Sedan Catrine Rudbäck Sageryd gick in som ägare i Mekina har företaget som reparerar verktyg gått från konkursfärdigt till tvåfaldigt belönat Di-Gasellbolag. För att verksamheten ska kunna växa ytterligare vill hon se mindre regelkrångel och lägre kostnader för att anställa.
Catrine Rudbäck Sageryd är entreprenör i grunden. Sitt första bolag startade hon som nittonåring och Mekina, som hon är vd och ägare för i dag, är hennes fjärde bolag. Men att det blev just byggbranschen, och i synnerhet ett företag vars verksamhet går ut på att reparera verktyg, var något av en slump.
– Jag hade drivit eventbyrå och började bli trött på att jobba kvällar och helger. Min pappa som var i byggbranschen kände till ett företag som reparerade verktyg och som inte gick så bra. När tillfället dök upp så lade jag ett bud och fick köpa.
Sedan gick det snabbt. Budet lades en tisdag och bara en vecka senare så var det klart.
–Grundidén fanns i det bolag vi köpte, men i övrigt har mycket förändrats. Idag är vi över 20 anställda och rikstäckande. Vi jobbar med alla stora återförsäljare i Sverige, och är garantireparatör för över 20 varumärken.
Resan gick från ett konkursfärdigt företag till en seriös aktör på marknaden som är störst i Sverige inom sin nisch. Både 2018 och 2019 utsågs Mekina till ett Di-Gasellbolag. En nyckelfaktor som Catrine Rudbäck Sageryd själv lyfter fram är noggrannhet.
– Många entreprenörer kan vara väldigt duktiga på att ha en bra idé och genomföra den, men sämre på att ha strukturen i det administrativa på plats. Jag har alltid varit väldigt noggrann och haft stenkoll på ekonomin. Bokföring lärde jag mig precis i början av Mekinas tillväxtresa. Det handlar om att hela tiden ha koll och göra och sköta saker rätt. Det i kombination med att hitta ett utrymme i marknaden, det är då man kan växa.
Många som får jobb hos Mekina har utländsk bakgrund, ofta är jobbet där det första på svensk arbetsmarknad. Som företag har Mekina blivit lite av en integrationsmotor.
– Många nyanlända kommer från länder där man alltid försöker reparera innan man köper nytt, så intresset för att plocka isär och få saker att funka är ofta mycket större. Man har inte samma slit- och släng-mentalitet, helt enkelt.
Men ofta sätter regelkrångel käppar i hjulet. Catrine Rudbäck Sageryd berättar om ett exempel.
– En kille som nyligen kommit till Sverige och börjat jobba sökte sig till oss på Mekina och skickade då in papper om att byta arbetsgivare. Han får då avslag för tydligen får han inte befinna sig i Sverige när han söker jobb. Så han måste åka hem till Albanien, söka jobbet, bli godkänd för att sedan flyga tillbaka till Sverige och börja jobba hos oss. Det tog närmare fyra månader.
Det finns flera saker politiken kan göra för att förenkla för företag som Mekina. Bland annat handlar det om att underlätta för kompetensförsörjningen.
– Det finns jättemycket politiken kan göra, framför allt när det kommer till anställning, att göra det billigare att anställa hade löst så otroligt mycket för oss.
Trots utmaningar ser hon ljust på framtiden för Mekina.
– Om tio år hoppas jag att vi har vår e-handel på plats som gör det möjligt för alla att reparera sina egna verktyg. Om man skulle drömma lite, då finns vi i hela Europa och vi är det självklara valet för reservdelar inom byggbranschen.