Robertsfors vill klättra långsamt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. Därför är varken kommunalrådet eller näringslivsstrategen särskilt oroliga över att kommunen står still på plats 156 i årets rankning av företagsklimat.

Sedan 2008 har Robertsfors kommun klättrat stadigt och avancerat 100 platser i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet. Det senaste året har kommunen stått still på plats 156. Men det är inget som bekymrar kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan, säger Patrik Nilsson (S).

”En väg in” för företag

2014 drabbades Robertsfors av en stor industrinedläggning och då rekryterades en näringslivsstrateg till kommunen. Tanken var att ge företagarna ”en väg in” oavsett vilket ärende det gällde. Den nytillträdde näringslivsstrategen hade själv företagarbakgrund och deklarerade tidigt hur han ville jobba.

Olof Norberg, näringslivsstrateg, Robertsfors kommun

Olof Norberg

– Jag ville vara företagens förlängda arm in i kommunen. Så jag sa att ”jag kommer att företräda företagen i alla ärenden. Och passar inte galoscherna så får ni säga upp mig”, säger näringslivsstrategen Olof Norberg.

Men han poängterar samtidigt att det är en ömsesidig respekt för varandras uppdrag och förutsättningar som är nyckeln. Kommunen har vissa lagar och regler att förhålla sig till.

– Vid vissa tillsynsärenden har jag känt att jag måste vara med. Det kan bli känslosamt. Men när vi sätter oss ned och pratar om varför exempelvis livsmedelstillsynen är viktig, då blir det tydligt för företagaren att reglerna är till för att skydda både restaurangägare och kund. Ingen vill ju att någon ska drabbas av magsjuka.

Ett långsiktigt arbete gör att ett gott företagsklimat håller i längden, enligt Olof Norberg. Det finns ingen quick fix. Snabbt upp går snabbt ned.

Upphandling ett betygssänke

Sämst omdöme får Robertsfors i upphandlingsfrågor. Där ligger kommunen still i likhet med förra året. Både näringslivsstrategen Olof Norberg och kommunalrådet Patrik Nilsson ser att kommunen behöver jobba vidare för att förbättra upphandlingsarbetet.

– Ta skolmaten som exempel. Det finns råvara men inte förädlingskapacitet. Vi fick en fråga om att ta hand om en hel djurkropp. Vi kan inte ta hand om det. Kunskapen om vad det handlar om är ganska låg hos både företagare och kommunala beställare. Vi ska ha en träff om det här i höst och fördjupa kunskapen, säger Olof Norberg.

Båda påpekar de att Robertsfors är en liten kommun med knappa resurser och är därför beroende av Umeås juridiska kompetens när det kommer till upphandlingsfrågor. Men Patrik Nilsson säger också att de lokala företagen ibland är dåliga på att lämna anbud.

– Nu senast när vi upphandlade skolskjuts var det ett lokalt företag som fick det. Men vi har även upphandlat när vi vill bygga något. Då är det inga lokala företag som söker. Det kan bero på att de är för små för att kunna ta på sig en hel entreprenad. Kanske måste vi titta på att bryta ner upphandlingarna i mindre enheter, säger Patrik Nilsson.

Patrik Nilsson, Robertsfors kommun

Patrik Nilsson

Tre korta till Patrik Nilsson, kommunalråd i Robertsfors

Har kommunen en företagslots?
– Ja.

Finns en garanti för handläggningstider?
– Ja, den politiska målsättningen är 6-8 veckor. Vi brukar överträffa den.

Skickas schablonfakturor till företagen eller fakturerar kommunen i efterhand?
– Både och. Vi fakturerar i efterhand när det är möjligt. Det viktigaste är tydligheten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.