Västra Götaland står enade i krisen

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till. Det handlar om allt från enskilda personer som erbjuder sig att handla åt äldre, till företag som ställer om sin verksamhet för att börja producera bristvaror som handsprit, respiratorer och munskydd. Det handlar om en regering och opposition som står enade i de nationella insatser som görs och att näringslivets parter snabbt lyckats sluta avtal så att vi kan rädda så många jobb som möjligt.

Rudolf Antoni stadsmiljö

Jag skrev i en debattartikel i Göteborgs-Posten i veckan att vi behöver en ny sorts solidaritet mellan människor, företag och organisationer för att ta oss igenom den här krisen. Corona/Covid-19 sätter oss verkligen på prov.

Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan. Inte minst är det en oroande situation för Västsverige. Värst drabbade hittills har företag verksamma inom transportsektorn och besöksnäringen varit, men nu ser vi tydliga effekter även på servicenäring, handel och industri. Det finns många led som drabbas i olika takt. Dagens besked att Volvo stoppar sin tillverkning påverkar direkt 45 000 anställda. Sedan kommer hela leverantörskedjan vilket omfattar långt fler.

Svenskt Näringsliv för en kontinuerlig dialog med regeringen kring åtgärder som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut i onödan. En hel del har redan satts in och mer är på gång. Men vi vet också att mycket av företagens verksamhet påverkas av det samarbete man har med kommun, region och länsstyrelse. Jag och mina kollegor har därför under veckan kontaktat de lokala myndigheterna i Västra Götaland för att ge dem idéer kring vad de kan göra för att förenkla för företagen. Det handlar inte om några världsomvälvande insatser, men det kan frigöra värdefull tid och förbättra likviditeten för hårt pressade företag.

Jag är mycket glad över att kunna berätta att vi har fått god respons. Min uppfattning är att politiker och tjänstemän i vårt län är akut medvetna om situationens allvar och agerar ansvarsfullt. Några har varit väldigt snabba och kreativa med företagsstöttande insatser som redan har satts in. Andra är på gång. Jag tänkte jag skulle lyfta några goda exempel som dels förtjänar uppskattning och som dels kan tjäna som inspiration för andra.

  • I Både Alingsås och Kungälvs kommun har man tagit fram en gedigen åtgärdslista för att stötta det lokala näringslivet, för att frigöra tid och stärka företagens likviditet.
  • Borås Stad gör man det nu möjligt för stadens alla företag att flytta sin verksamhet ut på gatan för att upprätthålla handeln.
  • Partille kommun avstår kommunen från att ta ut tillsynsavgifter under coronakrisen.
  • Skövde kommun utfärdas bland annat tillfälliga parkeringstillstånd för de restauranger som erbjuder utkörning av mat.
  • I flera kommuner, bland annat Göteborg och Kungsbacka låter man krögarna öppna sina uteserveringar redan nu.
  • I Åmåls kommun låter man bland annat maten på äldreboenden levereras av lokala restauranger och slopar därtill bygglovsavgifterna för privatpersoner för att stimulera lokala byggföretag.

Det är fantastiskt att se den solidaritet som ovanstående kommuner visar mot sina lokala företagare. Och fler exempel dyker upp dagligen. Att det har gått så här fort visar också att man har förstått behovet av att agera snabbt. För företagen handlar det inte om veckor utan om dagar. Allt kan därför inte utredas i vanlig ordning. Hellre bra och snabbt än perfekt men försent. Vårt mål nu är att så långt som möjligt lindra de negativa effekterna på företag och jobb i Västsverige. Att våra lokala företag är konkurrenskraftiga, kan behålla sina anställda och betala ut löner är en förutsättning för hela vårt välfärdssystem. Företagen behövs för att finansiera exempelvis vård och omsorg, men just nu behöver även företagen vård och omsorg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.