Arbetskraftsinvandring.png

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 

Arbetskraftsinvandring utgör en mycket liten del av det totala antalet sysselsatta i Sverige. Drygt 0,7 procent av de sysselsatta är arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES. Av dessa är drygt tre av tio arbetstillstånd utfärdade till IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare. Störst andel arbetskraftsinvandrare finns i Stockholm (1,65 procent av det totala antalet sysselsatta) följt av Västra Götaland (0,66 procent).

I Sverige är det arbetsgivarna som bedömer om det finns behov av arbetskraftsinvandring. När ett företag saknar efterfrågade kompetenser bland de arbetssökande i Sverige kan istället utländska medborgare anställas genom tidsbegränsade arbetstillstånd.  

Inom EU/EES råder fri rörlighet på arbetsmarknaden. Personer som kommer från länder utanför EU/EES, och som vill jobba i Sverige, behöver dock ett arbetstillstånd. För att beviljas arbetstillstånd måste den sökande redan ha ett jobberbjudande i Sverige och arbetsgivaren måste samtidigt kunna erbjuda en lön som minst motsvarar kollektivavtal eller praxis i branschen. Innan personal kan sökas från länder utanför EU/EES ska arbetsgivaren dessutom utlysa jobben på den europeiska arbetsmarknaden i minst 10 dagar. Till exempel på Arbetsförmedlingens platsbank eller den europeiska platsbanken EURES.  

I januari 2020 fanns totalt 36 093 giltiga arbetstillstånd och av dem var nära 30 procent utfärdade till IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare. Andra vanligt förekommande är civilingenjörsyrken samt yrken inom restaurangbranschen.  

 Idag rapporterar 8 av 10 arbetsgivare att man har brist på relevanta kompetenser inom IT, elektronik och ingenjörsyrket, enligt siffror från Arbetskraftbarometern. Många av Västsveriges företag befinner sig mitt i ett tekniksprång och är i stort behov av att kunna rekrytera kompetens från hela världen. Numer konkurrerar industrin och tjänstesektorn om samma spetskompetens och företagens efterfrågan överskrider utbudet. Läs mer om det här i denna rapport

Dagens regler för arbetskraftsinvandring trädde i kraft i december 2008 med målsättningen att det skulle bli enklare att komma till Sverige för att jobba. Reformen har bland annat inneburit att det är arbetsgivarna själva som avgör om det finns ett behov av utländsk arbetskraft i deras verksamhet. Tidigare var det Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som gjorde den bedömningen tillsammans med facket. AMS bestämde också hur länge ett uppehållstillstånd skulle gälla. Nuvarande regelverk har därmed inneburit mindre byråkrati, även om det fortsatt finns mycket att förenkla.  

Topp-20: Arbetskraftinvandring per yrke (Sverige) Antal aktiva arbetstillstånd enligt 3-siffriga SSYK-koder, januari 2020
                                                                                
IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl.

10289

Civilingenjörsyrken

3142

Snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden m.fl.

2738

Kockar och kallskänkor

2346

Ingenjörer och tekniker

1918

Städare och hemservicepersonal m.fl.

1620

Snickare, murare och anläggningsarbetare

1405

Drift-, support- och nätverkstekniker m.fl.

879

Revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare m.fl.

569

Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl.

567

Grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare

480

Designer och formgivare

462

Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare m.fl.

446

Lagerpersonal och transportledare m.fl.

407

Skönhets- och kroppsterapeuter

380

Kontorsassistenter och sekreterare

372

Tidningsdistributörer, vaktmästare och övriga servicearbetare

371

Marknadsförare och informatörer m.fl.

353

Fordonsmekaniker och reparatörer m.fl.

321

Målare, lackerare och skorstensfejare m.fl.

292

Källa: Migrationsverket 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.