I Timrå kommun går företagen först och betydelsen av ett bra företagsklimat är inget som skiljer partierna åt. Kommunen har också under många år kunnat stoltsera med Norrlands bästa företagsklimat. Christina Eriksson, näringslivschef, säger att kontinuiteten och tillgängligheten är avgörande i arbetet med de lokala företagen.
2003 fattades ett enhälligt beslut av Timrå kommunfullmäktige, ett långsiktigt mål om att företagen skulle gå före och att kommunen skulle bli proffs på service till företagen. Målsättningen har gett resultat och Timrå fortsätter att inspirera kommuner landet över med sitt arbete med företagsklimatet. Trots att arbetet för en stor etablering i Torsboda fått mycket uppmärksamhet de senaste åren är företagen fortfarande nöjda med företagsklimatet.
– Arbetet med Torsboda Industrial Park har skötts i ett eget bolag och vi på näringslivsavdelningen har kunnat fokusera på de befintliga företagen med samma fokus som tidigare. Det är avgörande att inte tappa bort det befintliga näringslivet när man jobbar med nya etableringar, säger Christina Eriksson.
I Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet 2025 är Timrå bäst i Sverige när det kommer till ”råd och vägledning” samt ”förståelse för verksamheten”. Kristina Eriksson tror att det är tillgängligheten och den regelbundna kontakten som ligger till grund för detta.
– Man blir aldrig färdig med dialogen med företagen, varför vi prioriterar företagsbesök och försöker vara så tillgängliga som möjligt. Vi har nyligen gjort 105 företagsbesök på 100 dagar Vi försöker snabbt sätta oss in i företagets verksamhet, förstå dess utmaningar och ha som ambition att ge tydliga besked.
Företagsbesöken syftar inte bara till att skapa en kontakt och dricka en kopp kaffe, utan vid besöken ställs samma frågor till alla företag. Svaren på dessa frågor systematiseras och följs upp.
– Detta gör att vi får en bra överblick och kan se mönster om saker som behöver förbättras och i vilka frågor företagen har behov av stöd.
Christina Eriksson sticker inte under stol med att det finns fördelar att vara en mindre kommun.
– Timrås storlek gör också att vi blir lokala och tillgängliga. Det ska vara enkelt att nå oss och när det händer att någon försöker nå oss via sociala medier istället för e-post eller telefon så svarar vi naturligtvis också den vägen.
Christina Eriksson berättar att enkätundersökningen är ett viktigt verktyg i kommunens arbete med företagsklimatet.
– Vi arbetar mycket med enkäten. Bland annat ligger den till grund för det vi kallar företagens val, som innebär att vi identifierar områden som vi behöver jobba med. Därefter får företagen tycka till om vilka områden som bör prioriteras och vi kommer tillsammans fram till lämpliga aktiviteter för att förbättra oss. Exempelvis är upphandling ett område som prioriterats under 2025, där aktiviteten dialogmöte inför upphandlingar genomförts.
Den viktigaste förutsättningen för Timrås företagsklimat är dock den politiska enigheten, menar Christina Eriksson.
– För att vi ska kunna jobba långsiktigt och målmedvetet med dessa frågor är det helt avgörande att förändringar inom politiken inte förändrar våra prioriteringar. Det är en trygghet både för oss och företagen att veta att företagsklimatet är prioriterat bland samtliga partier i kommunfullmäktige. Är det något jag vill skicka med till andra kommuner är det att försöka hitta en politisk samsyn och förstå att ett bra företagsklimat inte bör vara en politisk stridsfråga, avslutar hon.
Lokalt Företagsklimat