Gustaf Callans och Arvid Callans
Foto: Anders Lövgren

Gustaf Callans och Arvid Callans gillar Norge och med tanke på att Callans Trä haft kunder i grannlandet sedan 1940-talet tycks kärleken vara besvarad från andra sidan gränsen.

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

NYHET Publicerad

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.

En vanlig dag dundrar tolv trailers ut med last från sågverksområdet hos Callans Trä. Virket fraktas till kunder i hela Europa och vidare till Mellanöstern och Asien. En av de tolv långtradarna ska till kunder i Norge, ett viktigt exportland för Callans.

– Vi är ett familjeföretag och våra affärskontakter med Norge började så tidigt som i slutet av 1940-talet, så vi har torrt på fötterna när vi säger att vi känner kulturen och marknaden där. Att vi i dag har 10 procent av försäljningen där gör att vi ser Norge som mycket betydelsefullt, säger Arvid Callans.

Kontakten med Norge började med att norrmän (och även finnar) kom till Callans redan på 1920-talet för att arbeta hos Arvids farfar Nils och farmor Albertina. Först kom ungkarlar och sedan hela familjer.

Callans Trä startade i slutet av 1930-talet och Arvid Callans pappa Bo kunde under slutet av 1940 talet börja göra virkesaffärer med Norge. Han fick kunder som också blev vänner. Bland dem märks familjen Arnstad, som importerade begagnade militärfordon från USA och även sågat virke från Callans.

– Många duktiga entreprenörer i Norge blev tidigt kunder till oss. Jag kommer själv ihåg en större trävaruaffär med familjen Plate i Grong. De hade en större fönsterfabrik, som far snart blev huvudleverantör för. Från riktigt unga år minns jag en resa med fyra färjor på vägen upp till Grong. Det tog mer än ett dygn att med bil nå kunden, berättar Arvid Callans.

Bo Callans blev med åren också en trogen och återkommande laxfiskare i Namsen. Det finns flera reportage i Nordnorska tidningar när svenske sågverksdirektören Callans med vänner fångade storlaxen.

För Callans Trä har Norge under lång tid varit en viktig exportmarknad. I dag när företaget har en världsmarknad så är det kanske svårare att hinna engagera sig specifikt i norsk infrastruktur och kommunikationer, men Bo Callans var på sin tid i högsta grad en kraft att räkna med i det fallet.

– Far var en av initiativtagarna till Mittnordenflyget. Han deltog även i en dialog i början av 1980-talet med Trondheims kommun. Det handlade om att göra Hommelvik till utskeppningshamn till England av trävaror, samt att rusta järnvägen mellan Hell och Storlien. Dialogen pågår faktiskt ännu, men några resultat är inte uppnådda, säger Arvid Callans.

– Kommunikationerna från vår del av landet till Norge är inte bra, vi är hänvisade till att köra bil över fjällen. Ett krux är att det i Norge bara är tillåtet med tung trafik upp till 18 meter, i Sverige har vi 24 meter.

En av Callans större kunderna i grannlandet i dag är företagsgruppen Talgö som bland annat producerar limmat trä och impregnerat trä.

– Vi har ett riktigt djupt samarbete, och de långsiktiga affärer som började med Talgö 1958 som då var en skidfabrik, är i dag  en dominerande affär för oss i Norge. För det kan vi särskilt tacka entreprenörsandan hos familjen Talgö.

På frågan vad man bör tänka särskilt på vid affärer i Norge, säger Arvid Callans:

– Det är inga stora skillnader mot för svenska kunder, men man ska tänka på att lyssna noga när de har synpunkter på produkterna. Reklamationer är viktiga att ta på allvar från alla kunder, men just norrmännens klagomål lyssnar jag extra på, för det spelar roll för den fortsatta relationen att man är lyhörd. Dessutom har de kontorstid, räkna inte med att de jobbar kvällar och helger som vi mer och mer gör i det här landet.

Det 80-åriga företaget Callans Trä har de senaste sex åren satsat stort och investerat 120 miljoner kronor i sågverket som i fjol omsatte 264 miljoner kronor.

