"Klart en privat förskola måste få gå med vinst”

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Reepalus förslag om en vinstbegränsning i välfärden är befängt, menar Stefan Leskinen, som har barn på Solberga Förskolor. Han anser det vara självklart att företagen behöver ekonomiskt utrymme för en buffert. "Ägarna tar stora risker. Det är klart att företagen måste ha all rätt i världen att göra vinst", säger han.

Stefan Leskinen.

Stefan Leskinen, pappa till Adam, 5 år, och Ilse, 3 år.

Ann-Helen Fredriksson

Ann-Helen Fredriksson

– Reepalus förslag om vinstbegränsningar är helt befängt och faller på sin egen orimlighet. Företagen behöver naturligtvis ha en ekonomisk buffert. Ägarna tar stora risker. Det är klart att företagen måste ha all rätt i världen att göra vinst.

Det säger Stefan Leskinen, pappa till Adam, 5 år, och Ilse, 3 år. Båda går på Solberga Förskolor i Lindesberg sedan förskolan startade för drygt två år sedan.

Stefan Leskinen är rädd för att debatten om vinster i välfärden bromsar utvecklingen.

– Risken är att incitamenten försvinner för andra som hade tänkt starta företag.

Han pekar på att privat verksamhet till skillnad från kommunal ständigt är under lupp.

– Är en förskola dålig slås den ut. Inga föräldrar väljer att ha sina barn där. Det är självklart, menar Stefan Leskinen.

Han kan jämföra med den kommunala förskolan i Lindesberg. Innan Solberga hade kommit igång gick Adam där.

– Den var bra, men här är det mycket bättre. Jag tänker exempelvis på det otroliga engagemang som ägarna Maria-Pia och Anna visar. Det genomsyrar hela verksamheten och märks rent praktiskt varenda dag. Pedagogerna kan bestämma mycket på egen hand. Det skapar stor flexibilitet, konstaterar Stefan Leskinen och nämner möjligheterna att spontant göra studiebesök och utflykter och kanske gå till badhuset.

Han sätter också stort värde på att Solberga, förutom det självklara barnperspektivet, också har ett föräldraperspektiv.

– Det är mycket som ska stämma i vardagspusslet. Om morgonen har varit stökig och det inte blivit någon frukost hemma kan vi föräldrar ta kaffe, macka och ägg här, förklarar Stefan Leskinen.

I den kommunala förskolan händer det ofta att personalens planering förläggs till vanliga vardagar och att förskolan är stängd några dagar per termin.

– På Solberga ligger all planering på kvällstid eller på helger. Det är en maximal anpassning efter familjernas behov, framhåller Stefan Leskinen.

Ann-Helen Fredriksson har också barn på förskolan.

– Det är klart att en privat förskola måste få gå med vinst. Annars finns det inga pengar för att utveckla verksamheten. Jag tycker att en vinstbegränsning är alldeles fel. Debatten borde först och främst gälla förskolornas kvalitet, säger hon och betonar att de privata alternativen verkligen behövs.

Sedan drygt ett år tillbaka går hennes son Edvin, nu två och ett halvt år, på Solberga Förskolor. 

– Vi ger Solberga högsta betyg. Edvin stortrivs, har fått en massa kompisar och längtar hit när han är hemma. Då känns det tryggt för oss som föräldrar att lämna honom här, menar Ann-Helen Fredriksson.

Någon personlig bild av den kommunala förskolan har hon inte kunnat skaffa sig.

– Edvin har hela tiden gått här, men när jag lyssnar på vänner och bekanta förstår jag skillnaden på förskolorna. Solberga gör det lilla extra för att barnen ska ha det bra. Det kan handla om att gå och mata änder eller att blåsa upp hoppborgen eller något annat.

I maj väntar familjen tillökning. Vilken förskola man så småningom ska välja för Edvins syskon är tämligen givet.

– Det valet är enkelt, poängterar Ann-Helen Fredriksson.

Du kan också protestera mot Reepalus förslag. Gå in på svarareepalu.nu och gör din röst hörd.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.