Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

NYHET Publicerad

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.

Richard Larson driver Hotell Rogge i Strängnäs.

Richard Larson driver Hotell Rogge i Strängnäs.

Martin Clarstedt, miljö- och byggchef i Rättviks kommun.

Martin Clarstedt, miljö- och byggchef i Rättviks kommun.

Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket

Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket

Östlund Christer

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer

Efter att ha lyssnat på landets företagare, Svenskt Näringsliv och vissa kommuner som har gått i bräschen för frågan har nu Livsmedelsverket bytt ståndpunkt och kommit fram till att en efterhandsdebitering av livsmedelskontroller är den bästa lösningen.

Det är av denna anledning som Livsmedelsverket nu har begärt att Näringsdepartementet nu utreder frågan om obligatorisk efterhandsdebitering av avgifter för kontroll av livsmedelsanläggningar. Enligt Livsmedelsverkets hemställan den 16 november föreslås att ett eventuellt nytt system med efterhandsdebitering bör införas från den 1 januari 2020.

Som det ser ut i dag så får dessa företag i många kommuner betala en obligatorisk kontrollavgift i början av året. Kommunens tjänstemän kan därefter göra kontrollen när som helst under året. Hotellägaren Richard Larson driver Hotell Rogge i Strängnäs och han välkomnar Livsmedelsverkets nya hållning.

– Äntligen, är min spontana reaktion! Att debitera något i förväg som man inte vet om det kommer att utföras är ett märkligt system och det underminerar legitimiteten, säger Richard Larson.

Han tycker att livsmedelskontroller och ordentlig tillsyn är viktig och nödvändig och denna förändring kommer att innebära förbättringar både för branschen och för kommunen.

– Det skapar större incitament för oss att göra rätt. Om vi inte sköter oss så åker vi på fler kontroller och får betala mer. Dessutom är livsmedelskontroller något vi välkomnar. Vi vill ju få hjälp att rätta till eventuella brister och då vill vi också få den hjälp vi betalar för, säger Richard Larson.

Inspiration från ”Rättviksmodellen”

Rättviks kommun har under flera års tid arbetat med en modell där företagarna betalar huvuddelen av livsmedelskontrollerna i efterhand. Försöken har varit lyckade och många kommuner har valt att ta efter Rättviksmodellen som har kommit stå som föredöme för andra kommuner som vill förbättra sitt företagsklimat. Men den har också väckt ont blod – framförallt bland kommunföreträdare som är rädd att ekonomin kan komma att drabbas.  

Martin Clarstedt är miljö- och byggchef i Rättviks kommun. Han sitter i styrelsen för Tillväxt och tillsyn som är en förening där kommuner och branschorganisationer tillsammans arbetar för modeller för att förbättra samarbetet mellan företag och kommuner.

– Vi fick Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) emot oss när vi införde en egen lösning för efterhandsdebitering och de ville rent av bannlysa vår modell. Därför är det extra roligt att Livsmedelsverket nu vill införa en modell som har framkommit i nära dialog med oss i Rättvik, säger Martin Clarstedt.

Många kommuner tror att en efterhandsdebitering kan komma att försvåra budgetarbetet då betalningsmodellen innebär större osäkerhet. Men Martin Clarstedt anser att nuvarande modell är onaturlig och opedagogisk.

– Trovärdigheten och tilliten till systemet ökar om man vet vad man betalar för. Det är också viktigt att systemen blir lätta och användarvänliga. Att Livsmedelsverket väljer att gå vår väg är oerhört glädjande, säger Martin Clarstedt.

Livsmedelsverket anpassar sig till verkligheten

På Livsmedelsverket är man medveten om att de tidigare har varit emot att debitera för kontroller i efterhand. Men med nuvarande hemställan har de bytt fot i frågan. Alexander Sobestiansky är statsinspektör vid Livsmedelsverket och förklarar den nya hållningen.

– Vi försöker anpassa oss efter den verklighet vi lever i och vi har sett att Rättviksmodellen har haft framgång. Det viktiga för oss är nu att vi skapar en modell som är obligatorisk och likvärdig för alla kommuner och myndigheter.

Det var efter att Statskontoret ville utreda frågan om det aktuella avgiftssystemet som Livsmedelsverket arbetade fram underlag som ledde fram till hemställan.

– Vår tidigare hållning byggde på hur lagen såg ut. Det är därför vi nu vill gå den politiska vägen och begära en statlig utredning, säger Alexander Sobestiansky.

Svenskt Näringsliv är positiva

Vid Svenskt Näringsliv gläds man över Livsmedelsverkets nya hållning. Men Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer, manar ändå till viss besinning och hoppas på snabbare förändring.

– Detta är bara en delseger. Vi har vunnit ett slag men ännu inte vunnit kriget. Nu lämnas ärendet över till politiken att utreda frågan, vilket drar ut på tiden. Först 2020 vet vi hur det går. Om både Statskontoret och Livsmedelsverket är överens om att förändra regelverket skulle man inte behöva gå omvägen via en statlig utredning, avslutar Christer Östlund.

Henrik Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

72 förslag till regelförenkling

BYRÅKRATI Näringslivets Regelnämnd presenterar 72 förslag på förenkling på 17 regelområden i en ny rapport. Orsaken är att krånglet inte bara fortsätter, utan ökar. Politiker får bakläxa för sitt förenklingsarbete.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.