Inför ranking 2019

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västra Götaland

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västra Götaland ut i år?

Varför är det viktigt att mäta det lokala företagsklimatet?

I slutet av 90-talet fann Svenskt Näringsliv att förutsättningarna för att driva företag varierade stort mellan landets kommuner, trots att lagstiftningen är densamma. Således är det mycket mer än endast faktiska lagar och regler som påverkar den enskilde företagarens vardag. År 2001 genomförde därför Svenskt Näringsliv den första undersökningen om det lokala företagsklimatet.

— Vi vet att ett bra företagsklimat är viktigt för att företagen ska kunna växa och utvecklas. Ges företagen denna möjlighet ökar också utsikterna för kommunen att göra detsamma. Därför är en god dialog, bra attityder till företagande och en främjande myndighetsutövning en nödvändighet, säger Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Hur görs mätningen?

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2019 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som presenterades under våren. Företagen får där svara på frågor om hur man upplever attityder, dialog, service och tillämpning av lagar och regler från kommunen. Ytterligare en tredjedel bygger sedan på statistik från SCB och UC.

Först efter att dessa faktorer sammanställts rankas alla Sveriges kommuner från plats 1 till plats 290. Således ges möjlighet att jämföra både den egna kommunens prestation över tid samt gentemot andra kommuner.

Rankingen 2018

Partille var Västra Götalands toppkommun 2018 med en 8:e plats i den totala rankingen. Strax efter återfanns Vårgårda som hamnade på plats 9. 2017 års länsetta Härryda tappade placeringar men landade på en 15:e plats totalt och var därmed fortsatt topp tre i länet.

I länets största stad Göteborg fortsatte den nedåtgående spiralen, vilket resulterade i plats 222. Betydligt sämre än både Stockholm och Malmö.

Sammanfattningsvis förbättrade 27 av 49 kommuner i Västra Götaland sin placering i förra årets ranking. Störst förbättring gjorde Strömstad, som klättrade mest på rankingen i hela Sverige, med 89 placeringar.

— Konkurrensen mellan kommunerna blir allt tuffare eftersom fler kommuner nu arbetar intensivt med att förbättra sitt företagsklimat. Det är glädjande men ställer samtidigt successivt högre krav på kommunerna, konstaterar Rudolf Antoni.

Hur blir rankingen av företagsklimatet 2019?

Kommer Partille att behålla sin plats som bäst i länet? Eller får man se sig besegrade av Vårgårda eller Härryda? Kommer Göteborg att bryta sin negativa trend? Vilken kommun blir årets klättrare? Frågorna är många.

Den 24 september vet vi svaren. Då släpps nämligen årets ranking – håll utkik på vår webb och i sociala medier efter just din kommun.

www.foretagsklimat.se kan du hitta alla resultat och jämföra kommuner med varandra.

Rankingplaceringar Göteborgsregionen 2018 (skillnad från 2017)

Ale: 93 (-5)

Alingsås: 237 (-37)

Göteborg: 222 (-16)

Härryda: 115 (-11)

Kungälv: 184 (+15)

Lerum: 144 (-3)

Lilla Edet: 235 (+13)

Mölndal: 72 (+12)

Partille: 8 (+10)

Stenungsund: 77 (-16)

Tjörn: 116 (+18)

Öckerö: 32 (-9)

Rankingplaceringar Fyrbodal 2018 (skillnad från 2017)

Dals-Ed: 75 (+7)

Bengtsfors: 147 (+7)

Mellerud: 136 (+-0)

Tanum: 143 (+26)

Trollhättan: 105 (+17)

Strömstad: 106 (+89)

Åmål: 232 (-53)

Sotenäs: 209 (+27)

Vänersborg: 194 (+24)

Färgelanda: 230 (+20)

Uddevalla: 260 (-27)

Orust: 266 (+1)

Munkedal: 218 (+35)

Lysekil: 273 (+11)

Rankingplaceringar Sjuhärad 2018 (skillnad från 2017)

Bollebygd: 145 (+28)

Borås: 94 (+24)

Herrljunga: 36 (-9)

Mark: 190 (+35)

Svenljunga: 208 (+27)

Tranemo: 187 (-45)

Ulricehamn: 115 (-15)

Vårgårda: 9 (+1)

Rankingplaceringar Skaraborg 2018 (skillnad från 2017)

Grästorp: 19 (+5)

Essunga: 34 (+6)

Götene: 63 (-20)

Falköping: 85 (+10)

Töreboda: 60 (+7)

Mariestad: 53 (-5)

Vara: 47 (+34)

Karlsborg: 113 (-1)

Skövde: 57 (+58)

Skara: 163 (+25)

Tibro: 152 (-1)

Tidaholm: 173 (-15)

Hjo: 172 (-26)

Gullspång: 168 (-6)

Lidköping: 177 (-1)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.