skellefteå-området hoppas man mycket på batterifabriken, Komatsu Forest planerar att bygga en ny fabrik i Umeå, SCA överväger att investera i pappersbruket i Obbola. Men i länet kryllar det också av mindre och medelstora företag som vart och ett har enormt stor betydelse för enskilda kommuner, dess service och stora bidrag till välfärden, jag tackar ödmjukast för att ni finns. Därför tror jag också på en positiv utveckling, ett spännande och intressant 2019 i Västerbotten där jag ser fram emot att få utveckla företagsklimatet i regionen!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.