Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande (S) i Umeå
Foto: Johanna Lindqvist

För att få till ett bra företagsklimat i Umeå kommun måste alla parter ta ansvar. Det anser Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande. "Det är inte bara upp till kommunen. Det behövs ett samråd och företag måste ställa upp med lärlings- och praktikplatser, vilket också är ett bra sätt att marknadsföra sig", menar han.

”Städer med växtvärk tappar”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun brottas, precis som länets övriga kommuner, med frågor kring kompetensförsörjning, handläggningstider och kommunikation när det handlar om näringslivet.

I Svenskt Näringslivs senaste ranking tappade Umeå 41 platser jämfört med 2017, till plats nummer 185 av Sveriges 290 kommuner. 

–Trenden verkar se ut så att städer med tillväxt tappar, men i förhållande till de tio största städerna tycker jag ändå att vi ligger bra till. Men vi vill ändå veta vad det är som gör att den här undersökningen skiljer sig från våra egna mätningar, säger Hans Lindberg.

Bemötande och kundnöjdhet är parametrar han nämner som skiljer sig åt i resultaten mellan de två undersökningarna. Umeå kommun håller därför på att analysera vad detta står för.

– Den analysen ska vara klar under våren. Om beslut om åtgärder tas efter det får vi se, säger Hans Lindberg.

Om det finns missnöje hos näringslivet tycker han att det är viktigt att det förmedlas.

– Påtala brister och fel för oss. Det är bättre att lösa upp frågor istället för att bli arg. Det är bättre att agera istället för att reagera. Man får inte alltid som man vill, men öppenhet och transparens är viktigt för att förstå varandra.

En bra dialog är viktig, och det tycker Hans Lindberg att kommunen har med olika branscher. Kanske främst genom möten med Svenskt Näringsliv och andra företagarorganisationer

– Vi gör också företagsbesök en gång i månaden där vi träffar lokala företag. Och så har vi ett företagsråd där stora och små företag är med och diskuterar vad som går bra och dåligt.

Brister i kommunikationen

Liselott Gustafsson

Liselott Gustafsson

Foto: Edel Puntonet

Liselott Gustafsson, Gustafssons rör i Umeå AB, är engagerad i företagarrådet, som startades förra året, och hon tycker att det finns brister i kommunikationen mellan kommun och företag.

– Jag tycker att inlandskommunerna har en bättre dialog än vi. Här är det inte mycket träffar och ingen direkt kommunikation tycker jag.

Hon menar att de näringsidkare som inte är med i en företagarorganisation inte får ta del av mycket.

– Vore jag inte med i företagarrådet hade jag aldrig haft den dialog med kommunen jag har nu. Många av de frågor vi för fram är i grund och botten samma frågor oavsett vilken bransch vi verkar i, säger hon.

Det handlar främst om kompetensförsörjning, bygglov, infrastruktur och bostadsfrågor. 

Liselott Gustafsson tycker att om det märks att företagarna inte är nöjda med en viss fråga så bör kommunen ta reda på varför och åtgärda problemet.

– Kanske har de satsat fel? Kanske borde det finnas fler öppna träffar och göras fler företagsbesök? Jag engagerar mig för att kunna vara med och påverka, men ibland är det dåligt med analyser av åtgärder. Det saknas på något vis ett konsekvenstänk. Kommunen drivs av oss också. Se oss som en kund och behandla oss så, säger hon.

Den näringslivsstrategi som Umeå kommun arbetar utifrån är just nu på remissrunda och under bearbetning. Beslut kring denna kommer att tas i sommar.


Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.