Svenskt Näringsliv logoSvenskt Näringsliv logo
LogoLogo
LogoLogo
NYHET21 maj 2021

Umeåkrögaren vågade gå mot strömmen under pandemin 

Välkände Umeåkrögaren Jörgen Engdahl, som driver restaurangarena Hunger & Törst och Harlequin, vågade hålla öppet som vanligt hela pandemin. Det visade sig bli ett lyckat drag – och i höst öppnar han ytterligare en restaurang. 

”Hade någon sagt till mig för ett år sedan att det skulle bli restriktioner för alkoholservering och en gräns för antal personer vid samma bord, då är ju frågan om jag hade vågat hålla öppet som vanligt”, säger Jörgen Engdahl. Foto: Lisa Lidén

Restaurangbranschen har drabbats hårt av pandemin. Krögaren Jörgen Engdahl lider med sina kollegor och är besviken på att branschen fått stå som måltavla för många politiska beslut. 

– Enligt min mening så har tyvärr mycket handlat om signalpolitik och att skambelägga en hel bransch. Politikerna har använt oss som symboler för att hindra människor från att gå ut. Därför borde det också ha satts in åtgärder specifikt riktade mot vår verksamhet. Jag anser att det dessutom inte finns någon näring som ansträngt sig så hårt för att följa restriktionerna och trots det har vi baktalats av politikerna, säger han. 

Restaurangerna Hunger & Törst och Harlequin ligger båda centralt i Umeå och satsar på högkvalitativ mat. Att dra i handbromsen när pandemin slog till visade sig inte vara rätt väg att gå för dem. Jörgen testade korttidspermitteringar i en månad, men kände att det inte fungerade. 

– Det blev väldigt svårplanerat och fungerade inte för oss. Vi bestämde oss istället för att ha restaurangerna öppet som vanligt och behålla den personal vi hade. Att vi hade en del sparat kapital hjälpte förstås och gjorde det möjligt, säger han. 

En chansning 

Att hålla öppet som vanligt tror han gjorde att de stack ut och blev en ljuspunkt i människors vardag. Den största omställningen för dem förra året blev istället satsningen på take away.  

– Vi ville ha hög kvalitet på maten och kunna ta betalt även när det var take away. Det var helt nytt för oss och det tog ett tag innan vi hittade vad som fungerade, men det blev bra, säger Jörgen. 

Att våga fortsätta ungefär som tidigare var förstås en chansning när ingen visste hur länge pandemin skulle pågå.  

– Hade någon sagt till mig för ett år sedan att det skulle bli restriktioner för alkoholservering och en gräns för antal personer vid samma bord, då är ju frågan om jag hade vågat. Det är klart att vi också har haft perioder med få gäster, men då har vi försökt vara kreativa med hur personalen används och använt den tiden till planering och att fundera på framtiden, säger han. 

Nystart i höst 

Jörgen menar att det har varit viktigt för företaget att också ha något positivt att fokusera på. Att de ska starta upp en ny verksamhet i höst, cocktailbaren Facit bar, har hjälpt dem att kunna lyfta blicken när det varit som tuffast. 

– Det har alltid funnits något kul att se fram emot för personalen, och personalen är alltid mitt största ansvar som krögare. 

Han är helt övertygad att en nystart i höst är rätt väg att gå. 

– Dels finns det ett tomrum i Umeå just för den satsning vi ska göra. Men sedan är jag nog inte ensam att tro att behovet av restauranger och möjligheter till uteliv kommer att vara enormt. Det kommer att bli en ketchupeffekt. 

Jörgen har två åtgärder och satsningar han skulle vilja se från politikernas sida. 

– Under pandemin har det blivit tydligt att de flesta beslut har ett Stockholmsperspektiv. Jag tycker att kommunerna skulle ges en större makt så att beslut kan anpassas mer efter den verklighet som finns lokalt. Sedan måste det nu satsas på utbildningar. Vi har tappat många under den här tiden som valt att utbilda sig till annat, och därför kommer det att behövas fler utbildningsplatser riktade mot vår bransch.  

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist