Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runt om i Sverige. Detta till följd av, bland annat, att intresset för yrkesförberedande program har minskat. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag.
Att framtida gymnasieelever inte söker sig till yrkesförberedande program i tillräckligt hög grad har länge varit ett omdiskuterat problem. Endast 25 procent av eleverna i Sverige väljer yrkesprogram framför högskoleförberedande program på gymnasiet. Hösten 2018 ökade ansökningarna till majoriteten av yrkesprogrammen i Sverige. Dock visar statistik från Skolverket att restaurang- och livsmedelsprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet tog emot färre ansökningar än tidigare år.
Under de senaste sju åren har restaurang- och livsmedelsprogrammet som förstaval i gymnasieansökningar minskat med cirka 44 procent på nationell nivå. Det råder stor brist på personal med rätt kompetens och engagemang för yrket. Det är därför inte konstigt att företag inom branschen ser svårigheter med att expandera. Scandic Rubinen, beläget mitt på Avenyn, är inte ett undantag. Att konkurrensen dessutom ökar i och med att fler hotell öppnar upp i staden gör naturligtvis inte situationen mindre komplex.
— Det är svårt att attrahera människor att söka sig till yrkesprogrammen. Fördomar om branschen behöver ändras. Det ser inte ut på samma sätt idag som det gjorde förr vilket är en uppfattning många lever kvar i, säger Kristian Sandahl, hotelldirektör på Scandic Rubinen.
Problematiken grundas i att allt färre intresserar sig för yrkesutbildningar. För att ändra situationen tror Kristian Sandahl att det krävs ännu bättre samarbete på flera nivåer, både mellan bransch- och arbetsgivarorganisationer, företagare och skolor.
— Det finns stor potential i att utvecklas och klättra inom verksamheten vilket vi vill uppmärksamma. Man kan ju ha hela världen som sin arbetsplats. Vi träffar bl.a. högstadieelever som ska göra gymnasieval, genom att besöka gymnasiemässor och pratat om möjligheterna i branschen och även där få föräldrarna att förstå vilka möjligheter som finns i branschen och möjligheten att läsa vidare som många föräldrar tror att man ej kan bara för att man läser ett yrkesprogram, säger Kristian Sandahl.
Med de möjligheter att resa som råder idag ökar besöksnäringen kontinuerligt. I denna takt riskerar fler restauranger att tvingas bromsa sin expansion och på en del håll till och med stänga delar av verksamheten under vissa dagar eller timmar.
— Branschen står inför en stor utmaning. Yrkesutbildningarnas kvalitet och status måste höjas. Här har näringslivet, akademin och politiken ett gemensamt ansvar, säger Christina Riksén, projektledare Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
Text: Jessica Johansson
rekrytering