Leif Östling, styrelseordförande tillsammans med Antonia Ax:son Johnson, Nicolinpristagare och Carola Lemne, vd.
Foto: Lars Wallgren

Leif Östling, styrelseordförande tillsammans med Antonia Ax:son Johnson, Nicolinpristagare och Carola Lemne, vd.

Frispråkig pristagare som vill påverka

NYHET Publicerad

NICOLINPRISET Utmärkelser är inget nytt för henne. Till Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj och titeln hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan kan Antonia Ax:son Johnson lägga Nicolinpristagare. ”Han var min mentor. Därför är det extra roligt att få det här priset”, säger hon. 

Hon går i Curt Nicolins fotspår, Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson-koncernen. Årets Nicolinvinnare hade honom som inspiratör på 70 och 80-talen. Han väckte hennes samhällsintresse.

– Curt Nicolin var min mentor. Han stod för mod, att gå på tvärs och ta initiativ som ingen förväntade sig. Därför är det extra roligt att få det här priset, säger hon i vestibulen, några minuter innan hon ska ta emot priset i Näringslivets Hus.

Insikten om att politiker, steg för steg, begränsade manöverutrymmet för det fria företagandet fick henne att ställa sig på barrikaden. Tillsammans med bland annat Curt Nicolin argumenterade hon mot löntagarfonderna inför 35 000 människor i Kungsträdgården i Stockholm 4 oktober 1984.

Sedan dess har samhällsengagemanget gått som en röd tråd genom hennes liv. Antonia Ax:son Johnson är frispråkig och gillar att påverka. Hon har suttit i Liberalernas styrelse, har varit kommunpolitiker hemma i Upplands Väsby i tolv år. När Lars Leijonborg slutade ville vissa se henne som ny partiledare. På senare tid har Antonia Ax:son Johnson sagt sin åsikt i debatten om kvotering av kvinnor till styrelser, vilket hon säger nej till.

Hon betonar att näringslivet inte får passa i politiska frågor utan istället försöker förstå konsekvenserna av förslag som presenteras och höja rösten om det behövs. 

– Vi företagare är en viktig del av samhället, kanske den allra viktigaste. Vi står för förändring och utveckling, mer än någon annan organisation eller myndighet, säger hon.

En annan hjärtefråga, som hon också delar med Curt Nicolin, är skapandet av det ”goda företaget”, som är bra för samhället, de anställda och samtidigt tjänar pengar åt sina ägare. Antonia Ax:son Johnson berättar att det var starten på ett engagemang för miljö, hållbarhet och jämställdhet. Frågor som hon anser att företagare har ett ansvar att driva.

– Företaget erbjuder varor till miljontals kunder varje dag. På så sätt griper vi in i deras vardag. Vi har en påverkansyta som vi måste möta med respekt och ödmjukhet samtidigt som vi måste vara övertygade om att det vi gör är det rätta. Goda företag driver goda förändringar.

Efter att ha varit ägare till företaget sedan 1971, så är hon väl lämpad att svara på frågan vad som skiljer företagandet idag jämfört med förr. Två skillnader avtecknar sig, enligt Antonia Ax:son Johnson.

– För det första så är politiker mer intresserade av kommunikation än att utveckla politiken. De oroar sig mer för nästa val än vad som är bra för landet. För det andra så är debatten, och det som skrivs, allt mer kortsiktig på grund av sociala medier. Det går stick i stäv med att bygga företag. Det är ett långsiktigt arbete.

Annars är hon mest känd som ägare till varuhus som Åhléns, Hemköp och Willys som saluför de flesta märken inom handeln. Idag har Antonia Ax:son Johnson lämnat över ledningen i företagsgruppen, tillika familjeföretaget, Axel Johnson Gruppen till femte generationen.

I en intervju beskriver Antonia Ax:son Johnson generationsskiftet som ”ett naturligt nästa steg.” Men både hon och maken Göran Ennerfelt är fortfarande aktiva ägare och styrelseledamöter för att trygga kontinuiteten i ett av Sveriges största familjeföretag.  

