Sirajul utvisas trots att han följde regelverket

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sirajul Islam har jobbat och bott i Sverige i nästan fem år efter att ha blivit handplockad av sin arbetsgivare för sin kompetens. Nu ska han utvisas. Anledningen är att han tog tjänstledigt för att åka till Bangladesh i samband med dödsfall i familjen. Nu tvingas hans arbetsgivare lägga ner sin verksamhet eftersom den inte går runt utan Sirajul Islam.

Sirajul Islam och Christina Nygren
Foto: Claudio Bresciani/TT

Sirajul Islam och Christina Nygren i butiken Brokiga bengalen.

Bangladesharen Sirajul Islam handplockades av Christina Nygren för att driva hennes butik Brokiga Bengalen i Stockholm. Butiken importerar och säljer produkter från landsbygden i Bangladesh. De två kände varandra sedan tidigare och Christina Nygren erbjöd honom ett jobb på 75 procent, då han är väsentlig för att driva verksamheten. Resten av tiden studerade Sirajul Islam SFI.

Sirajul Islams jobb utlystes efter Migrationsverkets alla regler, lönen godkändes av fackförbund och han fick arbetstillstånd från Migrationsverket utan problem två gånger, med två år per tillstånd. Efter fyra års fast anställning, med löfte om fortsatt anställning, har en utlänning rätt att söka permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det gjorde Sirajul Islam. Då fick han beskedet att hans ansökan avslagits och att han skulle utvisas fyra veckor senare.

– Jag är jätteledsen, det här är inte bra. Jag har bott här i fem år, pratar svenska och har massor med vänner. Jag betalar skatt och jag tar inget bidrag. Min dröm är att få stanna kvar, säger Sirajul Islam.

Åkte till sin pappas begravning

Migrationsverket grundar sitt beslut på att Sirajul Islam har varit tjänstledig i tre och en halv månad under fyra år. Myndigheten hävdar att han därför inte skulle ha fått en anknytning till sitt arbete eller en stark koppling till Sverige. Detta trots att Migrationsverkets egen handbok, Handbok för migrationsärenden, menar att sex månaders tjänstledighet under en fyraårsperiod ska accepteras utan vidare utredning.

– Jag var tjänstledig för att min pappa avled och jag ville gå på hans begravning. Sedan fick min mamma bröstcancer så jag ville besöka henne. I samma period avled min svägerska. Jag måste få ledigt när min familj lider, det får ju alla andra. Varför inte jag?, säger Sirajul Islam.

Under Sirajuls tjänstledighet tog han inte ut lön, vilket gjorde att hans genomsnittliga månadslön minskade så att den föll under försörjningskravet på 13 000 kronor. Detta hävdar Migrationsverket ligger till grund för avslaget på ansökan och utvisningen. Men även här bryter Migrationsverket mot sina egna regler.

I handboken beskrivs hur man ska räkna vid tjänstledighet. Enligt Migrationsverkets egen rådgivning ska den tid man varit tjänstledig inte ingå i beräkningarna. Det gör att Sirajul Islams genomsnittliga lön hamnar på över 13 000 kronor i månaden. Precis som regelverket säger att den ska. Men ändå har Migrationsverket räknat med tjänstledigheten, vilket gör att lönen blir genomsnittligt lägre.

Erkänner felen

Sirajul Islams arbetsgivare Christina Nygren har kämpat för Sirajuls sak under hela tiden och har hjälpt honom att driva överklaganden. Efter beskedet att Sirajul ska utvisas, begärde hon ett möte med ansvarig enhetschef, Robert Kollberg, på arbetstillståndsenheten på Migrationsverket. Efter att ha gått igenom all fakta, säger Christina Nygren att han erkände att Migrationsverket gjort fel, men att det inte gick att ändra sig i efterhand. Det eftersom fallet redan varit uppe i domstolen.

– Det är ju helt otroligt att de erkänner att de gjort fel, men att de sedan säger att man inte kan göra något åt det. Sirajul utvisas nu för att de har gjort fel men vägrar rätta till sig? Det är befängt att jag som privatperson ska upplysa Migrationsverket om hur deras regler ser ut, säger Christina Nygren.

Svenskt Näringsliv har haft kontakt med Robert Kollberg, som menar att han inte kan diskutera ett enskilt fall. Han säger också att Migrationsverkets handbok inte är ett regelverk, men finns där för att stödja handläggaren under processen. Man måste alltså inte följa den.

Varför följde ni inte er egen handbok?
– Handboken är ett stöd för oss när vi handlägger ärenden och det finns möjligheter att göra avsteg från det som står i den, man är inte tvingad att använda den. Men det är klart att man bör följa de föreskrifter som finns, säger Robert Kollberg.

Trots att Sirajul Islam och hans arbetsgivare har gjort rätt enligt handboken, så blir han utvisad. Anser ni inte att det är rättsosäkert?
– Har man som arbetsgivare och tillståndssökare gjort allt rätt ska det inte vara något problem, då ska tillstånd kunna beviljas. Får man ett avslag på sin ansökan har man alltid möjlighet att få sin sak prövad i en högre instans som gör en opartisk bedömning av ärendet, säger Robert Kollberg.

Förutom den personliga tragedin för Sirajul Islam, men även för Christina Nygren, är det ett affärsmässigt nederlag för Christinas verksamhet. Det är Sirajul som står för all import och han tar hand om butiken.

Under rättsprocessen har Sirajul inte kunnat åka på sina inköpsresor i Bangladesh, vilket gör att verksamhetens varuförråd i princip är tomt.

– Jag köper in allt till butiken själv, jag åker runt och tittar och känner och pratar med personerna som tillverkar varorna. När jag inte kan resa, så kommer det inte heller in nya saker. Det är såklart mycket tråkigt, säger Sirajul Islam.

Christina Nygren vet redan vad som händer med butiken om Sirajul tvingas lämna Sverige.

– Om inte Sirajul kan driva verksamheten så tvingas jag lägga ner. Han är absolut väsentlig i min verksamhet och det finns ingen som kan ta hans plats. Tvingas han bort från Sverige så måste jag sälja och lämna bort allt. Det är rättsosäkert både mot honom som privatperson och mot mig som arbetsgivare, säger hon.

Det går inte att överklaga Migrationsverkets beslut. Migrationsdomstolen ställde sig bakom Migrationsverkets beslut utan att relatera till den nya information som framkommit och ytterligare dokument som tillkom. När Sirajul sökte prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen avslogs ansökan. Nu står Sirajul Islams enda hopp till att få godkänt på den asylansökan han har lämnat in.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.