Trögt för individuella löner i industrin

NYHET Publicerad

HALLÅ DÄR Per-Olof Storsten, förhandlare på Industriarbetsgivarna. Hur ser lönebildningen ut inom industrin?

Per-Olof Storsten, Industriarbetsgivarna

Samtidigt som många av våra företag är verksamma på en global marknad med knivskarp konkurrens möter vi fortfarande ”den svenska bruksmentaliteten”, säger Per-Olof Storsten.

Foto: Erja Lempinen

– Våra medlemsföretag finns inom många olika industrier, bland annat stålverk, massa-och papper, sågverk och gruvor. Löneavtalen för kollektivanställda varierar något men facken inom basindustrin kan sägas ha en uppfattning om att lönen ska vara lika för alla och att den del som grundas på anställdes personliga insats ska vara mindre.

– Löneavtalet med IF Metall inom stålindustrin är ett pottavtal utan individgarantier, men där ska lönepotten användas inom ramen för det lokala lönesystemet. Många av dem är till åren komna och behöver revideras och utvecklas. Fördelningen sker ofta utifrån hårda parametrar som antalet år i yrket, befattning och mångkunnighet.

Hur vill företagen utveckla sin lönebildning?

– De vill gå mot lönesystem med större individuella inslag, som utgår från den personliga insatsen. Det centrala löneavtalet inom stålindustrin ger i sig ingen begränsning, utan det är ofta lönesystemen i företagen som är begränsningen.

– Komprimerade löner får dessutom konsekvenser för framtida kompetensförsörjning och rekrytering. Yngre arbetstagare ser annorlunda på hur lönen ska sättas och vad som ligger till grund för en löneutveckling. Vi uppfattar att de vill ha ett större inslag av individuella komponenter.

– Samtidigt som många av våra företag är verksamma på en global marknad med knivskarp konkurrens möter vi fortfarande ”den svenska bruksmentaliteten”. Det sitter mycket i väggarna som gör att det inte går att jämföra med hur exempelvis tjänstesektorn ser på lönebildning inom. Det är små steg som tas.

Avtal inom stålindustrin ger sedan en tid tillbaka större möjligheter till individuell lönesättning. Hur använder sig arbetsgivarna av det?

– För ett par år sedan infördes inom stålindustrin möjligheten till en specialistlön där man lokalt identifierar vilka som omfattas. Tanken är att premiera specialistkategorier som annars riskerar att söka sig till andra branscher eller övergå till att bli tjänstemän. Men det har inte fått det genomslag som vi hoppades på. Bland annat visade det sig vara ett nålsöga att lokalt komma överens om vilka kategorier som ska omfattas.

Hur vill Industriarbetsgivarna utveckla lönebildningen framåt?

– Under avtalsperioden har vi flera partsgemensamma grupper både för arbetare och tjänstemän som arbetar med att ge de lokala parterna förutsättningar för att utveckla och förbättra det lokala lönebildningsarbetet.

– Vi vill att det ska finnas mer individuella inslag i löneprocessen med utgångspunkt från tydliga kriterier. På tjänstemannasidan vill vi ersätta de avtal som innehåller individgarantier med andra lösningar, men Unionen behålla den inom våra industrier. Det sitter riktigt hårt och då är det svårt att utveckla avtalen. Samtidigt medverkar Unionen till andra lösningar i stället för individgarantin inom andra avtalsområden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

LÖNEBILDNING Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.
NYHET Publicerad:

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

I PRAKTIKEN Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.
NYHET Publicerad:

”Motivation kan inte köpas för pengar”

HALLÅ DÄR Johan Thesslin som skrivit boken Lön och motivation: chefens handbok för att belöna och utveckla medarbetare, tillsammans med AnnCharlotte Bretan. Varför skrev ni den?
NYHET Publicerad:

Vägledande avtal dras med utmaningar

STRATEGI Ledaravtalet var först ut med företagsnära lönebildning år 1992. Många kollektivavtal har följt efter, men det finns också utmaningar, enligt Ledarnas förhandlingschef Helena Hedlund.
NYHET Publicerad:

Så får IBM rättvisare löner

LÖNESÄTTNING När it-jätten IBM införde en ny lönemodell lyfte det medarbetarnas engagemang. Genom att chef och medarbetare på egen hand tar större ansvar för återkoppling och bedömning blir lönesättningen dessutom rättvisare, enligt Simona Scaravella, hr-chef på IBM Sverige.
NYHET Publicerad:

Digitalisering inleder seminarieserie om framtidens arbetsmarknad

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN Den 11 juni är det dags för det första seminariet som arrangeras av Svenskt Näringslivs projekt Framtidens arbetsmarknad, FrAM. I fokus är digitaliseringen och den konkurrenskraft som finns i teknikutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Lönesättning som förändrar beteenden

STRATEGI För Epiroc i Kalmar var det en fullträff att koppla lönekriterierna rakt av till den värdegrund som företaget tagit fram. ”Löneprocessen driver precis det vi vill driva – förbättrade beteenden”, säger vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Därför fungerar sifferlöst så bra i energibranschen

HALLÅ DÄR Nikta Nabavi, ansvarig för Unionens kollektivavtal inom energibranschen. Varför fungerar sifferlösa avtal så bra inom det området?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Unga vill göra karriär – men har inte bråttom

MILLENNIEGENERATIONEN Att unga bara vill vidare till nästa jobb för att få upp lönen är en missuppfattning, konstaterar Isak Petrén, senior analytiker på Willis Towers Watson. ”Millennials vill göra karriär men det är inget måste att byta jobb för att åstadkomma det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Almega jobbar vidare för fler sifferlösa avtal

HALLÅ DÄR Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen. Vad ser ni som viktigast när unga väljer arbetsgivare?
NYHET Publicerad:

”Återkoppling måste få ta plats”

RUNDFRÅGA Vi frågade tre deltagare på seminariet där rapporten Anställdas syn på lön, motivation och prestation presenterades, vad de anser om resultatet. De svarade så här.
NYHET Publicerad:

Fast lägstalön högt på Unionens agenda

HALLÅ DÄR Sara Hedman-Hallonstén, avtalsspecialist på Unionen. Vad har ni fokus på just nu när det gäller lönebildning?
NYHET Publicerad:

Lönen inte viktigast för motivationen

FORSKNING Lönen är bara en av många faktorer som motiverar och får medarbetare att prestera bättre på arbetet. Det finns annat som är viktigare, visar en ny forskningsrapport.
NYHET Publicerad:

Att förstå lönen är A och O

KRÖNIKA Sannolikheten att en medarbetare accepterar en förändring, en bedömning eller en nödvändig åtgärd är mycket större om ledaren kan få medarbetaren att förstå VARFÖR. Det gäller även vid lönesättning, skriver Edel Karlsson Håål.
NYHET Publicerad:

Här smäller utveckling högre än lön

KOMPETENS Trots att lönerna trissats upp i byggbranschen står TL Bygg fast vid att lönerna ska vara marknadsmässiga och inte skena iväg. Företaget har i stället satsat extra mycket på att personalen mår bra och får utvecklas.
NYHET Publicerad:

Rättvis lön – vad är det?

KRÖNIKA Att lönesättning ska vara rättvis är givetvis en rimlig ambition. Men redan i teorin kring begreppet rättvisa uppstår utmaningar, enligt lönebildningsexperten Edel Karlsson Håål.
NYHET Publicerad:

Lönerna får inte halka efter hos global hälsovårdsjätte

STRATEGI Johnson & Johnson i Helsingborg följer det amerikanska moderbolagets övergripande modell för lönesättning. Lönesystemet är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, enligt Karin Markenholm, hr-ansvarig.