Ett halvt steg bakåt räcker inte – skrota förslaget om entreprenörskatt!

NYHET Publicerad

3:12 Regeringens förslag om entreprenörskatt sätter krokben för företagsamheten i Västra Götaland. Nästan hälften av företagarna i Västra Götaland skulle minska sina investeringar och hela 61 procent av företagarna kommer göra en större utdelning innan de nya reglerna börjar gälla. Regeringen har således lyckats försämra företagsklimatet innan förslaget ens är klubbat.

En del politiker blev nog förvånade över det stora engagemang som landets företagare visat i kritiken mot förslaget om skärpt entreprenörsskatt. Många har skickat egna remissvar om hur förslaget slår mot just deras verksamhet, skrivit artiklar och kontaktat politiker. Regeringen backade ett halvt steg och lägger nu ett förslag som är ungefär hälften så illa som det ursprungliga. I den nya remissrunda som nu börjar tar regeringen förhoppningsvis till sig av kritiken och stryker alla förslag till försämringar men tyvärr har regeringens agerande redan skadat företagsklimatet.

Företagares stora engagemang mot förslaget är inte oväntat. En ny undersökning via Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att hela 75% av landets företagare känner till utredningsförslaget. En majoritet uppger att de skulle få minskad benägenhet att anställa och hela 47 procent i Västra Götalands län skulle minska sina investeringar om det ursprungliga förslaget skulle genomföras.

Förmodligen har även regeringen fångat upp dessa tydliga signaler eftersom de nu modifierar förslaget. Entreprenörsskatten är nämligen helt central för incitamenten. Regeringens egen entreprenörskapsutredning konstaterade nyligen att ”skatterna sannolikt är det viktigaste och mest kraftfulla ramverk som den politiska makten förfogar över för att skapa en dynamisk och entreprenörskapsinriktad miljö”. 

Det är därför inte heller förvånande att hela 61 procent av företagarna i Västra Götaland av de nu tillfrågade företagen svarar att de redan har eller kommer att göra en större utdelning innan de nya reglerna börjar gälla. Förslaget att försämra reglerna och höja skatten har således påverkat företagen innan det är klubbat. Sedan reformen 2005 har villkoren successivt blivit allt bättre för aktivt företagande med starkare incitament för att skapa jobb och anställa. Detta har medfört att företagares förtroende för villkoren att äga och driva företag i Sverige stärkts. Men nu hotas denna positiva utveckling. Det är allvarligt, för ett gott investeringsklimat måste bygga på långsiktighet.

Företagande är förenat med större risk än att vara anställd. Många företagare har dessutom satsat allt de äger i sina företag; inte sällan är bostaden säkerhet för företagets krediter. Eget sparande och avsättning till pensioner får ibland stå åt sidan för engagemanget i det egna bolaget. Företagare ser därför ofta möjligheten att spara s k utdelningsutrymme som ett sätt att någon gång i framtiden kunna ta ut en slant vid en eventuell framtida försäljning. Att så många nu väljer att ta ut utdelning på grund av hotet om försämringar innebär därför minskade möjligheter till investeringar, expansion och nya jobb. Det är också problem om buffertar minskar eller töms eftersom sårbarheten ökar för alla som kan råka ut för oväntade nedgångar vid t.ex. svagare konjunktur. På längre sikt kommer försämringar av skattereglerna på entreprenörskap inte bara att minska skatteintäkterna när utdelningarna minskar, de kommer även minska den entreprenöriella aktiviteten.

Ibland talas det med förakt om att börsnoterade företag agerar kortsiktigt för att höja börskursen med risk för minskad långsiktig tillväxt och värdeskapande. Detta brukar kallas för kvartalskapitalism. De extrautdelningar som nu görs på grund av hotet om högre skatt kommer att öka skatteintäkterna under Magdalena Anderssons pågående mandatperiod. Hur det går sedan för företagen får bli ett bekymmer för kommande mandatperioder. Regeringens agerande med entreprenörsskatten skulle kunna kallas för mandatsperiodskapitalism.

Skatteskärpningarna som föreslås slår mot alla som står i begrepp att anställa, starta företag och investera i sina verksamheter och detta skickar en bedövande tydlig signal om att regeringen faktiskt försämrar för företagande, entreprenörskap och risktagande. För att värna om framtida villkor borde regeringen ta tillbaka samtliga skadliga skatteförslag.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Levande landsbygd – sliten valslogan eller reell målsättning?

FREDAGSKRÖNIKA Hur står det egentligen till med svensk landsbygd? Finns det förutsättningar för att idag bedriva effektiva, lönsamma och hållbara företag på landsbygden? 
NYHET Publicerad:

109 företagsbesök på 109 dagar – för företagsklimatets skull

FÖRETAGSKLIMAT För att ytterligare förbättra näringslivsklimatet i Borås väljer nu staden att göra en storsatsning på dialogen med kommunens företag. Fram tills april månad ska representanter från kommunen göra hela 109 företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?