– Affärerna i Norge motsvarar en tiondel av försäljningen och det ska vi se till att försvara. Som ett exempel skickar jag varje år hälsningar till våra kunder. Jag kan ju självklart några fraser på norska också, avslutar Arvid Callans.

Fakta

2018 exporterade svenska företag varor till ett värde av 152 miljarder kronor till Norge. Endast Tyskland (157 miljarder) är ett större exportland. Källa: Ekonomifakta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framtidens yrkesmöjligheter under lupp

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Arbetsmarknaden är i ständig förändring och för studie- och yrkesvägledarna är det en utmaning att på bästa sätt guida skoleleverna i studie- och yrkesval. Som ett led i att minska glappet mellan utbildning och jobb bjöd Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationer in till en SYV-dag där ett 50-tal SYV:are från hela länet deltog.
NYHET Publicerad:

Krav på heltid oroar omsorgsföretag

UPPHANDLING I handlingsplanen till Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi slås fast att företag inom vård och omsorg ska erbjuda sin personal heltidstjänster. "En ekonomisk katastrof för oss", säger Anne-Lie Ströberg, vd på ES Hemservice i Stöde.
NYHET Publicerad:

Höga Kusten Teknikresurs gasellvinnare 2019

ENTREPRENÖRSKAP Det snabbast växande företaget i Västernorrland är Höga Kusten Teknikresurs i Kramfors, nu utsett till länets gasellvinnare med en tillväxt på 311 procent 2015 - 2018. "Den stora skillnaden för oss kom när vi själva började tillverka maskiner i stället för att endast vara konsult", säger vd:n och ägaren Stefan Andersson.
NYHET Publicerad:

Spelar företagsklimatet någon roll?

FÖRETAGSKLIMAT Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen.
NYHET Publicerad:

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
NYHET Publicerad:

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

ARBETSGIVARDAG Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.
NYHET Publicerad:

Kritiserat krav på heltid tonas ned

UPPHANDLING Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi tonas ned betydligt. Enligt den tillhörande handlingsplanen är det bara företag inom vård och omsorg som måste erbjuda heltider – och endast vid större upphandlingar. "Kravet ska också bara användas då det är rimligt att en leverantör kan bemanna med heltidstjänster", säger kommunens nya inköpschef Nils-Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på (o)lika villkor

FÖRETAGKLIMAT En osund konkurrens mellan näringsidkare och kommuner drabbar ofta små lokala företagare. "Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet", menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Härnösand kan bli ett utbildningsnav för sjöfarten

YRKESUTBILDNING I dagarna träffas kommunstyrelsen i Härnösand för att diskutera den nyligen nedlagda sjöfartsutbildningens eventuella framtid. Vår förhoppning är att utbildningen ska återupptas eftersom Härnösand och hela Norrland skulle vinna stort på att utveckla ett utbildningsnav för sjöfarten. Det skriver Caj Luoma, Björn Lyngfelt och Anna Hedensjö Johansson i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitiskt program ska förbättra kommunens service

FÖRETAGSKLIMAT Ett nytt näringslivspolitiskt program i Sundsvalls kommun ska ge fler nöjda företagare och ökad tillväxt. "Det här verktyget skickar viktiga signaler både internt och externt. Vi kan nu tydliggöra att företagens frågor ska prioriteras högst upp för tjänstemän på alla förvaltningar och ute i de kommunala bolagen, ja för alla som arbetar inom kommunen", säger kommunalrådet Peder Björk (S).
NYHET Publicerad:

Timrå tar upp kampen mot osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun startar flera aktiviteter samt ett internt konkurrensråd för att stoppa osund konkurrens. "Det är viktigt att vi inte finns på arenor där privata näringsidkare har sin intäkt. Vi hoppas också att det ska bli mer öppen dialog på det här området, för nu är det mest rykten som går ute bland företag", säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Serviceinriktad myndighetsutövning lönar sig

RANKING 2019 Västernorrlands bästa företagsklimat finns i Timrå. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat 2019. Årets klättrare i länet är Sollefteå som förbättrar sig med hela 60 placeringar jämfört med året innan och kniper genom det titeln ”länets näst bästa företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Tro på och investera i framtiden

UNG FÖRETAGSAMHET I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.