CNC-operatörer, produktionstekniker och servicetekniker är hetare än någonsin men företagen får inga svar på sina platsannonser.
Trots att arbetslösheten i Sverige är fortsatt hög, har industrin svårt att hitta rätt kompetens. För Mathias Johansson, vd på INDEX Nordic i Spånga, är situationen frustrerande.
– När vi söker medarbetare får vi nästan inga svar. Dels beror det på att vi är ett företag där det krävs att man reser, det kan bli dagar eller en vecka hemifrån. Sedan är det en stor kompetensbrist, vi har sökt produktionstekniker länge, men vi har inte lyckats hitta någon, säger Mathias Johansson.
Behovet av kvalificerade medarbetare är stort, inte bara inom det egna företaget, utan hos kunderna i hela branschen.
– Kompetenser som söks inom industrin (våra kunder) är CNC-operatörer och produktionstekniker som kan hantera svarvar och fräsmaskiner. För vår egen del söker vi produktionstekniker, servicetekniker och tekniska säljare. För att kunna jobba hos oss krävs det bred kunskap om produktion och skärande bearbetning, säger Mathias Johansson.
För INDEX Nordic har de traditionella rekryteringskanalerna inte gett resultat.
– Via Arbetsförmedlingen får vi ingenting. När vi har lyckats rekrytera är det headhunting som gäller. Vi har använt LinkedIn och andra digitala kanaler, men tyvärr drunknar vi i ansökningar då, som inte har någon relevans för yrket, säger Mathias Johansson.
För att fler unga ska komma i arbete krävs en förändrad syn på arbetslivet, menar Johansson.
– Jag tror att vi måste försöka få våra ungdomar att förstå att allt inte är som på våra sociala medier. Man måste arbeta hårt och våga prova yrken som inte är ”coola”. Vi måste få våra unga att förstå att pengar inte är drivkraften i yrket man väljer. Om man väljer att arbeta med något man tycker är kul och är beredd att lägga sin själ i, då kommer ekonomin av sig själv. Jag tror att dagens ungdomar tittar på ersättningen först innan man tittar på vad man gör och vill göra, säger Mathias Johansson.
Mathias Johansson ser dock flera möjliga lösningar för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.
– Svår fråga, jag tror att man måste styra hårdare mot vad samhället behöver, samt att det på något sätt, måste bli mer lönsamt att jobba, än att sitta hemma. Sedan måste industrin bli mycket bättre på marknadsföring, vi måste promota dessa yrken bättre, det är vårt ansvar att bygga en ”hype” runt våra bolag. Titta på hypen runt Google etc. jag tror vi måste titta på dessa bolag och försöka förstå hur de marknadsför sig, så de är attraktiva bolag för potentiella medarbetare, säger Mathias Johansson.
För att industrin ska kunna anställa fler i framtiden krävs också politiska insatser.
– Det kommer behövas utbildningar och fler skolor inom vårt gebit. Och satsa på arbetsmarknadsstöd för äldre personer som vill in på vår arbetsmarknad, men har inte råd att utbilda sig eller ”börja om” i lönetrappan för ett nytt yrke, avslutar Mathias Johansson.
Kompetensbrist