Ranking 2019

Låg kommunalskatt, hög andel entreprenader, många företagare och att flertalet av kommunens invånare förvärvsarbetar är några faktorer till att Solna ånyo har landets bästa företagsklimat.

Här trivs företagen bäst – och sämst

NYHET Publicerad

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.

Annika Bröms

Annika Bröms, regionchef för Stockholm. 

Foto: STEFAN TELL
Christer Östlund

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer. 

Foto: STEFAN TELL

En del av landets kommuner kanske är gröna av avund, någon till och med röd av ilska. Anledningen är att Solna har landets bästa företagsklimat för tolfte året i rad.

Låg kommunalskatt, hög andel entreprenader, många företagare och att flertalet av kommunens invånare förvärvsarbetar är några framgångsfaktorer, enligt årets kommunranking från Svenskt Näringsliv.

90 000 personer på 10 000 arbetsplatser, en besöksnäring som växer, inte minst tack vare Friends Arena och Mall of Scandinavia, är ett par kännetecken.

Solnas politiker är tydliga i sitt budskap. Näringslivet är en prioriterad fråga, och det finns en struktur som gör att alla förvaltningschefer jobbar aktivt med företagsklimatet, konstaterar Annika Bröms, regionchef för Stockholm. 

– Det märker företagen. De får ett professionellt bemötande, man lyssnar och får rätt information.

Har då kommunen ingen akilleshäl?

– Likt alla kommuner som växer och förändras är kommunikationen med företag viktig att se över, säger Annika Bröms.

Årets mätning visar att Höganäs och Staffanstorp skuggar Solna i toppen. 42 kommuner får betyget bra, en fyra på den sex-gradiga skalan. Den bästa noteringen hittills. 153 kommuner höjer sitt sammanfattande resultat, medan 137 sänker sina omdömen.

– De flesta kommuner rör sig framåt och presterar gradvis bättre, enligt företagen. Samtidigt är konkurrensen tuffare än någonsin, för att hamna högt i rankingen krävs att man presterar bra, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer. 

Ett exempel är Malung-Sälen. Årets klättrare lämnar plats 256 för plats 98, en förbättring med 158 placeringar.

Ett minus på 31 miljoner kronor har förbytts till ett plus på 10-15 miljoner på bara några år. Etablerade företag står i kö för att investera, kommunen planerar för bostadsbyggande och fler industritomter. Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd, tar personligen hand om företagarnas frågor.

– Det flyter på bra, kommenterar han.

I toppen av listan över kommuner som förbättrar sig mest, så återfinns ytterligare en dalakommun. Orsa förbättrar läget med 126 platser när man stiger från 206:e plats till 80:e. Gemensamt för de båda kommunerna är att de ökar mest i det sammanfattande omdömet, den tyngsta kategorin.

Vissa kommuner nöjer sig inte med en enstaka framskjuten placering utan är sugna på mer, och gör allt för att försvara sin tätposition och skapa långsiktigt bra förutsättningar för det lokala näringslivet.

Bäst lyckas Nordmaling i Västerbotten. En förbättring med 219 placeringar de senaste fem åren är ett kvitto på framgång. Skånska Skurup skuggar. Kommunen har snyggat till sin position med 181 platser, från 218 till 37 under samma period.

Lika uppåt är det inte i östgötska Boxholm. Den gamla bruksorten rasar genom rankinglistan och hamnar på plats 218, en tillbakagång på 116 platser. Årets ranking är inte heller någon munter läsning för Hällefors i Örebro län. De backar 106 placeringar, från 134 till 240. Kräftgången för förra årets stora förlorare Norrköping fortsätter. Kommunen hamnar på plats 253, en tillbakagång med ytterligare 87 platser.

Nytt för i år är en kommunindelning baserad på en SKL modell. Tre huvudgrupper är indelade efter tätortsstorlek, närhet till större tätort och pendlingsmönster. Därmed är det lättare för en kommun att jämföra sig med andra kommuner med likartade förutsättningar.

– Att vi gör just den här indelningen, är att det är en vedertagen modell som används i många andra sammanhang. säger Christer Östlund.

Om vi kliver ett steg bakåt och tar in en vidare blick, så konstaterar Christer Östlund att företagsklimatet kan beskrivas på många olika sätt och att varje modell har sina begränsningar.

– Vi har valt vårt sätt. Men det innebär inte att det är ristat i sten. Vi lägger till och drar ifrån för att ha en relevant undersökning. Vårt arbete fokuserar på att lyfta det goda exemplet, som inspirerar andra kommuner att följa efter, säger han.

Läs mer på Företagsklimat.se

Topp och botten 2019

1 Solna

2 Höganäs

3 Staffanstorp

4 Vårgårda

5 Sollentuna

6 Vellinge

7 Partille

8 Falkenberg

9 Trosa

10 Härryda

 

281 Lysekil

282 Arvidsjaur

283 Fagersta

284 Ragunda

285 Norberg

286 Dorotea

287 Emmaboda

288 Nora

289 Lindesberg

290 Pajala

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.