Gustaf Callans och Arvid Callans
Foto: Anders Lövgren

Gustaf Callans och Arvid Callans gillar Norge och med tanke på att Callans Trä haft kunder i grannlandet sedan 1940-talet tycks kärleken vara besvarad från andra sidan gränsen.

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

NYHET Publicerad

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.

En vanlig dag dundrar tolv trailers ut med last från sågverksområdet hos Callans Trä. Virket fraktas till kunder i hela Europa och vidare till Mellanöstern och Asien. En av de tolv långtradarna ska till kunder i Norge, ett viktigt exportland för Callans.

– Vi är ett familjeföretag och våra affärskontakter med Norge började så tidigt som i slutet av 1940-talet, så vi har torrt på fötterna när vi säger att vi känner kulturen och marknaden där. Att vi i dag har 10 procent av försäljningen där gör att vi ser Norge som mycket betydelsefullt, säger Arvid Callans.

Kontakten med Norge började med att norrmän (och även finnar) kom till Callans redan på 1920-talet för att arbeta hos Arvids farfar Nils och farmor Albertina. Först kom ungkarlar och sedan hela familjer.

Callans Trä startade i slutet av 1930-talet och Arvid Callans pappa Bo kunde under slutet av 1940 talet börja göra virkesaffärer med Norge. Han fick kunder som också blev vänner. Bland dem märks familjen Arnstad, som importerade begagnade militärfordon från USA och även sågat virke från Callans.

– Många duktiga entreprenörer i Norge blev tidigt kunder till oss. Jag kommer själv ihåg en större trävaruaffär med familjen Plate i Grong. De hade en större fönsterfabrik, som far snart blev huvudleverantör för. Från riktigt unga år minns jag en resa med fyra färjor på vägen upp till Grong. Det tog mer än ett dygn att med bil nå kunden, berättar Arvid Callans.

Bo Callans blev med åren också en trogen och återkommande laxfiskare i Namsen. Det finns flera reportage i Nordnorska tidningar när svenske sågverksdirektören Callans med vänner fångade storlaxen.

För Callans Trä har Norge under lång tid varit en viktig exportmarknad. I dag när företaget har en världsmarknad så är det kanske svårare att hinna engagera sig specifikt i norsk infrastruktur och kommunikationer, men Bo Callans var på sin tid i högsta grad en kraft att räkna med i det fallet.

– Far var en av initiativtagarna till Mittnordenflyget. Han deltog även i en dialog i början av 1980-talet med Trondheims kommun. Det handlade om att göra Hommelvik till utskeppningshamn till England av trävaror, samt att rusta järnvägen mellan Hell och Storlien. Dialogen pågår faktiskt ännu, men några resultat är inte uppnådda, säger Arvid Callans.

– Kommunikationerna från vår del av landet till Norge är inte bra, vi är hänvisade till att köra bil över fjällen. Ett krux är att det i Norge bara är tillåtet med tung trafik upp till 18 meter, i Sverige har vi 24 meter.

En av Callans större kunderna i grannlandet i dag är företagsgruppen Talgö som bland annat producerar limmat trä och impregnerat trä.

– Vi har ett riktigt djupt samarbete, och de långsiktiga affärer som började med Talgö 1958 som då var en skidfabrik, är i dag  en dominerande affär för oss i Norge. För det kan vi särskilt tacka entreprenörsandan hos familjen Talgö.

På frågan vad man bör tänka särskilt på vid affärer i Norge, säger Arvid Callans:

– Det är inga stora skillnader mot för svenska kunder, men man ska tänka på att lyssna noga när de har synpunkter på produkterna. Reklamationer är viktiga att ta på allvar från alla kunder, men just norrmännens klagomål lyssnar jag extra på, för det spelar roll för den fortsatta relationen att man är lyhörd. Dessutom har de kontorstid, räkna inte med att de jobbar kvällar och helger som vi mer och mer gör i det här landet.

Det 80-åriga företaget Callans Trä har de senaste sex åren satsat stort och investerat 120 miljoner kronor i sågverket som i fjol omsatte 264 miljoner kronor.

– Affärerna i Norge motsvarar en tiondel av försäljningen och det ska vi se till att försvara. Som ett exempel skickar jag varje år hälsningar till våra kunder. Jag kan ju självklart några fraser på norska också, avslutar Arvid Callans.

Fakta

2018 exporterade svenska företag varor till ett värde av 152 miljarder kronor till Norge. Endast Tyskland (157 miljarder) är ett större exportland. Källa: Ekonomifakta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.