Worth UF
Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Worth UF vann tävlingen Årets UF-företag under UF-mässan i Göteborg 2019

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg

Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Göteborg, vann tävlingen Årets Lärare under UF-mässan i Göteborg 2019

Foto: Ung Företagsamhet Göteborg

Omkring 6000 besökare lockar sig till UF-mässan i Göteborg, där elever marknadsför sina UF-företag i montrar som byggs upp i Svenska Mässans lokaler. Vinnaren av Årets UF-företag 2019, Worth UF, tävlar vidare i SM i Ung Företagsamhet 6–7 maj på Stockholmsmässan.

Eleverna bakom Worth UF går på NTI Gymnasiet i Göteborg och säljer en kroppspositiv mindfulnessmålarbok för vuxna. Målarboken skapades med visionen att krossa dagens kroppsideal och förebygga psykisk ohälsa, där mindfulness visats vara en bra metod. Framgången med Worth UF tycks ligga i att de haft höga ambitioner från start.

— Vi alla tre var bestämda över att vi ville satsa på UF och gå långt. Vi filade på idéer innan kursen började och vi visste att vi ville göra något som spelar roll. Sedan har försäljningen gått över förväntan och responsen har varit jättepositiv och ibland har man blivit rörd, säger Amanda Krjukoff, VD Worth UF.

Utöver Amanda Krjukoff är det Agnes Moëll och Sarah Johannesson som startat Worth UF. Inför SM i Stockholm är tanken att förbättra montern och marknadsföra sig ännu mer. Efter mässan och studenten får de se vad som händer och hur företagets framtidsplaner ser ut.

— Det finns absolut i tankarna att fortsätta driva företaget, men vi har inte pratat så mycket om det. Vi får se hur det utvecklas nu under våren, säger Amanda Krjukoff.

Även Worth UF:s handledare Dennis Larsen, programlagsansvarig på Ekonomiprogrammet, prisades under mässan i Göteborg som Årets Lärare. Detta efter flera nomineringar från elever följt av en intervju med juryn för kategorin. Återkommande motivering i nomineringarna var att Dennis som lärare och handledare för UF-företagare varit ett stort stöd samt bidragit med bra undervisning samt rådgivning.  

— Jag är inte inne och styr i deras företag men jag tar mig tid för dem, tror på deras idéer och ställer prövande frågor för att de ska utvecklas och utmanas. Sedan har vi mer av ett arbetsklimat där vi alla är kollegor i klassrummet istället för lärare och elev, vilket verkar uppskattat, säger Dennis Larsen, NTI Gymnasiet Kronhusgatan.  

När Dennis först anställdes på NTI Gymnasiet Kronhusgatan så var det för att bygga upp arbetet kring UF och entreprenörskap, som är ett av skolans tre värdeord: teknik, humanism och entreprenörskap. Med stöd från skolledningen har Dennis byggt upp ett lärarlag runtom sig och allt fler lärare på skolan är mer insatta i UF. Idag är UF dessutom en valbar kurs på skolans samtliga program, vilket naturligt gör att det är fler elever som väljer att starta UF-företag på skolan och då finns ett behov av fler lärare som arbetar med det.

NTI Gymnasiet Kronhusgatan var även nominerad i kategorin Årets Skola och trots att de inte tog hem första priset så har skolan varit nominerad och tagit en andra plats i kategorin tidigare.

— Det ser vi ändå som en kvalitetsstämpel, att skolan flera år i följd nominerats och även fått andrapris, säger Dennis Larsen.

Från Göteborgsregionen åker även vinnarna från övriga kategorier till Stockholm och SM. Vinnaren av Årets UF-företag på SM tävlar senare i EM som hålls i franska Lille.

Text: Jessica Johansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vikten av EU för Johanneberg Science Park

EU 26:e maj röstar Sverige in sina 20 ledamöter i Europaparlamentet. För många olika västsvenska företag påverkar EU konkurrenskraften och tillväxten på olika sätt. Svenskt Näringsliv har intervjuat Mats Bergh, VD på Johanneberg Science Park för att få ta del av hur deras verksamhet påverkas.
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2019 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Rekordmånga kommuner får i år ett bra betyg för sitt företagsklimat, det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning med svar från totalt över 30 000 företag. Högst sammanfattande omdöme får Vårgårda med 4,7 – det högsta betyg som någonsin uppmätts. Årets undersökning visar också trendbrott för Göteborg.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Så påverkas handlarna i Sverige av EP-valet

EU 26:e maj röstar Sverige in sina 20 ledamöter i Europarlamentet. För många olika västsvenska företag påverkar EU konkurrenskraften och tillväxten på olika sätt. Svenskt Näringsliv har intervjuat Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel för att få ta del av hur medlemsföretagen påverkas.
NYHET Publicerad:

Jag slutar, men jobbet tar inte slut

FREDAGSKRÖNIKA Om några veckor är det dags för fredagskrönikorna att ta sommaruppehåll. Detta blir därför min sista för Svenskt Näringsliv. Efter sommaren väntar en ny utmaning, men jag lämnar varken engagemang eller intresse för företagarfrågor bakom mig.
NYHET Publicerad:

Så påverkas besöksnäringen av EP-valet

EU Den 26 maj röstar Sverige in sina 20 ledamöter i Europaparlamentet. För många västsvenska företag påverkar EU konkurrenskraften och tillväxten på olika sätt. Svenskt Näringsliv har intervjuat Suzanne Parenius, VD på Hjortviken Konferens, för att ta del av hur verksamheten påverkas.
NYHET Publicerad:

