NYHET12 december 2017

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”.

Foto: PCG Stockholm/Mostphotos

I mitten av november hade hotell Forsen i Vindeln planerat för en pubkväll. Under kvällen skulle det serveras tacobuffé. Dagen innan hörde ägaren av sig till kommunen för att bekräfta servering av alkohol under kvällen. Svaret blev nej – enligt kommunen måste näringsidkare servera ett flertal olika rätter för att kunna få serveringstillstånd. En tacobuffé med vegetariska alternativ räckte alltså inte.

– Då fick vi göra om hela planeringen och schemalägga en av våra kockar som skulle kunna laga mat under kvällen, säger hotellchefen Helena Lundgren.

Enligt henne var det under pubkvällen ingen som beställde någon mat alls.

– Lagstiftningen syftar till att minska alkoholkonsumtionen och det är självklart att man ska servera mat när man säljer alkohol. Men jag tror också att de som kom hit, majoriteten mellan 25 och 30 år, hade ätit om det funnits en buffé på plats.

Efter några dagar valde Helena Lundgren att dela med sig om vad som hänt på sina sociala medier och fick en otrolig respons.

– Det var allt från Vindelnbor till branschkollegor från hela landet. De tyckte att det hela var väldigt bisarrt och kollade runt hur det fungerar i deras kommun. Det som är underligt är att alkohollagen kan tolkas så olika. I andra kommuner kan man servera en räkmacka och ett glas vin men här i Vindeln måste vi servera minst nio rätter för att kunna erbjuda öl.

Helena menar att om hon ska kunna sköta verksamheten i linje kommunens uppfattning kring serveringstillstånd blir det en utmaning att få verksamheten att gå runt ekonomiskt och inte heller ha ett hållbarhetstänk.

– Har jag tre hotellgäster måste jag ha nio rätter färdiga, som inte beställs. Vi möter alltid gästernas behov om de vill ha vegetariskt eller fisk istället för kött. Men vi annonserar inte ut det för att det lagas efter behov.

Helena berättar att hon nu känner sig osäker på vad som krävs när hon ska ha arrangemang där alkohol kommer att serveras.

– Vi frågade om vi skulle kunna servera alkohol när vi har julbord. Det är lite samma sak – är ett julbord en rätt eller flera? Vi fick då svaret att julbord sker under en begränsad tid och därför är det okej. Men en pubkväll som bara är under en kväll är inte under begränsad tid?

Enligt Jenny Naarttijärvi, miljö- och byggchef på Vindelns kommun måste man servera flera rätter för att serveringstillståndet ska gälla.

– De har fått utbildning i vad som gäller och det handlar inte om att vi har nekat serveringstillstånd. Vi fick en fråga om en rätt räckte för att servera alkohol och det anser vi inte är tillräckligt varierande.

Är en tacobuffé en rätt eller flera?

– Det beror lite på hur den är utformad men generellt så ser vi det som en rätt. Och enligt lagen så ska man kunna erbjuda flera rätter om man ska servera alkohol.

I Vindelns kommuns vision 2020 står att ”Vindeln är Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer och företagsamma människor. Här skapar vi tillsammans hållbar tillväxt förenat med en kreativ, hälsosam och trygg livsmiljö.”

Hur ställer sig era krav på serveringstillstånd i relation till att verka för företagsamma människor?

– Vi arbetar ju mot lagstiftningen i prövningen. Utbildningsdelen är en del som inte är kopplat till kommunfullmäktiges mål, utan till prövningen. Vi samarbetar även med vår företagslots, för att försöka förenkla vid ansökningar och så vidare i ett tidigt skede.

Helena Lundgren är inte nöjd med kommunens resonemang.

– Kommunen är helt ointresserade. Som småföretagare i glesbygd har vi nog med utmaningar. Marknadens finns ju många gånger långt ifrån oss. Att vi ska behöva ta den här fighten är bara onödigt. Jag tycker att kommunen borde se efter vad vi bidrar med och hjälpa oss att utvecklas. Vi är en arbetsgivare, vi lockar besökare och vi genererar skatteinkomster – hur kan det ses som illa?

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, säger att de ofta möter företagare som upplever stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Det kan gälla allt från handläggningstider och avgifter till hur olika regler tolkas. Det är naturligtvis ett problem. Att inte kunna förutse när beslut kommer att tas och inte heller hur besluten kommer att se ut hämmar företagen i sina ambitioner att investera och växa, säger han.

Skriven avFrida Nygren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist