Tredjeklassare på spaning efter hur äldre vill bo

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Tredjeklassarna på Bosvedjeskolan ska göra Sveriges största trygghetsboende roligare och hälsosammare. ”Det är så stimulerande att se barnens engagemang när de får jobba med det som är viktigt på riktigt. Eleverna känner sig verkligen delaktiga i bygget", säger Margaretha Nilsson, klasslärare för 3B på Bosvedjeskolan.

Caroline Lorentzon

”Barnen känner verkligen att de gör nytta. En nioåring konstaterade nyligen att han brukar titta på bygget lite extra när han åker förbi och tänka att han är med och hjälper till att bygga huset”, säger Caroline Lorentzon.

Margaretha Nilsson och kollegan Ida Eriksson, lärare på Bosvedjeskolan i Sundsvall, tvekade inte en sekund att hoppa på projektet ”Värdeskapande lärande” – ett samarbete mellan det kommunala byggbolaget Mitthem och Barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall. Förutom Bosvedjeskolan deltar även barn från Polstjärnans förskola samt sjätteklassare på Lucksta skolan.

Projektet går ut på att barnen ska komma med idéer som skapar en värdefull vardag för de blivande hyresgästerna på det trygghetsboende som Mitthem bygger vid norra kajen i Sundsvall.

– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska ha en mottagare i skolarbetet. De ska känna att de skapar ett värde för någon annan, vilket är precis vad de får göra när de tar fram idéer till Mitthem, säger Margaretha Nilsson.

Pensionärsspaning

Barnen introducerades till bygget i maj förra året. Under sommarlovet fick de göra en pensionärsspaning; vad tycker äldre om att göra, vad behöver de för att må bra och vara trygga? Efter sommaren fortsatte projektet och barnen började terminen med att intervjua äldre människor. Margareta Nilsson och Ida Eriksson har hela tiden samarbetat för att väva in projektets uppgifter på bästa sätt i den ordinarie undervisningen.

– I tredje klass ingår det att intervjua och sammanställa material, så barnen fick formulera egna frågor till pensionärerna, som de sedan sammanfattade. Projektet har funnits med hela läsåret och vi har sett till att koppla det till läroplanen; det blir mycket svenska och SO, säger Margaretha Nilsson.

Den senaste tiden har barnen arbetat i mindre grupper med att ta fram en tydlig idé på hur pensionärerna kan få en innehållsrik vardag på trygghetsboendet. Och de har nyligen fått en rundtur på bygget.

– Det är så stimulerande att se hur engagerade barnen är i att hitta lösningar på hur boendet kan bli bra för de äldre. Det riktigt syns att detta är viktigt för dem, säger Margaretha Nilsson.

Lyssna på alla idéer

Caroline Lorentzon, processledare på Barn- och utbildningsförvaltningen, har följt klassernas arbete sedan starten 2015. Hon har fungerat som ett bollplank för lärarna och varit ute i klassrummen och hjälpt till med jämna mellanrum.

– Entreprenörskap är oftast ett ämne man lyfter i slutet av terminen när man bockat av sina åtaganden mot läroplanen. Det blir som en happening. Här har man istället arbetat kontinuerligt med projektet under ordinarie lektionstid och kopplat det till läroplanen, säger Caroline Lorentzon.

Just nu filar tredjeklassarna på sina slutgiltiga idéer som de sedan ska presentera från scenen på Sundsvalls teater den 5 april. Caroline Lorentzon påpekar att det varit viktigt att visa barnen att de tar tillvara och lyssnar på alla idéer.

– De idéer som väljs ut att för att bli till verklighet på trygghetsboendet kommer inte att premieras individuellt. Istället blir det stoltheten över att ha utfört ett uppdrag som kommer andra till glädje som får vara vinsten.

Framtida yrkesval

Kate Almroth, projektledare på Mitthem, ska sitta med i juryn den 5 april. Hon ser framemot att få ta del av elevernas idérikedom och sedan förverkliga några av dem i trygghetsboendet.

– Barnen har varit helt fantastiska. Jag är stolt över att Mitthem valt att involverat barnen i företagets utmaning att utforma nya typer av bostäder i en tid med en växande åldrande befolkning. Det är ett arbete som har en stor betydelse på barnens liv och hur de ser på näringslivet och sina framtida yrkesval. Det här borde fler företag göra.

Värdeskapande lärande

Satsningen ”Värdeskapande lärande” startade hösten 2014 och är baserad på forskning från Chalmers entreprenörsskola och stiftelsen Drivhuset. Ett flertal arbeten har påbörjats inom Barn och utbildning samt mellan övriga förvaltningar och kommunala bolag runt om i Sverige. Omkring 220 skolchefer, pedagoger, elever och studie- och yrkesvägledare och representanter från det övriga arbetslivet har hittills deltagit i satsningen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.