Leif Östling, styrelseordförande tillsammans med Antonia Ax:son Johnson, Nicolinpristagare och Carola Lemne, vd.
Foto: Lars Wallgren

Leif Östling, styrelseordförande tillsammans med Antonia Ax:son Johnson, Nicolinpristagare och Carola Lemne, vd.

Frispråkig pristagare som vill påverka

NYHET Publicerad

NICOLINPRISET Utmärkelser är inget nytt för henne. Till Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj och titeln hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan kan Antonia Ax:son Johnson lägga Nicolinpristagare. ”Han var min mentor. Därför är det extra roligt att få det här priset”, säger hon. 

Hon går i Curt Nicolins fotspår, Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson-koncernen. Årets Nicolinvinnare hade honom som inspiratör på 70 och 80-talen. Han väckte hennes samhällsintresse.

– Curt Nicolin var min mentor. Han stod för mod, att gå på tvärs och ta initiativ som ingen förväntade sig. Därför är det extra roligt att få det här priset, säger hon i vestibulen, några minuter innan hon ska ta emot priset i Näringslivets Hus.

Insikten om att politiker, steg för steg, begränsade manöverutrymmet för det fria företagandet fick henne att ställa sig på barrikaden. Tillsammans med bland annat Curt Nicolin argumenterade hon mot löntagarfonderna inför 35 000 människor i Kungsträdgården i Stockholm 4 oktober 1984.

Sedan dess har samhällsengagemanget gått som en röd tråd genom hennes liv. Antonia Ax:son Johnson är frispråkig och gillar att påverka. Hon har suttit i Liberalernas styrelse, har varit kommunpolitiker hemma i Upplands Väsby i tolv år. När Lars Leijonborg slutade ville vissa se henne som ny partiledare. På senare tid har Antonia Ax:son Johnson sagt sin åsikt i debatten om kvotering av kvinnor till styrelser, vilket hon säger nej till.

Hon betonar att näringslivet inte får passa i politiska frågor utan istället försöker förstå konsekvenserna av förslag som presenteras och höja rösten om det behövs. 

– Vi företagare är en viktig del av samhället, kanske den allra viktigaste. Vi står för förändring och utveckling, mer än någon annan organisation eller myndighet, säger hon.

En annan hjärtefråga, som hon också delar med Curt Nicolin, är skapandet av det ”goda företaget”, som är bra för samhället, de anställda och samtidigt tjänar pengar åt sina ägare. Antonia Ax:son Johnson berättar att det var starten på ett engagemang för miljö, hållbarhet och jämställdhet. Frågor som hon anser att företagare har ett ansvar att driva.

– Företaget erbjuder varor till miljontals kunder varje dag. På så sätt griper vi in i deras vardag. Vi har en påverkansyta som vi måste möta med respekt och ödmjukhet samtidigt som vi måste vara övertygade om att det vi gör är det rätta. Goda företag driver goda förändringar.

Efter att ha varit ägare till företaget sedan 1971, så är hon väl lämpad att svara på frågan vad som skiljer företagandet idag jämfört med förr. Två skillnader avtecknar sig, enligt Antonia Ax:son Johnson.

– För det första så är politiker mer intresserade av kommunikation än att utveckla politiken. De oroar sig mer för nästa val än vad som är bra för landet. För det andra så är debatten, och det som skrivs, allt mer kortsiktig på grund av sociala medier. Det går stick i stäv med att bygga företag. Det är ett långsiktigt arbete.

Annars är hon mest känd som ägare till varuhus som Åhléns, Hemköp och Willys som saluför de flesta märken inom handeln. Idag har Antonia Ax:son Johnson lämnat över ledningen i företagsgruppen, tillika familjeföretaget, Axel Johnson Gruppen till femte generationen.

I en intervju beskriver Antonia Ax:son Johnson generationsskiftet som ”ett naturligt nästa steg.” Men både hon och maken Göran Ennerfelt är fortfarande aktiva ägare och styrelseledamöter för att trygga kontinuiteten i ett av Sveriges största familjeföretag.  

Antonia Ax:son Johnson skänker prissumman på 50 000 kronor till den ideella organisationen Centrum för rättvisa, som värnar enskildas fri- och rättigheter.

Motivering till årets pristagare:

”Antonia Ax:son Johnson har i mer än tre årtionden kraftfullt argumenterat för äganderätt och fri företagsamhet. Hon har inte tvekat att ta strid mot skadliga förslag, vare sig de gällt löntagarfonder på åttiotalet eller vinsttak inom välfärden idag. Genom sitt starka och uthålliga engagemang har Antonia Ax:son Johnson gjort betydande insatser i Curt Nicolins anda.”

Nicolinpriset

I september 2006 gick Curt Nicolin ur tiden. Samma månad instiftade Svenskt Näringslivs styrelse ett pris till hans minne. Varje år delas 50 000 kronor ut till personer som gjort framstående insatser i Curt Nicolins anda, med engagemang för frihetens och marknadsekonomins principer.

Tidigare mottagare

2015 Dan Olofsson

2014 Alexander Husebye

2013 Tove Lifvendahl

2012 P.J. Anders Linder

2011 Janerik Larsson

2010 Anders Johnson

2009 Per T Ohlsson

2008 Magnus Henrekson

2007 Ronald Fagerfjäll

2006 Johan Norberg

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: Vi ska vara de stora såväl som de små företagens röst

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs nya vd Jan-Olof Jacke har en passion för entreprenörskap och inte minst ungt företagande. Det tar den tävlingsinriktade företagsledaren med sig när han nu tar sig an sitt nya uppdrag.
NYHET Publicerad:

Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv huvudman för Institutet Mot Mutor

IMM Svenskt Näringsliv är en av tre huvudmän för Institutet Mot Mutor, IMM.  Det är en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv ser över försäkringsinformationen

AVTALSFÖRSÄKRING Svenskt Näringsliv gör en bred översyn av hur information till företag och individer om de kollektivavtalade försäkringarna (avtalsförsäkringar, pensioner och omställning) bör äga rum i framtiden. Skälet till översynen är bland annat att dagens försäkringsinformation genom parterna till viss del överlappar den information som administrationsbolagen Fora och Collectum samt försäkringsbolagen själva ger, vilket ökar de totala kostnaderna.