Gustaf Callans och Arvid Callans
Foto: Anders Lövgren

Gustaf Callans och Arvid Callans gillar Norge och med tanke på att Callans Trä haft kunder i grannlandet sedan 1940-talet tycks kärleken vara besvarad från andra sidan gränsen.

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

NYHET Publicerad

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.

En vanlig dag dundrar tolv trailers ut med last från sågverksområdet hos Callans Trä. Virket fraktas till kunder i hela Europa och vidare till Mellanöstern och Asien. En av de tolv långtradarna ska till kunder i Norge, ett viktigt exportland för Callans.

– Vi är ett familjeföretag och våra affärskontakter med Norge började så tidigt som i slutet av 1940-talet, så vi har torrt på fötterna när vi säger att vi känner kulturen och marknaden där. Att vi i dag har 10 procent av försäljningen där gör att vi ser Norge som mycket betydelsefullt, säger Arvid Callans.

Kontakten med Norge började med att norrmän (och även finnar) kom till Callans redan på 1920-talet för att arbeta hos Arvids farfar Nils och farmor Albertina. Först kom ungkarlar och sedan hela familjer.

Callans Trä startade i slutet av 1930-talet och Arvid Callans pappa Bo kunde under slutet av 1940 talet börja göra virkesaffärer med Norge. Han fick kunder som också blev vänner. Bland dem märks familjen Arnstad, som importerade begagnade militärfordon från USA och även sågat virke från Callans.

– Många duktiga entreprenörer i Norge blev tidigt kunder till oss. Jag kommer själv ihåg en större trävaruaffär med familjen Plate i Grong. De hade en större fönsterfabrik, som far snart blev huvudleverantör för. Från riktigt unga år minns jag en resa med fyra färjor på vägen upp till Grong. Det tog mer än ett dygn att med bil nå kunden, berättar Arvid Callans.

Bo Callans blev med åren också en trogen och återkommande laxfiskare i Namsen. Det finns flera reportage i Nordnorska tidningar när svenske sågverksdirektören Callans med vänner fångade storlaxen.

För Callans Trä har Norge under lång tid varit en viktig exportmarknad. I dag när företaget har en världsmarknad så är det kanske svårare att hinna engagera sig specifikt i norsk infrastruktur och kommunikationer, men Bo Callans var på sin tid i högsta grad en kraft att räkna med i det fallet.

– Far var en av initiativtagarna till Mittnordenflyget. Han deltog även i en dialog i början av 1980-talet med Trondheims kommun. Det handlade om att göra Hommelvik till utskeppningshamn till England av trävaror, samt att rusta järnvägen mellan Hell och Storlien. Dialogen pågår faktiskt ännu, men några resultat är inte uppnådda, säger Arvid Callans.

– Kommunikationerna från vår del av landet till Norge är inte bra, vi är hänvisade till att köra bil över fjällen. Ett krux är att det i Norge bara är tillåtet med tung trafik upp till 18 meter, i Sverige har vi 24 meter.

En av Callans större kunderna i grannlandet i dag är företagsgruppen Talgö som bland annat producerar limmat trä och impregnerat trä.

– Vi har ett riktigt djupt samarbete, och de långsiktiga affärer som började med Talgö 1958 som då var en skidfabrik, är i dag  en dominerande affär för oss i Norge. För det kan vi särskilt tacka entreprenörsandan hos familjen Talgö.

På frågan vad man bör tänka särskilt på vid affärer i Norge, säger Arvid Callans:

– Det är inga stora skillnader mot för svenska kunder, men man ska tänka på att lyssna noga när de har synpunkter på produkterna. Reklamationer är viktiga att ta på allvar från alla kunder, men just norrmännens klagomål lyssnar jag extra på, för det spelar roll för den fortsatta relationen att man är lyhörd. Dessutom har de kontorstid, räkna inte med att de jobbar kvällar och helger som vi mer och mer gör i det här landet.

Det 80-åriga företaget Callans Trä har de senaste sex åren satsat stort och investerat 120 miljoner kronor i sågverket som i fjol omsatte 264 miljoner kronor.

– Affärerna i Norge motsvarar en tiondel av försäljningen och det ska vi se till att försvara. Som ett exempel skickar jag varje år hälsningar till våra kunder. Jag kan ju självklart några fraser på norska också, avslutar Arvid Callans.

Fakta

2018 exporterade svenska företag varor till ett värde av 152 miljarder kronor till Norge. Endast Tyskland (157 miljarder) är ett större exportland. Källa: Ekonomifakta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.