Västra Götaland står enade i krisen

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till. Det handlar om allt från enskilda personer som erbjuder sig att handla åt äldre, till företag som ställer om sin verksamhet för att börja producera bristvaror som handsprit, respiratorer och munskydd. Det handlar om en regering och opposition som står enade i de nationella insatser som görs och att näringslivets parter snabbt lyckats sluta avtal så att vi kan rädda så många jobb som möjligt.

Rudolf Antoni stadsmiljö

Jag skrev i en debattartikel i Göteborgs-Posten i veckan att vi behöver en ny sorts solidaritet mellan människor, företag och organisationer för att ta oss igenom den här krisen. Corona/Covid-19 sätter oss verkligen på prov.

Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan. Inte minst är det en oroande situation för Västsverige. Värst drabbade hittills har företag verksamma inom transportsektorn och besöksnäringen varit, men nu ser vi tydliga effekter även på servicenäring, handel och industri. Det finns många led som drabbas i olika takt. Dagens besked att Volvo stoppar sin tillverkning påverkar direkt 45 000 anställda. Sedan kommer hela leverantörskedjan vilket omfattar långt fler.

Svenskt Näringsliv för en kontinuerlig dialog med regeringen kring åtgärder som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut i onödan. En hel del har redan satts in och mer är på gång. Men vi vet också att mycket av företagens verksamhet påverkas av det samarbete man har med kommun, region och länsstyrelse. Jag och mina kollegor har därför under veckan kontaktat de lokala myndigheterna i Västra Götaland för att ge dem idéer kring vad de kan göra för att förenkla för företagen. Det handlar inte om några världsomvälvande insatser, men det kan frigöra värdefull tid och förbättra likviditeten för hårt pressade företag.

Jag är mycket glad över att kunna berätta att vi har fått god respons. Min uppfattning är att politiker och tjänstemän i vårt län är akut medvetna om situationens allvar och agerar ansvarsfullt. Några har varit väldigt snabba och kreativa med företagsstöttande insatser som redan har satts in. Andra är på gång. Jag tänkte jag skulle lyfta några goda exempel som dels förtjänar uppskattning och som dels kan tjäna som inspiration för andra.

  • I Både Alingsås och Kungälvs kommun har man tagit fram en gedigen åtgärdslista för att stötta det lokala näringslivet, för att frigöra tid och stärka företagens likviditet.
  • Borås Stad gör man det nu möjligt för stadens alla företag att flytta sin verksamhet ut på gatan för att upprätthålla handeln.
  • Partille kommun avstår kommunen från att ta ut tillsynsavgifter under coronakrisen.
  • Skövde kommun utfärdas bland annat tillfälliga parkeringstillstånd för de restauranger som erbjuder utkörning av mat.
  • I flera kommuner, bland annat Göteborg och Kungsbacka låter man krögarna öppna sina uteserveringar redan nu.
  • I Åmåls kommun låter man bland annat maten på äldreboenden levereras av lokala restauranger och slopar därtill bygglovsavgifterna för privatpersoner för att stimulera lokala byggföretag.

Det är fantastiskt att se den solidaritet som ovanstående kommuner visar mot sina lokala företagare. Och fler exempel dyker upp dagligen. Att det har gått så här fort visar också att man har förstått behovet av att agera snabbt. För företagen handlar det inte om veckor utan om dagar. Allt kan därför inte utredas i vanlig ordning. Hellre bra och snabbt än perfekt men försent. Vårt mål nu är att så långt som möjligt lindra de negativa effekterna på företag och jobb i Västsverige. Att våra lokala företag är konkurrenskraftiga, kan behålla sina anställda och betala ut löner är en förutsättning för hela vårt välfärdssystem. Företagen behövs för att finansiera exempelvis vård och omsorg, men just nu behöver även företagen vård och omsorg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor. 
NYHET Publicerad:

En västsvensk kraftsamling för klimatet

FREDAGSKRÖNIKA Idag, fredagen den 7 februari, arrangerar Svenskt Näringsliv ett energi- och klimatseminarium i Göteborg. Fokus för dagen ligger på de västsvenska företagens roll för hur vi ska vi ska klara klimatomställningen och vilka förutsättningar som krävs för att målen ska bli verklighet.
NYHET Publicerad:

Samarbete som succérecept i Partille

SAMVERKAN Ett tätt samarbete mellan skola och näringsliv är ett framgångsrecept i Partille kommun. Och det är så framgångsrikt att kommunen vunnit pris för sin samverkan. Hur kommer det sig, och vilka metoder använder de för att vara så framgångsrika? "Vi har inte tid att INTE samarbeta med näringslivet", säger Susanne Krook, rektor på Partille Gymnasium.