Antonia Ax:son Johnson skänker prissumman på 50 000 kronor till den ideella organisationen Centrum för rättvisa, som värnar enskildas fri- och rättigheter.

Motivering till årets pristagare:

”Antonia Ax:son Johnson har i mer än tre årtionden kraftfullt argumenterat för äganderätt och fri företagsamhet. Hon har inte tvekat att ta strid mot skadliga förslag, vare sig de gällt löntagarfonder på åttiotalet eller vinsttak inom välfärden idag. Genom sitt starka och uthålliga engagemang har Antonia Ax:son Johnson gjort betydande insatser i Curt Nicolins anda.”

Nicolinpriset

I september 2006 gick Curt Nicolin ur tiden. Samma månad instiftade Svenskt Näringslivs styrelse ett pris till hans minne. Varje år delas 50 000 kronor ut till personer som gjort framstående insatser i Curt Nicolins anda, med engagemang för frihetens och marknadsekonomins principer.

Tidigare mottagare

2015 Dan Olofsson

2014 Alexander Husebye

2013 Tove Lifvendahl

2012 P.J. Anders Linder

2011 Janerik Larsson

2010 Anders Johnson

2009 Per T Ohlsson

2008 Magnus Henrekson

2007 Ronald Fagerfjäll

2006 Johan Norberg

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med tydliga drivkrafter i omställningsförsäkring

KOMMENTAR Ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring har presenterats. "Systemet blir mer förutsägbart och administrationen för arbetsgivare enklare", skriver försäkringsexpert Pär Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya styrelseledamöter invalda vid stämman

ÅRSSTÄMMA En ny styrelse har klubbats vid Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 28 maj. Omvald som ordförande är Fredrik Persson. Utöver det välkomnas bland annat tre nya ledamöter valda av stämman.
NYHET Publicerad:

Massarbetslöshet dyrare än effektiva krisåtgärder

CORONAKRISEN Det är helt avgörande att vi lyckas undvika massarbetslöshet. Det klarar vi bara om företagen finns kvar efter krisens akuta fas, skriver vd Jan-Olov Jacke.
NYHET Publicerad:

Rutinerad trio till Svenskt Näringslivs styrelse

ÅRSSTÄMMA Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att tre nya styrelseledamöter utses i samband med föreningens ordinarie stämma den 28 maj. De är Johan Forssell, vd och koncernchef Investor, Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo och Helena Stjernholm, vd Industrivärden.
NYHET Publicerad:

Överenskommelser om pensions- och försäkringsfrågor

AVTAL Svenskt Näringsliv har tecknat överenskommelser med LO och PTK om vissa pensions- och försäkringsfrågor.
NYHET Publicerad:

Krisen kräver åtgärder över hela landet

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv tar nu kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser för att föreslå åtgärder som underlättar för företagen att klara coronakrisen. Det är viktigt både med åtgärder som stärker företagens likviditet och med åtgärder som frigör företagarnas tid till att hantera krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv föreslår nya krisåtgärder

CORONA Läget i Svenskt Näringslivs medlemsföretag har förvärrats dramatiskt under veckan, visar svar från företagarpanelen. Svenskt Näringsliv har därför idag lagt fram nya förslag på åtgärder till regeringen. "Nu är det viktigt med fler snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Välkommet krispaket

CORONA – Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter regeringens krispaket.
NYHET Publicerad:

Läget i företagen och Coronakrisen

KRISÅTGÄRDER Många företag påverkas negativt av coronasmittan, skriver vd Jan-Olof Jacke i ett brev till regeringen och föreslår åtgärder som kan hjälpa företag att klara det akuta läget.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Bra att regeringen inför korttidsarbete – måste snabbt på plats”

KORTTIDSARBETE Regeringen lägger ett lagförslag om korttidsarbete. Mattias Dahl, vice vd, konstaterar att det kan rädda många svenska jobb, men att det inte får dröja för länge innan reformen kommer på plats.
NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.