Worth UF
Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Worth UF vann tävlingen Årets UF-företag under UF-mässan i Göteborg 2019

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg, vann tävlingen Årets Lärare under UF-mässan i Göteborg 2019

Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Omkring 6000 besökare lockar sig till UF-mässan i Göteborg, där elever marknadsför sina UF-företag i montrar som byggs upp i Svenska Mässans lokaler. Vinnaren av Årets UF-företag 2019, Worth UF, tävlar vidare i SM i Ung Företagsamhet 6–7 maj på Stockholmsmässan.

Eleverna bakom Worth UF går på NTI Gymnasiet i Göteborg och säljer en kroppspositiv mindfulnessmålarbok för vuxna. Målarboken skapades med visionen att krossa dagens kroppsideal och förebygga psykisk ohälsa, där mindfulness visats vara en bra metod. Framgången med Worth UF tycks ligga i att de haft höga ambitioner från start.

— Vi alla tre var bestämda över att vi ville satsa på UF och gå långt. Vi filade på idéer innan kursen började och vi visste att vi ville göra något som spelar roll. Sedan har försäljningen gått över förväntan och responsen har varit jättepositiv och ibland har man blivit rörd, säger Amanda Krjukoff, VD Worth UF.

Utöver Amanda Krjukoff är det Agnes Moëll och Sarah Johannesson som startat Worth UF. Inför SM i Stockholm är tanken att förbättra montern och marknadsföra sig ännu mer. Efter mässan och studenten får de se vad som händer och hur företagets framtidsplaner ser ut.

— Det finns absolut i tankarna att fortsätta driva företaget, men vi har inte pratat så mycket om det. Vi får se hur det utvecklas nu under våren, säger Amanda Krjukoff.

Även Worth UF:s handledare Dennis Larsen, programlagsansvarig på Ekonomiprogrammet, prisades under mässan i Göteborg som Årets Lärare. Detta efter flera nomineringar från elever följt av en intervju med juryn för kategorin. Återkommande motivering i nomineringarna var att Dennis som lärare och handledare för UF-företagare varit ett stort stöd samt bidragit med bra undervisning samt rådgivning.  

— Jag är inte inne och styr i deras företag men jag tar mig tid för dem, tror på deras idéer och ställer prövande frågor för att de ska utvecklas och utmanas. Sedan har vi mer av ett arbetsklimat där vi alla är kollegor i klassrummet istället för lärare och elev, vilket verkar uppskattat, säger Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Kronhusgatan.  

När Dennis först anställdes på NTI Gymnasiet Kronhusgatan så var det för att bygga upp arbetet kring UF och entreprenörskap, som är ett av skolans tre värdeord: teknik, humanism och entreprenörskap. Med stöd från skolledningen har Dennis byggt upp ett lärarlag runtom sig och allt fler lärare på skolan är mer insatta i UF. Idag är UF dessutom en valbar kurs på skolans samtliga program, vilket naturligt gör att det är fler elever som väljer att starta UF-företag på skolan och då finns ett behov av fler lärare som arbetar med det.

NTI Gymnasiet Kronhusgatan var även nominerad i kategorin Årets Skola och trots att de inte tog hem första priset så har skolan varit nominerad och tagit en andra plats i kategorin tidigare.

— Det ser vi ändå som en kvalitetsstämpel, att skolan flera år i följd nominerats och även fått andrapris, säger Dennis Larsen.

Från Göteborgsregionen åker även vinnarna från övriga kategorier till Stockholm och SM. Vinnaren av Årets UF-företag på SM tävlar senare i EM som hålls i franska Lille.

Text: Jessica Johansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.