Här är framtidens företagare

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.

North X UF

Johan Wikström

Johan Wikström, vd på North X UF

1. Berätta om er produkt.

– Det är ett egentillverkat armbandsur. Vi designar boetten själva och sen tar vi extern hjälp för att sätta ihop delar som vi köper av grossister från olika delar av Sverige.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Man får förverkliga sin egen dröm att bygga någonting. Jag ser det lite som LEGO. Det handlar om att bygga mer och mer och det finns liksom inget slut på det. En utvecklingsprocess som är rolig att följa helt enkelt.

Sebastian Hedin

Sebastian Hedin, vd på Paraflex UF

Paraflex UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi flätar reflexaccesoarer, då vi märker att folk inte har reflexer till vardags. Den här normen att bära reflexer har blivit lite töntig. Våra armband är jättesnygga och moderna, som man lätt kan gömma under skjortan och sen ta på dig ovanför jackärmen. Vi säljer även något som heter zipperpools som kan sitta på dragskedjan på jackan. De är 3-4cm långa och hänger på jackan. Den finns i blå, svart och grå färg och är ett eget hantverk.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Det är kundkontakten, att få åka runt och träffa folk och se vad andra har för idéer. Sedan är själva tävlandet i sig väldigt roligt måste jag säga.

Lina Jönsson

Lina Jönsson, vd på Choco UF

Choco UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi säljer egentillverkade chokladpraliner av hög kvalitet och färska råvaror. Tanken är att försöka göra en exklusiv produkt till ett rimligt pris.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Det är att få vara kreativ, att få komma på nya idéer hela tiden och få samarbeta med mina kollegor. Det har varit väldigt roligt.

Gustav Larsson

Gustav Larsson, vd på Safe Brace UF

Safe Brace UF

1. Berätta om er produkt.

– Det är ett armband med ett larm på 120 decibel som ska tillkalla uppmärksamhet eller skrämma en förövare ifall du utsätts för en fara. Den är lättillgänglig när situationen är i hand. Vår produkt är ganska unik på marknaden.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Att få lära sig nya saker, entreprenörskap och vad det innebär.

Alice Sandahl

Alice Sandahl, vd på Flametex UF

Flametex UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi säljer brandsäkra förkläden. En produkt som ska finnas nära tillhands i köket ifall en brand uppstår. Med hjälp av förklädet så kan du kväva en eld. Den fungerar lika bra ute som inne och har samma funktion som en brandfilt, fast snyggare och smidigare.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Att få jobba med drivna människor. Det är roligt och utvecklande och få positiv respons från andra människor. Samtidigt är det väldigt kul att få jobba i en grupp.

Elin Eriksson

Elin Eriksson, vd på Prodrop UF

Prodrop UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi säljer ett vattentätt mobilfodral, men fungerar även att skydda mindre värdesaker. Touchfunktionen bevaras med hjälp av skyddet. Med hjälp av fodralet kan man även fota och filma under vatten, vilket är ett betydligt billigare alternativ än att köpa en undervattenskamera. Dessutom går undervattenskameror sönder ganska lätt. Vi kom själva på den här idén när vi har varit utomlands. Vi har fått lämna våra mobiler på hotellet innan vi har gått till stranden för att undvika att de stjäls. Med den här produkten kan man ta med mobilen när du badar.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Face to face grejen är väldigt kul för att vi är väldigt sociala. Att träffa nya människor och sälja det till de som verkligen vill ha vår produkt känns väldigt givande.

Robert Engroos

Robert Engroos, vd på Dabbler UF

Dabbler UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi har en musiktjänst som är menad för mindre artister och skivbolag. Vi är steget emellan att en låt registreras på Soundcloud och bli upptäckt av ett skivbolag. Vi har skapat en webbaserad plattform som består av fem olika steg. Artisten lägger upp sina låtar på steg ett och där får folk rösta på den bästa låten. Kraven höjs efter varje steg och vid steg fem är tanken att skivbolagen ska kunna plocka de artister som passar dem bäst. Vi garanterar musiker en chans att få sin musik upptäckt. Kontakter har ingen betydelse för plattformen.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Att få jobba självständighet och kunna kontrollera en helhetsbild som är skapad från grund och botten.

Wilma Berglund

Wilma Berglund, vd på Drink More Water UF

Drink More Water UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi säljer en vattenflaska som har en funktion som gör det enkelt att tillsätta en egen smak. Du pressar frukt direkt in i botten av flaskan som smaksätter vattnet. Den finns i sju olika färger och är hundraprocent BPA-fri, vilket betyder att den är fri från kemikalier. Flaskan rymmer 700 ml.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Svår fråga, men att få ta egna initiativ vilket gör att du växer som person. I början vågade man inte lika mycket som man gör nu. Jag har lärt mig att stå på egna ben.

Emma Himmelmann

Emma Himmelmann, vd på For An Easier Menstruation UF

For An Easier Menstruation UF

1. Berätta om er produkt.

– Den består av ett helt kit. Dels är det en specialdesignad menskopp till en informerande manual och en förvaringslåda där koppen ska kunna torka när man lägger undan den. Vi inriktar oss mot tjejer i fattiga områden. Flickorna är rädda för att få blodfläckar på sina skoluniformer och stannar hemma från skolan när de har mens, vilket gör att de kan missa en vecka från skolan i månaden.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Att få prata med en massa olika folk och få positiv respons, vilket är jättekul. Det tar väldigt mycket tid det vi gör och att driva eget har lärt oss planera att driva ett företag.

Simon Nyström

Simon Nyström, vd på Twizzly UF

Twizzly UF

1. Berätta om er produkt.

– Vi säljer marknadsföring på pizzakartonger som distribueras till lokala pizzerior i Linköping. Dels säljer vi en annonsplats men också själva kartongen, så det är dubbel business.

2. Vad är roligast med att driva eget företag?

– Att utmana sig själv och att skapa något eget. Jag startade mitt första företag när jag var 15 år och att kunna se tillbaka på det är otroligt stimulerande. När du umgås med rätt människor utvecklas du som person. Det är det som gör det roligt att driva eget företag.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.