Webbinarium

Miljöprövnings­utredningen – hinder eller möjliggörare?

karta
jun
152022

Nytt datum

Delta digitalt eller fysiskt

Storgatan 19, Stockholm

Näringslivets Hus, Matsalen

Öppna karta

15 juni 2022 08:30–10:00

Kontaktperson

För att Sverige ska kunna nå sina klimatmål till 2045 kommer enorma investeringar i nya produktionsmetoder, ny teknologi och ny elproduktion att behövas. Gemensamt för dessa stora projekt är att de i stort sett alltid är direkt eller indirekt beroende av miljötillstånd enligt miljöbalken.

I augusti 2020 tillsatte regeringen Miljöprövningsutredningen för att ”se över det nuvarande systemet för miljöprövning och lämna förslag på de ändringar och åtgärder som krävs för att uppnå en modernare och mer effektiv miljöprövning”. Utredningens syfte var att se över vilka horisontella förändringar som behöver göras i miljöprövningen, för att underlätta och snabba på prövningen för miljö- och klimatförbättrande investeringar. 

Ett år senare fick utredningen tilläggsdirektiv. Man skulle nu också utreda om domstolarnas handläggning kunde effektiviseras, om ett begränsat förtursförfarande för tillstånd skulle på ett väsentligt sätt kunna bidra till att nå målen i det klimatpolitiska ramverket samt hur tidsbegränsning av tillstånd och omprövning av tillstånd och villkor skulle kunna säkerställa att verksamheter och åtgärder bedrivs med moderna miljövillkor. 

Näringslivet har sett fram mot utredningens förslag med förhoppningen att de ska kunna bli viktiga pusselbitar för en effektivisering av miljöprövningen.

Svenskt Näringsliv bjuder nu in till seminarium där rådmannen Peter Ardö, som lett utredningen, kommer att presentera utredningens förslag. Presentationen kommer att följas av ett panelsamtal där förslagen diskuteras med representanter för näringslivet.

Deltagare: 

Peter Ardö, Särskild utredare i Miljöprövningsutredningen 

Mikael Hägglöf, Partner och Advokat, Fröberg & Lundholm Advokatbyrå AB 

Rebecca Wennerberg, Miljöjurist, IKEM 

Nicklas Skår, Jurist, Svenskt Näringsliv

Moderator: Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv 

Kaffe och lättare frukost serveras från kl 08.00.

Välkommen