Välfärdspionjär årets Nicolinpristagare

NYHET Publicerad

UTMÄRKELSE Årets Nicolinpris går till Christina Wahlström. Hon driver barnmorskegruppen Mama Mia.

Nicolinpris 2017
Foto: Anders Wiklund/TT

Pristagaren Christina Wahlström flankeras av Leif Östling, ordförande och vd Carola Lemne.

Svenskt Näringsliv delar årligen ut ett pris till Curt Nicolins minne. Priset ges till en eller flera personer som i samhällsdebatten gjort framstående insatser i Curt Nicolins anda. Med detta betyder att de bidragit till ökad förståelse för entreprenörernas, företagens och marknadsekonomins betydelse för samhällsutveckling och välstånd i Sverige. I år delas priset ut till Christina Wahlström som driver barnmorskegruppen Mama Mia AB och är huvudägare i Husläkarmottagningen To Care.

Hur känns det?

– Helt fantastiskt! Det känns som att få en Oscars statyett eller ett nobelpris, helt ofattbart helt enkelt. Just Svenskt Näringsliv har betytt otroligt mycket för mig länge. Det var först när Urban Bäckström uppmuntrade mitt företagande och trodde på mig som jag vågade se mig själv som företagare. 

Hur är du som företagare och person?

–  Jag är en väldigt modig person som vågar ta mig an utmaningar. Jag ger mig aldrig. Och jag tror att det är för att jag faktiskt aldrig ger mig in i saker som jag inte brinner för.

Vad ligger dig varmt om hjärtat?

– Min familj. Jag har varit gift med samma man i 55 år och har fina barn och barnbarn. I övrigt så har jag alltid haft välfärdsfrågorna varmt och hjärtat. Och kvinnligt entreprenörskap. Tänk hur mycket större välfärd vi skulle nå i världen om jämlikheten mellan kvinnor och män blev verklighet. Vi är puzzelbitar till varandra som kompletterar tänkandet till hur vi skapar utveckling och löser problem.

Vad betyder företagande för samhället?

– Det är syresättningen i ett samhälle. Det är företagen som gör att vi växer, utvecklas och mår bättre. Utan ett samhälle som uppmuntrar företagande så skulle vi inte kunna skapa smarta framgångsrika företag som bidrar till att människor får jobb. Samt att företagen betalar in skatt som i sin tur betalar all vår välfärd.

Vad har varit avgörande för framgången med Mama Mia?

– Grundtanken var att ge individuell vård till varje kund och se människans helhetsbehov där både kropp och själ behöver vård. Tack och lov är vi olika och bär med oss olika erfarenheter och har olika behov. För oss har det därför varit viktigt att skapa högsta tänkbara medicinska kvalité och omtanke. Därför har vi en bredd av medicinska experter som specialistläkare och sjuksköterskor under ett och samma tak. Att få samma barnmorska under hela graviditeten är ett motto. Man känner sig som hemma och våra kunder märkte också den goda stämning som vi skapade mellan oss som medarbetare.

Läs mer om Christina Wahlström på Tidningen Entreprenör

Juryns motivering lyder:

"Christina Wahlström har framgångsrikt kämpat för ökad mångfald, valfrihet och kundmakt inom vården. Hon är en driven entreprenör och en orädd debattör som inte räds monopolkramande politiker. Christina Wahlström har därmed gjort en betydande insats i Curt Nicolins anda."

Nicolinpriset

I september 2006 gick Curt Nicolin ur tiden. Samma månad instiftade Svenskt Näringslivs styrelse ett pris till hans minne. Varje år delas 50 000 kronor ut till personer som gjort framstående insatser i Curt Nicolins anda, med engagemang för frihetens och marknadsekonomins principer.

Tidigare mottagare

2016 Antonia Ax:son Johnson

2015 Dan Olofsson

2014 Alexander Husebye

2013 Tove Lifvendahl

2012 P.J. Anders Linder

2011 Janerik Larsson

2010 Anders Johnson

2009 Per T Ohlsson

2008 Magnus Henrekson

2007 Ronald Fagerfjäll

2006 Johan Norberg

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Välfärdspionjär årets Nicolinpristagare

UTMÄRKELSE Årets Nicolinpris går till Christina Wahlström. Hon driver barnmorskegruppen Mama Mia.
NYHET Publicerad:

Frispråkig pristagare som vill påverka

NICOLINPRISET Utmärkelser är inget nytt för henne. Till Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj och titeln hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan kan Antonia Ax:son Johnson lägga Nicolinpristagare. ”Han var min mentor. Därför är det extra roligt att få det här priset”, säger hon.