Medaljregn över svenska yrkeslandslaget

NYHET Publicerad

YRKES-EM Med sex medaljplatser gjorde det svenska yrkeslandslaget succé i helgens Yrkes-EM i Göteborg. Dessutom fick ytterligare hela elva svenskar ta emot en medallion of excellence – för ”exceptionellt hög kvalitet och höga poäng” inom sitt yrke.

Johannes Johnsson, Industrielektriker.jpg

Johannes Johnsson, industrielektriker, tog guld.

Lovisa Petri, hudterapeut.

"Det känns väldigt bra! I två års tid har jag sagt att jag ska ta guld och då var det skönt att göra det nu. Efter yrkes-VM i Leipzig 2013 där jag tog brons ville jag ta revansch", säger guldmedaljören Lovisa Petri.

Foto: SÖREN HÅKANLIND

Svenska mässan i Göteborg bubblade av kreativitet, kämpaglöd och koncentration under Yrkes-EM som gick av stapeln torsdag-lördag förra veckan. Under tre dagar tävlade 500 ungdomar upp till 25 år från 28 europeiska länder från morgon till kväll för att visa upp sina yrkeskunskaper.

Det var allt från frisörer, florister och undersköterskor till robottekniker, svetsare och trädgårdsanläggare. Bland de 65 000 som besökte tävlingen fanns intresserade skolklasser, familjemedlemmar och kompisar till de tävlande och ett stort medieuppbåd från hela Europa som ville följa sina landsmän.    

Under söndagens prisutdelning stod det till slut klart att Österrike var tävlingens vinnare med 13 medaljer. Sverige placerade sig på en sjätteplats med två guld, två silver och två brons.

Guldmedaljerna gick till hudterapeuten Lovisa Petri från Ydre och Johannes Johnsson, industrielektriker från Vånga.

Telefonen gick varm

Utöver pallplatserna tilldelades ytterligare elva av de totalt 28 tävlande i det svenska yrkeslandslaget ”medallions for excellence”, en utmärkelse till tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori. 

Guldmedaljören Lovisa Petri är sprudlande glad över vinsten.

– Det känns väldigt bra! I två års tid har jag sagt att jag ska ta guld och då var det skönt att göra det nu. Efter yrkes-VM i Leipzig 2013 där jag tog brons ville jag ta revansch.

Inför den här tävlingen visste hon mer och kände sig bättre förberedd.

– Innan prisutdelningen sa jag att jag skulle bli sur om jag inte tog medalj för jag visste att jag hade presterat så bra. Det är ju subjektiva bedömningar det handlar om inom det här området, men jag hade stor marginal till den som tog silver.

Att vara med i den här typen av tävlingar betyder mycket, förklarar hon. Efter deltagandet i VM gick telefonen varm och hon har sedan dess fått många erbjudanden om jobb och andra möjligheter som hon inte fått om hon inte varit med och tävlat.

– Oavsett om man får medalj eller inte så är det här det bästa man kan göra. En annan tävlande här sa att det är som ett virus – man vill bara göra det igen och igen, säger Lovisa Petri.

Yrkes-EM 2016

Tävlande: 500 deltagare från 28 länder

Yrken: 35 tävlingsyrken och 9 presentationsyrken

Besök: 74 736 varav cirka 65 000 unika besökare

Arrangörer: Yrkes-EM, Euroskills 2016, arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe av Worldskills Sweden, Göteborg & Co och Svenska Mässan.

Worldskills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten via Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Worldskills Sweden ansvarar för tävlingen.

Sex svenska medaljer

Guld:
Johannes Johnsson, industrielektriker, Lovisa Petri, hudterapeut från Ydre
Silver:
Evelyn Piros, hotellreceptionist, Andreas Sjöberg, lastbilstekniker
Brons:
Daniel Carlberg, murare, Patrik Eriksson, VVS-montör

Österrike i topp
  1. Österrike
  2. Finland
  3. Frankrike
  4. Tyskland
  5. Nederländerna
  6. Sverige
  7. Ryssland
  8. Belgien
  9. Storbritannien
  10. Schweiz

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bra att näringslivets behov av kompetens ska styra

UTBILDNING Arbetsmarknadens behov ska i högre grad styra gymnasieskolans olika program i framtiden, enligt en utredning. Svenskt Näringsliv välkomnar den övergripande inriktningen.
NYHET Publicerad:

Likvärdighetsutredning missar målet

KOMMENTAR Utredningen om en mer likvärdig skola föreslår ett förändrat skolval. "Svenskt Näringsliv anser att utredningen landar i ett antal mycket problematiska förslag", skriver Magnus Wallerå, chef för utbildning, forskning & innovation.
NYHET Publicerad:

Rätt program ökar chanserna att klara av gymnasieskolan

KOMMENTAR 25 procent av gymnasieeleverna, som går det avslutande året på högskoleförberedande program, studerar inte vidare, enligt nya siffror från SCB. Bättre går det för dem som går ett yrkesprogram. Chanserna att klara av gymnasieskolan ökar om eleverna väljer rätt program, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Ökad kvalitet i skolan viktigare än kösystem