Rättviksmodellen ska bli Dalslandsmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra lokalt företagsklimat ska bli bättre. Det är bakgrunden till att fyra kommuner i Dalsland nu går samman för att förbättra myndighetsutövningen gentemot företag. Inspiration och arbetssätt hämtas ifrån hyllade Rättvik.
NYHET Publicerad:

Inför EP-valet: så påverkas rymdföretaget från Trollhättan

EU Den 26 maj röstar Sverige in sina 20 ledamöter i Europaparlamentet. För många västsvenska företag påverkar EU konkurrenskraften och tillväxten på olika sätt. Svenskt Näringsliv har intervjuat Claes Haraldsson, VD på Tooltec, för att ta del av hur verksamheten påverkas.
NYHET Publicerad:

Sverige förlorar kampen om kompetensen

FREDAGSKRÖNIKA Spotify flaggade i veckan att man kan tvingas nedprioritera verksamheten i Sverige, främst på grund av svårigheter att rekrytera personal. Problemet med att attrahera talanger till Sverige är ett rejält hot mot vår konkurrenskraft. Global marknad innebär också global arbetsmarknad. Höga skatter, svår bostadsmarknad och en osäker tillståndsprocess gör Sverige mindre attraktivt. Något vi i det långa loppet absolut inte har råd med.
NYHET Publicerad:

EU:s betydelse för Västra Götalandsregionen

EU Västra Götaland är genom handel, utländskt ägande, forsknings- och studentutbyten samt besöksnäringen en starkt globaliserad del av Sverige. Omvärlden och i synnerhet EU är därför av hög betydelse för vår region. Internationella samarbeten är idag en nödvändighet för att Västra Götaland ska klara sig bra i den globala konkurrensen om bland annat investeringar, företag, forskning och kvalificerad arbetskraft.
NYHET Publicerad:

Så gick det för Västra Götaland på SM i Ung Företagsamhet

UNG FÖRETAGSAMHET Den 6–7 maj hölls nationella finalen för Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö. För truppen från Västra Götaland blev det både guld och fina utmärkelser.
NYHET Publicerad:

Så funkar Europaparlamentsvalet 2019

EU Snart är det dags för val, men inte vilket val som helst. Mellan den 23:e och 26:e maj 2019 väljer medborgarna i EU:s 27 medlemsländer sina ledamöter till Europaparlamentet. Valet är ett av de största valen i världen och är av stor betydelse för svenskars vardag. Trots det ser vi en oroande utveckling med ett sjunkande valdeltagande.
NYHET Publicerad:

Så ska Partille behålla topplacering

FÖRETAGSKLIMAT Partille kommun upprättade en handlingsplan med målet att nå topp tio i Svenskt Näringslivs ranking av lokalt företagsklimat till år 2020. Målet uppfylldes redan förra året, då Partille rankades till plats åtta vilket dessutom innebar den bästa placeringen bland kommunerna i Västsverige. Nu återstår frågan om hur kommunen planerar att fortsätta vara ”bäst i väst”.
NYHET Publicerad:

Den svaga kronkursen - dyrare solsemester till ingen nytta?

FREDAGSKRÖNIKA Kronan krisar. I jämförelse med övriga valutor har den tappat betydligt i värde. För solsuktande svenska semesterfirare leder det till dyrare resor ner till Europa. För våra svenska företag har vi genom historien däremot lärt oss att en svag krona gynnar exporten och därmed vårt lands ekonomi. Men är det verkligen så fortfarande?
NYHET Publicerad:

Öppet hus ska råda bot på kompetensbrist

KOMPETENSFÖRSÖRJNING FTG i Bäckefors är redo att expandera men rätt kompetens är inte lätt att hitta. Något som gjort att de letar egna lösningar. När de nyligen anordnade öppet hus kom besökarna i mängder. ”Det var riktigt lyckat med mellan 1000–1200 besökare. Det är nästan mer än vad det är på Bäckefors marknad”, säger Thomas Seleskog, marknad- och försäljningschef på FTG.
NYHET Publicerad:

Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?

FREDAGSKRÖNIKA Det kallas ”gold-plating”. Det låter väl egentligen som ett ganska trevligt ord; gold-plating – att förgylla. Men det handlar om något helt annat. Det handlar om olika nationers sätt att vara överambitiösa och ineffektiva vid implementeringen av EU-lagstiftning.
NYHET Publicerad:

Djupare hamn i Göteborg – viktigt för Sveriges konkurrenskraft

GÖTEBORGS HAMN Hur ska Sverige som exportberoende land upprätthålla stark konkurrenskraft på den globala marknaden? APM Terminals har svaret i nylanserade ”The Gothenburg Gateway” – ett riktmärke för att driva Sverige framåt i världshandeln, på rekordtid.
NYHET Publicerad:

Påskhandla utan dåligt samvete

FREDAGSKRÖNIKA Helghandeln i samband med våra stora högtider utmålas allt oftare som ett problem och röster höjs för att vi ska konsumera mindre. Men i debatten glömmer man bort handelns positiva sidor. Att svensk ekonomi växer och att fler får möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden är i grunden bra.
NYHET Publicerad:

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.
NYHET Publicerad:

Är det dags att glömma drömmen om eget boende?

FREDAGSKRÖNIKA Ni har läst det förr; allt fler unga bor kvar hemma längre och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt skriker våra företag i tillväxtregioner efter arbetskraft. Det är inte bara ett problem för den enskilda individen eller företag, utan samhället i stort. Frågan är om dagens bostadspolitik räcker för att lösa bostadsproppen?