Ny rapport:”Fakta om löner och arbetstider”

NYHET Publicerad

STATISTIK Snittlönen för arbetare ligger på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Det visar rapporten ”Fakta om löner och arbetstider”.

Årligen ställer Svenskt Näringsliv samman en rapport med fakta om bland annat lön, arbetstider, arbetsgivaravgifter och löneavtalens utveckling bland medlemsföretagen.

Några axplock visar att 93 procent av tjänstemännen har månadslön, bland arbetare är siffran 59 procent. Förra året låg genomsnittslönen för arbetare på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän. Lägger man till arbetsgivaravgifter så stannar kostnaden på runt 485 000 respektive 767 000 kronor.  

Schweiz hade högst arbetskraftskostnad med 522 kronor per arbetad timme 2017. Längst ned på listan återfinns Bulgarien med 47 kronor. Motsvarande siffra för Sverige är 73 kronor per timme, enligt rapporten.

Ett temaavsnitt synar rörlig ön. Vanligast är det i transportsektorn, där 44 procent av företagen har rörliga lönedelar. Vart femte byggföretag har rörlig lön, inom handel, hotell- och restaurangsektorn är siffran vart sjätte företag. Av genomgången framgår också, att av samtliga anställda i medlemsföretagen, så har var tionde rörlig lön.

Huvuddelen av uppgifterna kommer från lönestatistik som Svenskt Näringsliv samlar in.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dags att lämna in löneuppgifter

LÖNESTATISTIK Insamling av arbetarlönestatistik för andra kvartalet 2020 startar den 18 juni för utvalda företag inom Byggföretagen och Installatörsföretagen.
NYHET Publicerad:

Lönestatistik för år 2019 färdig för användning

LÖNER Tack till cirka 24 400 företag som har rapporterat in bland annat löner för drygt 1 600 000 medarbetare.
NYHET Publicerad:

LO jämför äpplen och päron i lönestatistiken

KOMMENTAR LO fortsätter att jämföra äpplen och päron i lönestatistiken. Att kvinnor som grupp arbetar betydligt färre timmar än män tar LO inte hänsyn till i sin Jämställdhetsbarometer. Men ska vi får en saklig debatt kring kvinnors och mäns löner kräver det att vi mäter och jämför samma saker, skriver Emelie Nordström, ansvarig för jämställdhetsfrågor.
NYHET Publicerad:

Ny rapport:”Fakta om löner och arbetstider”

STATISTIK Snittlönen för arbetare ligger på drygt 353 000 kronor per år och drygt 513 000 för tjänstemän bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Det visar rapporten ”Fakta om löner och arbetstider”.
NYHET Publicerad:

Missvisande lönejämförelse kritiseras

HALLÅ DÄR Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert. Svenskt Näringsliv är kritiskt till ett nytt uppdrag som Medlingsinstitutet, MI, har fått.