tacos
Foto: PCG Stockholm/Mostphotos

"I andra kommuner kan man servera en räkmacka och ett glas vin men här i Vindeln måste vi servera minst nio rätter för att kunna erbjuda öl", säger hotellchefen Helena Lundgren.

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”.

I mitten av november hade hotell Forsen i Vindeln planerat för en pubkväll. Under kvällen skulle det serveras tacobuffé. Dagen innan hörde ägaren av sig till kommunen för att bekräfta servering av alkohol under kvällen. Svaret blev nej – enligt kommunen måste näringsidkare servera ett flertal olika rätter för att kunna få serveringstillstånd. En tacobuffé med vegetariska alternativ räckte alltså inte.

– Då fick vi göra om hela planeringen och schemalägga en av våra kockar som skulle kunna laga mat under kvällen, säger hotellchefen Helena Lundgren.

Enligt henne var det under pubkvällen ingen som beställde någon mat alls.

– Lagstiftningen syftar till att minska alkoholkonsumtionen och det är självklart att man ska servera mat när man säljer alkohol. Men jag tror också att de som kom hit, majoriteten mellan 25 och 30 år, hade ätit om det funnits en buffé på plats.

Efter några dagar valde Helena Lundgren att dela med sig om vad som hänt på sina sociala medier och fick en otrolig respons.

– Det var allt från Vindelnbor till branschkollegor från hela landet. De tyckte att det hela var väldigt bisarrt och kollade runt hur det fungerar i deras kommun. Det som är underligt är att alkohollagen kan tolkas så olika. I andra kommuner kan man servera en räkmacka och ett glas vin men här i Vindeln måste vi servera minst nio rätter för att kunna erbjuda öl.

Helena menar att om hon ska kunna sköta verksamheten i linje kommunens uppfattning kring serveringstillstånd blir det en utmaning att få verksamheten att gå runt ekonomiskt och inte heller ha ett hållbarhetstänk.

– Har jag tre hotellgäster måste jag ha nio rätter färdiga, som inte beställs. Vi möter alltid gästernas behov om de vill ha vegetariskt eller fisk istället för kött. Men vi annonserar inte ut det för att det lagas efter behov.

Helena berättar att hon nu känner sig osäker på vad som krävs när hon ska ha arrangemang där alkohol kommer att serveras.

– Vi frågade om vi skulle kunna servera alkohol när vi har julbord. Det är lite samma sak – är ett julbord en rätt eller flera? Vi fick då svaret att julbord sker under en begränsad tid och därför är det okej. Men en pubkväll som bara är under en kväll är inte under begränsad tid?

Enligt Jenny Naarttijärvi, miljö- och byggchef på Vindelns kommun måste man servera flera rätter för att serveringstillståndet ska gälla.

– De har fått utbildning i vad som gäller och det handlar inte om att vi har nekat serveringstillstånd. Vi fick en fråga om en rätt räckte för att servera alkohol och det anser vi inte är tillräckligt varierande.

Är en tacobuffé en rätt eller flera?

– Det beror lite på hur den är utformad men generellt så ser vi det som en rätt. Och enligt lagen så ska man kunna erbjuda flera rätter om man ska servera alkohol.

I Vindelns kommuns vision 2020 står att ”Vindeln är Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer och företagsamma människor. Här skapar vi tillsammans hållbar tillväxt förenat med en kreativ, hälsosam och trygg livsmiljö.”

Hur ställer sig era krav på serveringstillstånd i relation till att verka för företagsamma människor?

– Vi arbetar ju mot lagstiftningen i prövningen. Utbildningsdelen är en del som inte är kopplat till kommunfullmäktiges mål, utan till prövningen. Vi samarbetar även med vår företagslots, för att försöka förenkla vid ansökningar och så vidare i ett tidigt skede.

Helena Lundgren är inte nöjd med kommunens resonemang.

– Kommunen är helt ointresserade. Som småföretagare i glesbygd har vi nog med utmaningar. Marknadens finns ju många gånger långt ifrån oss. Att vi ska behöva ta den här fighten är bara onödigt. Jag tycker att kommunen borde se efter vad vi bidrar med och hjälpa oss att utvecklas. Vi är en arbetsgivare, vi lockar besökare och vi genererar skatteinkomster – hur kan det ses som illa?

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, säger att de ofta möter företagare som upplever stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Det kan gälla allt från handläggningstider och avgifter till hur olika regler tolkas. Det är naturligtvis ett problem. Att inte kunna förutse när beslut kommer att tas och inte heller hur besluten kommer att se ut hämmar företagen i sina ambitioner att investera och växa, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.