Arbetskraftsinvandring.png

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 

Arbetskraftsinvandring utgör en mycket liten del av det totala antalet sysselsatta i Sverige. Drygt 0,7 procent av de sysselsatta är arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES. Av dessa är drygt tre av tio arbetstillstånd utfärdade till IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare. Störst andel arbetskraftsinvandrare finns i Stockholm (1,65 procent av det totala antalet sysselsatta) följt av Västra Götaland (0,66 procent).

I Sverige är det arbetsgivarna som bedömer om det finns behov av arbetskraftsinvandring. När ett företag saknar efterfrågade kompetenser bland de arbetssökande i Sverige kan istället utländska medborgare anställas genom tidsbegränsade arbetstillstånd.  

Inom EU/EES råder fri rörlighet på arbetsmarknaden. Personer som kommer från länder utanför EU/EES, och som vill jobba i Sverige, behöver dock ett arbetstillstånd. För att beviljas arbetstillstånd måste den sökande redan ha ett jobberbjudande i Sverige och arbetsgivaren måste samtidigt kunna erbjuda en lön som minst motsvarar kollektivavtal eller praxis i branschen. Innan personal kan sökas från länder utanför EU/EES ska arbetsgivaren dessutom utlysa jobben på den europeiska arbetsmarknaden i minst 10 dagar. Till exempel på Arbetsförmedlingens platsbank eller den europeiska platsbanken EURES.  

I januari 2020 fanns totalt 36 093 giltiga arbetstillstånd och av dem var nära 30 procent utfärdade till IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare. Andra vanligt förekommande är civilingenjörsyrken samt yrken inom restaurangbranschen.  

 Idag rapporterar 8 av 10 arbetsgivare att man har brist på relevanta kompetenser inom IT, elektronik och ingenjörsyrket, enligt siffror från Arbetskraftbarometern. Många av Västsveriges företag befinner sig mitt i ett tekniksprång och är i stort behov av att kunna rekrytera kompetens från hela världen. Numer konkurrerar industrin och tjänstesektorn om samma spetskompetens och företagens efterfrågan överskrider utbudet. Läs mer om det här i denna rapport

Dagens regler för arbetskraftsinvandring trädde i kraft i december 2008 med målsättningen att det skulle bli enklare att komma till Sverige för att jobba. Reformen har bland annat inneburit att det är arbetsgivarna själva som avgör om det finns ett behov av utländsk arbetskraft i deras verksamhet. Tidigare var det Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som gjorde den bedömningen tillsammans med facket. AMS bestämde också hur länge ett uppehållstillstånd skulle gälla. Nuvarande regelverk har därmed inneburit mindre byråkrati, även om det fortsatt finns mycket att förenkla.  

Topp-20: Arbetskraftinvandring per yrke (Sverige) Antal aktiva arbetstillstånd enligt 3-siffriga SSYK-koder, januari 2020
                                                                                
IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl.

10289

Civilingenjörsyrken

3142

Snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden m.fl.

2738

Kockar och kallskänkor

2346

Ingenjörer och tekniker

1918

Städare och hemservicepersonal m.fl.

1620

Snickare, murare och anläggningsarbetare

1405

Drift-, support- och nätverkstekniker m.fl.

879

Revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare m.fl.

569

Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl.

567

Grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare

480

Designer och formgivare

462

Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare m.fl.

446

Lagerpersonal och transportledare m.fl.

407

Skönhets- och kroppsterapeuter

380

Kontorsassistenter och sekreterare

372

Tidningsdistributörer, vaktmästare och övriga servicearbetare

371

Marknadsförare och informatörer m.fl.

353

Fordonsmekaniker och reparatörer m.fl.

321

Målare, lackerare och skorstensfejare m.fl.

292

Källa: Migrationsverket 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.