Worth UF
Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Worth UF vann tävlingen Årets UF-företag under UF-mässan i Göteborg 2019

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg, vann tävlingen Årets Lärare under UF-mässan i Göteborg 2019

Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Omkring 6000 besökare lockar sig till UF-mässan i Göteborg, där elever marknadsför sina UF-företag i montrar som byggs upp i Svenska Mässans lokaler. Vinnaren av Årets UF-företag 2019, Worth UF, tävlar vidare i SM i Ung Företagsamhet 6–7 maj på Stockholmsmässan.

Eleverna bakom Worth UF går på NTI Gymnasiet i Göteborg och säljer en kroppspositiv mindfulnessmålarbok för vuxna. Målarboken skapades med visionen att krossa dagens kroppsideal och förebygga psykisk ohälsa, där mindfulness visats vara en bra metod. Framgången med Worth UF tycks ligga i att de haft höga ambitioner från start.

— Vi alla tre var bestämda över att vi ville satsa på UF och gå långt. Vi filade på idéer innan kursen började och vi visste att vi ville göra något som spelar roll. Sedan har försäljningen gått över förväntan och responsen har varit jättepositiv och ibland har man blivit rörd, säger Amanda Krjukoff, VD Worth UF.

Utöver Amanda Krjukoff är det Agnes Moëll och Sarah Johannesson som startat Worth UF. Inför SM i Stockholm är tanken att förbättra montern och marknadsföra sig ännu mer. Efter mässan och studenten får de se vad som händer och hur företagets framtidsplaner ser ut.

— Det finns absolut i tankarna att fortsätta driva företaget, men vi har inte pratat så mycket om det. Vi får se hur det utvecklas nu under våren, säger Amanda Krjukoff.

Även Worth UF:s handledare Dennis Larsen, programlagsansvarig på Ekonomiprogrammet, prisades under mässan i Göteborg som Årets Lärare. Detta efter flera nomineringar från elever följt av en intervju med juryn för kategorin. Återkommande motivering i nomineringarna var att Dennis som lärare och handledare för UF-företagare varit ett stort stöd samt bidragit med bra undervisning samt rådgivning.  

— Jag är inte inne och styr i deras företag men jag tar mig tid för dem, tror på deras idéer och ställer prövande frågor för att de ska utvecklas och utmanas. Sedan har vi mer av ett arbetsklimat där vi alla är kollegor i klassrummet istället för lärare och elev, vilket verkar uppskattat, säger Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Kronhusgatan.  

När Dennis först anställdes på NTI Gymnasiet Kronhusgatan så var det för att bygga upp arbetet kring UF och entreprenörskap, som är ett av skolans tre värdeord: teknik, humanism och entreprenörskap. Med stöd från skolledningen har Dennis byggt upp ett lärarlag runtom sig och allt fler lärare på skolan är mer insatta i UF. Idag är UF dessutom en valbar kurs på skolans samtliga program, vilket naturligt gör att det är fler elever som väljer att starta UF-företag på skolan och då finns ett behov av fler lärare som arbetar med det.

NTI Gymnasiet Kronhusgatan var även nominerad i kategorin Årets Skola och trots att de inte tog hem första priset så har skolan varit nominerad och tagit en andra plats i kategorin tidigare.

— Det ser vi ändå som en kvalitetsstämpel, att skolan flera år i följd nominerats och även fått andrapris, säger Dennis Larsen.

Från Göteborgsregionen åker även vinnarna från övriga kategorier till Stockholm och SM. Vinnaren av Årets UF-företag på SM tävlar senare i EM som hålls i franska Lille.

Text: Jessica Johansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.