Gustaf Callans och Arvid Callans
Foto: Anders Lövgren

Gustaf Callans och Arvid Callans gillar Norge och med tanke på att Callans Trä haft kunder i grannlandet sedan 1940-talet tycks kärleken vara besvarad från andra sidan gränsen.

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

NYHET Publicerad

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.

En vanlig dag dundrar tolv trailers ut med last från sågverksområdet hos Callans Trä. Virket fraktas till kunder i hela Europa och vidare till Mellanöstern och Asien. En av de tolv långtradarna ska till kunder i Norge, ett viktigt exportland för Callans.

– Vi är ett familjeföretag och våra affärskontakter med Norge började så tidigt som i slutet av 1940-talet, så vi har torrt på fötterna när vi säger att vi känner kulturen och marknaden där. Att vi i dag har 10 procent av försäljningen där gör att vi ser Norge som mycket betydelsefullt, säger Arvid Callans.

Kontakten med Norge började med att norrmän (och även finnar) kom till Callans redan på 1920-talet för att arbeta hos Arvids farfar Nils och farmor Albertina. Först kom ungkarlar och sedan hela familjer.

Callans Trä startade i slutet av 1930-talet och Arvid Callans pappa Bo kunde under slutet av 1940 talet börja göra virkesaffärer med Norge. Han fick kunder som också blev vänner. Bland dem märks familjen Arnstad, som importerade begagnade militärfordon från USA och även sågat virke från Callans.

– Många duktiga entreprenörer i Norge blev tidigt kunder till oss. Jag kommer själv ihåg en större trävaruaffär med familjen Plate i Grong. De hade en större fönsterfabrik, som far snart blev huvudleverantör för. Från riktigt unga år minns jag en resa med fyra färjor på vägen upp till Grong. Det tog mer än ett dygn att med bil nå kunden, berättar Arvid Callans.

Bo Callans blev med åren också en trogen och återkommande laxfiskare i Namsen. Det finns flera reportage i Nordnorska tidningar när svenske sågverksdirektören Callans med vänner fångade storlaxen.

För Callans Trä har Norge under lång tid varit en viktig exportmarknad. I dag när företaget har en världsmarknad så är det kanske svårare att hinna engagera sig specifikt i norsk infrastruktur och kommunikationer, men Bo Callans var på sin tid i högsta grad en kraft att räkna med i det fallet.

– Far var en av initiativtagarna till Mittnordenflyget. Han deltog även i en dialog i början av 1980-talet med Trondheims kommun. Det handlade om att göra Hommelvik till utskeppningshamn till England av trävaror, samt att rusta järnvägen mellan Hell och Storlien. Dialogen pågår faktiskt ännu, men några resultat är inte uppnådda, säger Arvid Callans.

– Kommunikationerna från vår del av landet till Norge är inte bra, vi är hänvisade till att köra bil över fjällen. Ett krux är att det i Norge bara är tillåtet med tung trafik upp till 18 meter, i Sverige har vi 24 meter.

En av Callans större kunderna i grannlandet i dag är företagsgruppen Talgö som bland annat producerar limmat trä och impregnerat trä.

– Vi har ett riktigt djupt samarbete, och de långsiktiga affärer som började med Talgö 1958 som då var en skidfabrik, är i dag  en dominerande affär för oss i Norge. För det kan vi särskilt tacka entreprenörsandan hos familjen Talgö.

På frågan vad man bör tänka särskilt på vid affärer i Norge, säger Arvid Callans:

– Det är inga stora skillnader mot för svenska kunder, men man ska tänka på att lyssna noga när de har synpunkter på produkterna. Reklamationer är viktiga att ta på allvar från alla kunder, men just norrmännens klagomål lyssnar jag extra på, för det spelar roll för den fortsatta relationen att man är lyhörd. Dessutom har de kontorstid, räkna inte med att de jobbar kvällar och helger som vi mer och mer gör i det här landet.

Det 80-åriga företaget Callans Trä har de senaste sex åren satsat stort och investerat 120 miljoner kronor i sågverket som i fjol omsatte 264 miljoner kronor.

– Affärerna i Norge motsvarar en tiondel av försäljningen och det ska vi se till att försvara. Som ett exempel skickar jag varje år hälsningar till våra kunder. Jag kan ju självklart några fraser på norska också, avslutar Arvid Callans.

Fakta

2018 exporterade svenska företag varor till ett värde av 152 miljarder kronor till Norge. Endast Tyskland (157 miljarder) är ett större exportland. Källa: Ekonomifakta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner krävs för miljön och klimatet

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, jurist och ansvarig för principiella frågor rörande miljölagstiftning hos Svenskt Näringsliv, i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Hallå där Per Nylén, kommunalråd i Örnsköldsvik ...

FÖRETAGSKLIMAT "Jag träffar gärna ännu fler företagare, även de som anser att företagsklimatet är dåligt, för att resonera om hur vi tillsammans kan utveckla företagsklimatet, och hela kommunen, tillsammans", säger Per Nylén.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Sollefteås kraftsamling ger resultat

FÖRETAGSKLIMAT "Nyckeln tror jag ligger i ett oavbrutet och målinriktat arbete för att förbättra företagsklimatet på riktigt och att politiken och tjänstemännen går hand i hand", säger Johan Andersson, kommunalråd (C) i Sollefteå.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.