DEBATT Företrädare för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vill avskaffa kötid som urvalskriterium för fristående skolor för att motverka segregation. Fel fokus, anser Svenskt Näringsliv som hellre ser åtgärder som ökar kvalitén i skolan.    
NYHET Publicerad:

Skolinspektionen ska visa musklerna

UTBILDNING Skolinspektionen ska vara vass och tydlig så att den kan göra skarpa ingripanden. Utvecklingen är positiv, men den kan bli bättre. Det skriver Svenskt Näringslivs utbildningsexperter Karin Rebas och Johan Olsson som lyfter fem reformområden.
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

DN Debatt. ”Gymnasiets yrkesprogram leder snabbast till jobb”

DEBATT Ny statistik visar att det är stor skillnad mellan olika gymnasieprogram i hur lång tid det tar för eleverna att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför vill vi öka medvetenheten om hur programmen står sig på arbetsmarknaden, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson, Svenskt näringsliv, på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildningar ger välbetalda jobb

UTBILDNING Studenter från yrkesutbildningar har en gynnsam löneutveckling, visar siffror från SCB som Ekonomifakta har sammanställt.
NYHET Publicerad:

PISA-resultaten ett glädjebesked – men orosmoln finns kvar

KOMMENTAR Det finns anledning att glädjas åt den senaste PISA-undersökningen, men inte skäl att slå sig till ro. Utmaningarna är fortfarande avsevärda. Svenskt Näringsliv vill se en rad reformer för att ytterligare stärka resultaten i skolan, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Så blir studie- och yrkesvägledningen bättre

KOMMENTAR Skolans studie- och yrkesvägledning måste bli bättre på att mäta och följa upp verksamheten. Skolexperterna Karin Rebas och Johan Olsson föreslår ett SYV-index med parametrar som till exempel måluppfyllelse i grundskolan, studieavbrott i gymnasiet och övergång till jobb.
NYHET Publicerad:

Så blir studievägledningen effektivare

UTBILDNING Studievägledningen i den svenska skolan måste bli bättre, anser flera instanser. Större möjligheter att mäta och följa upp verksamheten samt en övergripande strategi på området är centralt, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företagen måste få större inflytande över yrkesutbildningar  

DEBATT Företag efterfrågar kompetens från gymnasial yrkesutbildning, men vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas. Kompetenskrisen kräver att staten och privata företag tar ett större ansvar för utformningen av yrkesutbildningarna, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson.
NYHET Publicerad:

Skolans styrdokument bör ha kunskapen i fokus

KOMMENTAR Sverige satsar stora belopp på skolan, förväntningarna på goda resultat är höga. När skolans styrdokument nu ska förändras är det viktigt med en konstruktiv debatt där det kastas ljus på flera perspektiv och att det finns en samsyn när beslut ska tas, skriver Johan Olsson och Karin Rebas.
NYHET Publicerad:

Sambanden mellan skolval och flyttlass borde diskuteras mer

KOMMENTAR Sambanden mellan skolvalet och flyttbenägenheten borde få en större plats i diskussionen om det svenska skolsystemet, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Så får Sveriges elever en bättre skolgång

UTBILDNING Allt fler elever går ut skolan utan godkänt i alla ämnen. För att vända trenden har Svenskt Näringsliv tagit fram fem konkreta förslag. ”Ju bättre prestationer på nationella prov, desto högre blir tillväxten”, sa rapportförfattaren Anders Morin vid ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Samordnade antagningar bra för svensk skola

UTBILDNING En ny rapport ger ytterligare bränsle till debatten om det fria skolvalet. Bland annat föreslås att antagningarna samordnas, vilket ger skolor en tydligare bild av vilka och hur många elever som börjar vid terminstarten.
NYHET Publicerad:

Svenska elever underpresterar – här är lösningarna

DEBATT Sverige hade kunnat ha betydligt högre tillväxt om landets elever presterat bättre på internationella prov. Att öka den lärarledda undervisningen och andelen friskoleelever skulle höja tillväxten betydligt, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Gymnasierapporten 2019 - attityder, antal och etablering

RAPPORT I en ny rapport redovisar Svenskt Näringsliv statistik och data från Statistiska centralbyrån, Skolverket och Ungdomsbarometern. För att öka förståelsen om gymnasieskolan är det viktigt att förbättra kunskapen om eleverna som går i den.
NYHET Publicerad:

Så vänder svensk skola den negativa utvecklingen

KOMMENTAR Det krävs omfattande reformer om Sverige ska lyckas vända den negativa utvecklingen i skolan, hävdar OECD i en färsk analys. Kompetent personal, fokus på kunskap och tydlig redovisning för hur skolan presterar är några förslag från Karin Rebas, utbildningsexpert, och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik