"Globaliseringen bra för både fattig och rik"

NYHET Publicerad

Den indiske ekonomen Jagdish Bhagwati, professor vid Columbia University, har många åsikter om hur Sverige borde hantera globaliseringen. En flexiblare arbetsmarknad och ett reformerat trygghetssystem är några av hans förslag.

I augusti förra året inledde Svenskt Näringslivs Kris- och framtidskommission, under ledning av vd Urban Bäckström, sitt arbete. Den allt överskuggande frågan är hur Sverige kan skapa fler nya jobb.

Columbiaprofessorn och frihandelsaposteln Jagdish Bhagwati bidrog med internationella synpunkter vid ett seminarium på tisdagen. Bhagwati är, som Urban Bäckström uttryckte det, världens främste ekonom inom globaliseringsområdet.

– Jag har talat om globalisering över hela världen, och alla är lika intresserade; de vill veta hur de ska hantera utmaningarna och möjligheterna som globaliseringen innebär, sade Bhagwati, som ursprungligen kommer från Bombay i Indien.

Många är rädda för globaliseringens inverkan på jobb och löner, att demokratin ska minska och den inhemska kulturen drabbas när de nationella gränserna suddas ut, berättade han.

– Globalisering är bra, inte något hemskt. Lönerna stigit och arbetarklassen har fått det bättre.

Ökad global handel är fördelaktigt för både rika och fattiga länder. En stor del av oron många känner ligger i rädslan för konkurrens, menar Bhagwati. Men konkurrens har alltid funnits, och kommer alltid att finnas – skillnaden är att konkurrensen blivit hårdare.

– Många av de förändringar som skett i världen på senare tid beror på den tekniska utvecklingen, snarare än på globaliseringen.

Lösningen finns bland annat i ett fungerande utbildningssystem, där den som förlorar jobbet på grund av förändringar inom branschen snabbt kan bli kompetent inom ett annat område.

Bhagwati hävdar att ingen på förhand vet var de nya jobben ska uppstå. Möjligheterna blir störst för den som är flexibel och villig att anpassa sig till förändringar. Men samtidigt ökar kraven på det sociala systemet, så att inte den som blir arbetslös och saknar stöd av sin familj hamnar på gatan.

– Fackförbunden försöker hålla fast vid de jobb som existerar idag, men det fungerar inte längre. Tryggheten ligger inte i ett specifikt jobb, den måste finnas någon annanstans.

Ett socialt skyddsnät är viktigt, menar Bhagwati. Fattiga länder utan trygghetssystem behöver hjälp att utveckla dem.

– Med skyddsnätet får inte bli en hammock, som i Danmark, Sverige och Tyskland. Där har man det för bekvämt som arbetslös. Det kostar för mycket pengar för staten.

Om Sverige ska bli en vinnare i globaliseringen måste arbetsmarknaden bli mer flexibel, avslutade Bhagwati.

– Att anställa och avskeda måste bli lättare.

Han fick medhåll från Klas Eklund, chefekonom på SEB, och Katariina Hakkala vid Institutet för Näringslivsforskning. De gjorde båda kortare inlägg i anslutning till Jagdish Bhagwatis föreläsning. LO:s chefekonom Dan Anderssonvar också inbjuden, och höll med om att en hel del behöver förändras i Sverige.

– Mycket på arbetsmarknaden är anpassat till 70-talets samhälle. Problemen vi har idag ser mycket annorlunda ut än de som fanns då.

Professor Jagdish Bhagwati presenterar sina tankar och rön kring Sverige och globaliseringen i en kommande rapport publicerad av Svenskt Näringsliv.Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så sätter Kina press på konkurrenterna

GLOBAL KONKURRENS Kinas plan är att senast år 2049 vara globalt ledande militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. Metodiskt och målinriktat jobbar Kina på för att komma ikapp USA och Europa inom ett efter ett av framtidens stora teknikområden – och ta täten, enligt journalisten och Kinakännaren Ola Wong.
NYHET Publicerad:

Afrika växande marknad för svenska företag

TILLVÄXT Den afrikanska kontinenten börjar bli het för svenska företag. Länderna ses inte längre som biståndstagare utan som handelspartners. Det senaste året har den svenska exporten till Afrika ökat med 22 procent och Exportrådet öppnar nya kontor på löpande band.
NYHET Publicerad:

Strikt liv i Singapore

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.
NYHET Publicerad:

I Japan är jobbet ditt liv

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.
NYHET Publicerad:

Öst möter väst - Hur ser kineser på svenskar?

KINASAMTAL 2 "Många kineser uppfattar Sverige som socialistiskt eller kommunistiskt. En del kineser menar att vi i Sverige lyckats med det Kina länge försökt åstadkomma via kommunismen", skriver kinesiske professorn Tony Fang vid Stockholms Universitet.
NYHET Publicerad:

Hon säljer snö över hela världen

GLOBALISERING Snö of Sweden tillverkar smycken i Kina som säljs i Norden och i England. Hemmabasen ligger dock i norra Sverige. "Det är lätt att vara företagare i Östersund. Låga kostnader, korta restider och bra stöd från kommun och myndigheter. En perfekt språngbräda för export", säger företagets vd Lena Näslund.
NYHET Publicerad:

"Globaliseringen bra för både fattig och rik"

–Det går inte att hålla fast vid de jobb som existerar idag, tryggheten måste ligga någon annanstans, menar globaliseringsexperten Jagdish Bhagwati. Han talade vid ett seminarium på tisdagen.