Idag släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, där 32 400 företagare, varav 5 491 i Västra Götaland, fått betygsätta hur det är att driva företag i sin kommun.
Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet har genomförts i drygt 20 år. För tredje året i rad har landets företagare utsett Vårgårda till den kommun i Sverige som har bäst företagsklimat. Kommunen har under lång tid prenumererat på höga placeringar och i årets ranking placerar sig kommunen på förstaplats, strax före stockholmskommunerna Danderyd och Solna.
– Att Vårgårda behåller sin förstaplats är både glädjande och välförtjänt. Där finns en grundsyn om att kommunen och näringslivet måste gå hand i hand. Den kultur som byggts upp borde alla landets kommuner inspireras av, säger Rudolf Antoni, regionchef Västra Götaland.
Förutsättningarna att äga, driva och utveckla företag skiljer sig mellan Västra Götalands 49 kommuner, men trenden i länet har varit positivt under de senaste åren.
– Ett framgångsrikt lokalt näringsliv är avgörande för kommunernas ekonomi, arbetsmarknaden och för finansieringen av välfärden. Därför måste företagarfrågorna fortsatt ligga högt på politikernas dagordning under de kommande åren, menar Rudolf Antoni.
I årets ranking förbättrar sig 26 kommuner i Västra Götaland, medan 22 försämrar sitt resultat. I flera kommuner där man arbetat långsiktigt med företagsklimatet märks tydliga resultat, i form av ökade investeringar och nya etableringar.
Ett exempel är Mariestad som på tio år har klättrat från plats 204 till plats 28. Det gör Mariestad till den kommun i Västra Götaland som har förbättrat sig mest på tio års sikt.
– En god dialog mellan kommun och näringsliv, en serviceinriktad myndighetsutövning och ett tydligt politiskt ledarskap ger inte bara nöjda företagare i kommunen. Det stärker investeringsklimatet och leder till fler arbetstillfällen och skatteintäkter, fortsätter Rudolf Antoni.
När företagen i Västra Götaland får peka ut vilka åtgärder som är viktiga för politikerna att prioritera för ett bättre lokalt företagsklimat sticker några frågor ut.
– Ett stärkt fokus på att minska brott och otrygghet, kortare handläggningstider och bättre dialog mellan kommuner och företag är några av de frågor som står högst upp på de lokala företagens önskelista. Det finns stor potential i att stärka företagsklimatet ytterligare, avslutar Rudolf Antoni.
Vill du veta vad företagen säger om företagsklimatet i din kommun? På vår hemsida www.foretagsklimat.se hittar du det fullständiga resultatet.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 401 företagare, varav 5491 i Västra Götaland, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se