Elever vinner på entreprenörskap i skolan

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.

Karin Ekelund
Foto: Sara Arildsson

Karin Ekelund vann tredje pris i senaste omgången av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.

Karin Ekelund arbetar som förstelärare inom entreprenöriellt lärande och som ekonomi- och juridiklärare på Malmö Borgarskola. I tio år har hon varit UF-lärare, snart nio av dem på Malmö Borgarskola. Tidigare i är blev hon utsedd till årets UF-lärare i Skåne.

Tävlingen Sveriges främsta lärare i entreprenörskap har anordnats för andra året i rad av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv. Syftet är att uppmärksamma alla lärare som lockar fram sina elevers intresse för att starta egna företag och utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning. Nyligen mottog Karin Ekelund tredje pris.

I Malmö Borgarskola har alla elever möjlighet att starta företag i Ung Företagsamhets regi. I år är det 150 elever som tar chansen. Karin Ekelund berättar att många elever växer med sin uppgift inom UF. De får ta eget ansvar och utveckla många kunskapsområden och förmågor.

– När de lyckas och kan se sina framgångar stärks självförtroendet så väl som självkänslan. De får också lära sig att ta motgångar och lära sig av sina misstag.

Högre måluppfyllelse

Men för Karin Ekelund handlar entreprenörskap i skolan om mer än hur det går till att starta och avveckla ett företag. Hon betonar det bredare perspektivet; entreprenöriellt lärande som förhållningssätt.

– Jag anser att oavsett vilken kurs eleven läser och vad vi än lär ut så är det nyckeln till framgång. Entreprenöriellt lärande kan bidra till att inspirera, motivera och engagera elever, och på så vis leda till högre måluppfyllelse, säger hon och fortsätter:

– Det bidrar sin tur till en positiv samhällsutveckling. Det är vårt, skolans och lärarnas, uppdrag att bidra till att eleverna ska lyckas med detta och det framhävs också i skolans styrdokument, i värdegrunden.

Kollegialt lärande

Det entreprenöriella förhållningssättet är väl förankrat bland lärarna och i skolledningen på Malmö Borgarskola.

– Vi bedriver kollegialt lärande för att inspirera varandra. Det entreprenöriella kommer mer och mer, säger Karin Ekelund.

I arbetssättet ingår att få in verkligheten så mycket som möjligt i skolan. Karin Ekelund hämtar ett exempel på detta från den egna undervisningen i marknadsföring. Då läser eleverna först in teorin kring en uppgift, sedan förväntas de kontakta ett företag för att få veta hur de arbetar med samma sak. Därefter får de presentera vad de kommit fram till för varandra och för Karin.

Karin Ekelund har gjort det möjligt för elever att åka till olika internationella event, bland annat har UF-elever åkt till en internationell studentfestival i Riga och ett ”Innovation Camp” i Istanbul.

Hon arbetar också mycket med gästföreläsningar genom Transfer (och har dessutom blivit utsedd till årets Transferlärare).

– Inspirationsföreläsarna berättar om sitt yrke, utmaningar, motgångar, framgångar och misslyckanden. De visar eleverna att det är okej att misslyckas även i det verkliga livet. Att man kan lära sig av det, utvecklas och gå vidare.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.