"Entreprenörskap triggar våra elever"

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörskapet cementerat i skolans väggar. Det är målet för årets vinnare av priset Sveriges främsta lärare i entreprenörskap. I många år har de arbetat entreprenöriellt i syfte att skapa en stabilitet och långsiktighet, som håller även när de inte är drivande.

Prinsen med pristagare
Foto: Nicklas Mattsson

En vecka före den formella prisutdelningen gratulerades förstapristagarna under en lunch av Prins Daniel som är mycket engagerad i frågor som rör ungdomars entreprenörskap.

Anneli Johansson och Anneli Näsberg är lärare på Hedbergska skolan i Sundsvall. De är ett radarpar som minst sagt brinner för entreprenörskap i skolan. Anneli Johansson har ekonomiska ämnen och Anneli Näsberg estetiska. De arbetar gemensamt med UF och har nått mycket stora framgångar där.

Bland annat blev Anneli Johansson utsedd till Sveriges främsta UF-lärare tidigare i år. Skolan blev första norrländska skolan att vinna SM år 2007 och vann utmärkelsen Sveriges bästa UF-skola 2008. Anneli Näsberg utsågs till Årets gymnasielärare i Sundsvalls kommun, under den årligt återkommande galan Framtidsmyran.

Estetiska programmet Hedbergska skolan är framgångsrik på många sätt, bland annat genomför de en Vårshow sedan 1979. Det är en av Sundsvalls största musikproduktioner. Många elever och lärare samarbetar under året för att kunna leverera en professionell show.

Uppmärksamma lärare

Tävlingen Sveriges främsta lärare i entreprenörskap har anordnats för andra året i rad av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv. Syftet är att uppmärksamma alla lärare som lockar fram sina elevers intresse för att starta egna företag och utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning.

Att Anneli Johansson och Anneli Näsberg är så oerhört engagerade och arbetar så framgångsrikt över programgränserna är ett viktigt skäl till att de fått priset. De har också etablerat väldigt bra samarbeten med företag, politiker och tjänstemän lokalt.

UF uppmuntras

Men att de två brinner för entreprenörskapet i skolan räcker inte, alla måste vara med på tåget, så att arbetssättet inte blir helt personberoende.

– Vi måste kunna bytas ut. Vem ska gå in om Anneli vill vara ledig? säger Anneli Näsberg.

För att entreprenörskapet inte ska bli en dagslända jobbar de för att involvera fler och fler lärare och få dem att inse värdet av entreprenörskap i skolan. Och då inte i syfte att alla elever ska bli företagare, utan i syfte att stärka deras motivation, kreativitet, mod, med mera. Idag är fyra av sex ekonomilärare UF-lärare och Ung Företagsamhet är obligatoriskt för eleverna i trean. I skolans övriga program är UF valbart och uppmuntras.

Kan tappa lusten

Att skolans ledning är positiv till Ung Företagsamhet är också avgörande för stabilitet och långsiktighet.

– Vi har en stöttande ledning i Hedbergska skolan. I en av mina tidigare skolor var UF-lärare helt motarbetade. Då tappar man så klart lusten, säger Anneli Näsberg. Samma betydelse har stödet av kommunens politiker.

– Hos oss tror alla på UF och vi har inga problem att åka på lärarkonferenser, SM och annat, säger Anneli Näsberg.

Tack vare vinsten, väntar nu ännu en resa. Denna gång till ett annat EU-land för att få nya intryck till undervisningen.

Läs om förra årets vinnare här

Flera vinnare

Sandra Magnusson, Malmö Sfi-skola, Folkuniversitetet, vann andra pris i tävlingen.

Hon håller i kursen Svenska för entreprenörer där nyanlända både får möjlighet att förbättra språket och stöd att ta klivet ut i företagande. Sandra arbetar mycket med att ge eleverna intryck utanför klassrummet: studiebesök och olika nätverksaktiviteter till exempel. Sandras elever har lyckats mycket väl med att ta steget ut i arbetslivet och har startat 35-40 företag sedan starten.

Tredje pris gick till Karin Ekelund, Malmö Borgarskola

Hon är precis som vinnarna en mycket engagerad UF-lärare. Hon har också sett till att elever har kunnat åka på olika internationella event, bland annat har hon möjliggjort för UF-elever att åka till en internationell studentfestival i Riga och ett ”Innovation Camp” i Istanbul. Karin arbetar också mycket med gästföreläsningar genom Transfer (och har blivit utsedd till årets Transferlärare). Hon har också i år blivit utsedd till årets UF-lärare i Skåne.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.