Ny rapport:”Fakta om löner och arbetstider”

NYHET Publicerad

STATISTIK Snittlönen för arbetare ligger på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Det visar rapporten ”Fakta om löner och arbetstider”.

Årligen ställer Svenskt Näringsliv samman en rapport med fakta om bland annat lön, arbetstider, arbetsgivaravgifter och löneavtalens utveckling bland medlemsföretagen.

Några axplock visar att 93 procent av tjänstemännen har månadslön, bland arbetare är siffran 59 procent. Förra året låg genomsnittslönen för arbetare på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän. Lägger man till arbetsgivaravgifter så stannar kostnaden på runt 485 000 respektive 767 000 kronor.  

Schweiz hade högst arbetskraftskostnad med 522 kronor per arbetad timme 2017. Längst ned på listan återfinns Bulgarien med 47 kronor. Motsvarande siffra för Sverige är 73 kronor per timme, enligt rapporten.

Ett temaavsnitt synar rörlig ön. Vanligast är det i transportsektorn, där 44 procent av företagen har rörliga lönedelar. Vart femte byggföretag har rörlig lön, inom handel, hotell- och restaurangsektorn är siffran vart sjätte företag. Av genomgången framgår också, att av samtliga anställda i medlemsföretagen, så har var tionde rörlig lön.

Huvuddelen av uppgifterna kommer från lönestatistik som Svenskt Näringsliv samlar in.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny rapport:”Fakta om löner och arbetstider”

STATISTIK Snittlönen för arbetare ligger på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Det visar rapporten ”Fakta om löner och arbetstider”.
NYHET Publicerad:

Missvisande lönejämförelse kritiseras

HALLÅ DÄR Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert. Svenskt Näringsliv är kritiskt till ett nytt uppdrag som Medlingsinstitutet, MI, har fått.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Låglönefällan en myt

LÖNER Låga ingångslöner försämrar inte ungas löneutveckling. Det visar rapporten Fakta om löner och arbetstider 2012 som. I år har ungas löner synats närmare i rapporten.
NYHET Publicerad:

Löneutvecklingen för vd i nivå med de anställdas

LÖNESTATISTIK Medianlönen för en anställd vd i företag med fler än tio anställda var i september 2010 80 000 kronor per månad. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning av vd-lönerna i organisationens större företag.
NYHET Publicerad:

Bästa löneutvecklingen på elva år

LÖNER Trots brinnande finanskris ökade reallönerna mer under 2009 än vad de gjort på elva år. Det framkommer i årets upplaga av skriften Fakta om löner och arbetstider som släpps idag. Inte sedan år 1998 har de reala lönerna ökat så mycket som under fjolåret.
NYHET Publicerad:

Unga vill ha ny lönemodell

LÖNEBILDNING Individuell lönesättning är framtidens melodi bland unga i åldrarna 25-36-år enligt en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 63 procent av de tillfrågade förespråkade enskild lönesättning, mot endast ett fåtal som ville ha centrala förhandlingar.
NYHET Publicerad:

Lönekartläggning fel metod för jämställdhet

DEBATT Underlätta för kvinnor att göra karriär, strunta i att kartlägga deras löner. Det är dyrt och gynnar inte jämställdheten. Det skriver nio arbetsgivardirektörer i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Individuella löner utvecklar restaurangbranschen

LÖNER Individuell lönesättning är en förutsättning för att hotell- och restaurangbranschen ska utvecklas positivt. Det menar Kent Nyström, som drev Ystads saltsjöbad i 15 år. Hans lönepolicy gick ut på att premiera anställda som utmärkte sig och var flexibla.