Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.

Jacob Steinstö

Jacob Steinstö

Foto: Ernst Henry Photography AB

Antalet företagsamma kvinnor når rekordhöjder och uppgår till drygt 287 000, närmare åtta procent av den kvinnliga arbetsföra befolkningen.

Utvecklingen till trots, är företagsamma kvinnor i numerärt underläge i jämförelse med män, som är cirka 350 000 fler. Allt som allt uppgår antalet företagsamma personer till cirka 925 000, enligt studien.

– Klyftan beror på att färre kvinnor väljer att starta företag i jämförelse med män, samtidigt som många av de kvinnor som driver företag finns i sektorer som är utsatta för politiska utspel, säger projektledare Jakob Steinstö, Svenskt Näringsliv.

Siffror från tidigare studier visar att drygt hälften av de företagsamma inom välfärdssektorn är kvinnor. Flest finns inom sektorn för hushållsnära tjänster, Rut, där nästan sju av tio företagsamma personer är kvinnor, enligt Jakob Steinstö.

Kvinnors andel av de företagsamma ökar också i 20 av 21 län. Gruppen är starkast på Gotland, svagast i Blekinge. Samtidigt stoltserar kranskommuner kring storstäderna Stockholm och Malmö med högst andel kvinnor av företagsamheten. Toppar gör Vaxholm med 37,4 procent, tätt följt av Lidingö,37, och Danderyd 36,9 procent. I Skåne tronar Lund med 34,6 procent. I botten återfinns Dals-Ed, Sävsjö och Essunga, enligt undersökningen från Svenskt Näringsliv.

Vad krävs för att ännu fler kvinnor ska bli företagsamma?

– Ökade möjligheter för kvinnor att starta och driva företag inom de områden där de har yrkeskompetens och erfarenhet. Här kan kommunerna hjälpa till med råd vägledning och smidiga tillståndsgivande.

Dessutom måste det bli mer attraktivt att vara företagare, anser han.

– Lägre skatt på ägande är en viktig fråga och en ökad acceptans för att företag måste tillåtas att gå med vinst för att långsiktigt kunna utvecklas.

Även nyföretagsamhet visar skillnader mellan män och kvinnor. 48 425 män är involverade i nyföretagsamhet på något sätt, motsvarande siffra för kvinnor är 29 598, en skillnad på knappt 19 000.

Nationellt fortsätter den långsiktiga trenden mot en långsamt ökande företagsamhet. Mest utbredd är den bland gotlänningar, jämtlänningar och stockholmare, lägst bland östgötar, närkingar och västmanlänningar.

Betydligt dystrare är det dramatiska tappet för nyföretagsamheten bland unga i åldern 16-34 år. Studien redovisar den lägsta nivån sedan mätningen startade 2009.

– Utvecklingen är oroväckande och kan begränsa återväxten av företagsamma. En förklaring kan vara att det är relativt lätt att få jobb och därför väljer man anställning i stället för att starta eget företag, säger Jakob Steinstö.

Fakta:

Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. En person räknas som företagsam om personen antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.