Coronavirusets framfart påverkar oss alla. Vi tvingas lägga om våra vardagsrutiner, ställa in aktiviteter och begränsa våra sociala liv. Universitet och gymnasier har stängt och bedriver undervisningen på distans. Personalen inom vård och omsorg är hårt belastad och gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Som en följd av viruset, och åtgärderna i syfte att hämma smittspridningen, drabbas också näringslivet och dess medarbetare i Västmanland hårt.
Här i Västmanland har många företag extremt tuffa tider och står inför omfattande prövningar. Många företags intäkter har störtdykt eller helt försvunnit på bara några dagar. Stora driftsproblem förekommer som en följd av att många medarbetare är sjukfrånvarande eller vabar. Även svårigheter med leveranser till och från utlandet sätter stopp på produktionen på flera håll.
De plötsliga driftsproblemen och intäktsbortfallen är förödande för många företag som fortfarande behöver betala sina räkningar. De fasta kostnaderna såsom räntor och hyror försvinner inte i en handvändning. När vi i slutet av förra veckan frågade företagen här i Västmanland om hur de påverkas svarade 75 procent att de upplevt störningar i försäljning eller orderingång, varav 34 procent i hög utsträckning. Situationen blir snart mer och mer allvarlig. Fler varsel, permitteringar och konkurser är att vänta. Många duktiga medarbetare i företagen riskerar alltså att förlora jobbet.
Enmans- och småföretagare har ofta små marginaler och är mycket utsatta. De riskerar att se sina livsverk gå under. Besöksnäring, sällanvaruhandeln och transportsektorn har haft det omvittnat svårt. Men nu sprider sig problemen till nästan samtliga branscher. För vårt exportberoende län är inte minst påverkan på industrin oroande. 40 000 jobb i Västmanlands län, varav 15 000 i industrin, är beroende av utrikeshandel. Dessa jobb genererar cirka 8 miljarder i skatteintäkter. Branschorganisationen Teknikföretagen kallar utvecklingen för en tvärnit och menar att det andra kvartalet i år kommer att vara det värsta vi sett i modern tid vad gäller ekonomisk utveckling. Flera fabriker i länet stänger nu tillfälligt sina verksamheter.
Nu måste alla hjälpas åt. Självklart handlar detta om att minska smittspridning och skydda riskgrupperna, men också om att hålla Sverige igång. De många exemplen på företag som hjälper varandra i krisen är inspirerande, liksom de många företag som nu donerar lager till vården eller ställer om produktionen mot skyddsutrustning. Även civilsamhället visar sig från sin bästa sida. Folk hjälper grannar att handla och ställer upp med frivilligarbete där det behövs.
Från statligt håll har det presenterats en rad åtgärder i syfte att mildra effekterna på ekonomin. Däribland korttidspermitteringar, tillfälligt undantag från arbetsgivarnas sjuklöneansvar och möjlighet till anstånd med skatter. Större åtgärder är förhoppningsvis på väg; det är nödvändigt med tanke på utvecklingen.
Det handlar nämligen inte bara om enskilda företags överlevnad. Det handlar om vanliga människors jobb, försörjning och trygghet. Utan företag och människor i jobb finns inga skatteintäkter att fördela till vår gemensamma välfärd. Bara i Västmanland bidrar företagen med sina 81 000 anställda med närmare 18 miljarder kronor i skatteintäkter per år. Vi måste hålla företagen över vattenytan om vi ska ha arbetstillfällen kvar andra på sidan krisen.
Effekterna bestäms inte bara på global eller nationell nivå, utan vi kan göra mycket lokalt här i Västmanland. Vi som konsumenter kan fortsätta handla och stötta företagen. Men framför allt kan det offentliga Västmanland, med kommuner, region och länsstyrelse i spetsen, göra mycket för att tillfälligt sänka företagens kostnader och administrationsbörda. Det handlar om bland annat anstånd med betalningstider, revidering av tillstånds- och tillsynsprocesser samt översyn av lokalhyror. Runtom i Sverige tas nu fantastiska initiativ från tjänstemän och politiker i syfte att hjälpa företagen att klara krisen. Det drivet, den viljan och den kreativiteten måste till också här i länet. För just nu är goda råd dyra.