Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Småbryggerierna ökar i antal och är en näringsgren att räkna med. En tillåten gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle innebära ett stor steg framåt, inte bara för dem, utan även för besöksnäringen. Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning har därför fått många företrädare för mindre bryggerier att gå i taket. "Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag", säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.

Johan Håkansson, Ängöl AB

Bryggaren Johan Håkansson är övertygad om att gårdsförsäljning gynnar sysselsättningen på mindre orter.

För ett par veckor sedan skickade Systembolagets vd Magdalena Gerger ett öppet brev till Sveriges riksdagsledamöter där hon försvarar alkoholmonopolet och varnar för riskerna med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Brevet följdes sedan upp med helsidesannonser i över 50 tidningar i hela landet med samma budskap.

Aktionen har väckt stor upprördhet hos dem som vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol och har beskrivits som oförblommerad opinionsbildning och en påverkanskampanj som strider mot uppdraget som opartisk utförare av politiska beslut.

– Systembolaget tjänar pengar på marginalerna av den öl som vi tillverkar här. Dessa pengar använder de nu till reklam för att hindra vår fortsatta framgång, säger Eva Andersson, delägare och vd för Mora Bryggeri.

Mora Bryggeri har sex anställda och omsätter runt fem miljoner. I dag säljer de den läsk de tillverkar på plats. Men när någon vill köpa öl måste de hänvisa besökarna till Systembolaget.

Skulle gynna besöksnäringen

– Vi skulle ha mycket goda möjligheter utveckla vår rörelse och anställa fler om vi fick möjlighet att sälja oöppnade flaskor hos oss. Det skulle gagna även turismen. Utländska besökare i synnerhet har svårt att förstå reglerna och blir ofta fundersamma och besvikna när de inte får köpa med sig något, säger Eva Andersson.

Även Johan Håkansson, som äger och driver bryggeriet Ängöl AB i Kalmar är upprörd över Systembolagets agerande. Han är övertygad om att en gårdsförsäljning skulle gynna både besöksnäring och sysselsättningen i mindre orter.

– De mindre bryggerierna skulle få väsentligt bättre möjligheter att erbjuda arbetstillfällen, något som landsbygden är i så stort behov av. Vi har fyra anställda i dag men jag skulle kunna ha betydligt fler om vi kunde erbjuda gårdsförsäljning, säger Johan Håkansson.

Han tolkar Magdalena Gergers och Systembolagets agerande som rädsla för ökad konkurrens.

Bör inte bedriva opinion

– Systembolagets vd Magdalena Gerger ger ett nästan desperat intryck. Jag vet inte vad som är hennes drivkraft, att behålla sitt jobb eller att värna folkhälsan. Men hon ska inte bedriva opinion. Det är inte hennes uppdrag. Hon ska förhålla sig till de lagar och regler som finns och inte försöka förändra dem, säger Johan Håkansson.

Folkhälsoaspekten är ett argument som han inte ger mycket för och han undrar varför just systembolagets anställda är bättre skickade än bryggeriägare att sälja alkohol på ett ansvarsfullt sätt.

– Det finns inget som säger att vi inte skulle kunna hantera en alkoholförsäljning på ett lika ansvarsfullt sätt som ett statligt företag. Vi skulle ju omfattas av tillsyn. Många tänker inte på att det redan i dag går att köpa starköl och sprit från sommarjobbande ungdomar i vanliga butiker på landet som agerar ombud för Systembolaget, säger Johan Håkansson.

”Vi har ett informationsuppdrag”

Lennart Agén är chef för press- och samhällsrelationer vid Systembolaget. Han anser att brevet till riksdagsledamöterna och annonsen mycket väl ligger ligger i linje med Systembolagets uppdrag.

– ­Vi har ett informationsuppdrag kopplat till alkoholens skadeverkningar. Vi har handlat inom ramen för detta. Vår bedömning är att en gårdsförsäljning inte går att kombinera med Systembolagets ensamrätt. Skulle monopolet falla skulle konsumtionen öka och därmed också alkoholens skadeverkningar, säger Lennart Agén.

Han tycker även att vd Magdalena Gerger agerade rätt då hon skrev sitt brev till riksdagsledamöterna.

– Ja, det tycker jag. Vi är mycket bekymrade över att frågan framställs som liten och oförarglig när den i själva verket hotar den framgångsrika svenska alkoholpolitiken. Våra leverantörer av öl och vin runt om i världen måste ha samma förutsättningar som svenska. Vad säger att ett internationellt bryggeri inte kommer att vilja att öppna gårdsförsäljning på Stureplan till exempel? säger Lennart Agén.

Eva Andersson på Mora Bryggeri är inte imponerad av Systembolagets argumentation.

– Vi känner oss misstänkliggjorda och det är tråkigt att Systembolaget verkar ha den synen på oss. Det måste kunna gå att kombinera Systembolaget med gårdsförsäljning av egna drycker utan att det missbrukas. Jag hoppas att förslaget om gårdsförsäljning tas upp till prövning och att vi hittar en väg som gynnar alla, avslutar Eva Andersson.

Henrik Sjögren

/Fakta

Bolag: Mora Bryggeri AB

Kommun: Mora

VD/Ägare: Familjeägt. Vd är Eva Andersson.

Omsättning: cirka 5 miljoner

Antal anställda: 6

 

Bolag: Ängöl AB

Kommun: Kalmar

VD/Ägare: Johan Håkansson

Omsättning: ca 4 miljoner

Antal anställda: 4

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.