Lust och kreativitet väg till att erövra språket

NYHET Publicerad

SAMVERKAN 30 000 låg- och mellanstadieelever har de senaste fem åren deltagit i Berättarministeriet skrivarverkstäder. En genuin demokratiinsats, enligt Reza Saleh, program- och driftansvarig på Berättarministeriet. ”Vi vill ge barn, i socioekonomiskt utsatta områden, mod att erövra sitt eget språk. Samtidigt som vi är ett stöd för lärarna”, säger hon.

Rexa Saleh
Foto: Karl Gabor

I fem år har Berättarministeriet arbetat målmedvetet för att ge barn i utsatta områden en väg in i språket för att kunna bli engagerade samhällsmedborgare. Reza Saleh, program- och driftansvarig på Berättarministeriet, konstaterar att språket är nyckeln till fortsatt kunskapsinhämtning.

– Om du inte kan hantera språket får du svårt att göra dig hörd, förstådd och lyssnad på. Barnen är vår framtid och det är vårt gemensamma ansvar att skapa ett samhälle där alla barn och ungdomar känner sig trygga, säger hon.

Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse som drivs i samarbete med kommuner, näringsliv och den ideella sektorn. Författaren och debattören Dilsa Demirbag-Sten, idag verksamhetsansvarig för Berättarministeriet, drog igång projektet 2011 tillsammans med Sven Hagströmer och Robert Weil. Idén till skrivarverkstäderna föddes ur ett videoklipp om ”Skrivprojektet 826 National” som startades i USA av författaren Dave Eggers. Utifrån vilken de arbetat sig fram till ett eget koncept med skrivarverkstäder.

Stiftelsen huserar idag i Observartoriet i centrala Stockholm. I ett av rummen hänger en mobil med handskrivna lappar från några av de 30 000 elever och 2 000 lärare som hittills deltagit i skrivarverkstäderna i Södertälje, Husby och Hagsätra.

Varje tisdag till fredag kommer skolklasser från årskurs 2-5 för att tillbringa en dag i någon av de tre skrivarverkstäderna; som i skolprogrammen beskrivs som bokförlaget Berättarministeriet. Barnen möts av en Alien Supermarket där de hittar allt som en utomjording kan tänkas behöva. Tillsammans med medarbetare på bokförlaget får barnen i uppdrag att öppna en hemlig dörr och där väntar bokförlaget Berättarministeriet. Upplägget är enkeltt. Den påhittade buttre redaktören, Schwartz, är irriterad på sina anställda som tappat sin fantasi och inte kan skriva bra böcker. Redaktören behöver hjälp, vilket hen får av barnen.

– Lusten och kreativiteten står i centrum. Fokus ligger på berättandet, inte på grammatik och stavning. Barnen ska gå stärkta därifrån med en känsla av att de äger sitt språk och att de blivit lyssnade på, säger Reza Saleh.

Lärarna finns med men bara som observatörer. Efter besöket fortsätter de arbeta med det skolprogram som utarbetats av Berättarministeriet.

– Vi har anpassat materialet efter lärarnas önskemål. De är proffs på undervisning – vi ger dem stöd. Målet är alltid att träna förmågor som ingår i läroplanen, men med kreativa metoder och berättandet i centrum.

Lärarna kan idag välja mellan åtta skolprogram. För äldre elever finns bland annat ”Historieskrivarna” där eleverna deltar i en historisk upptäcktsfärd i Hallwylskamuseet eller ”Tidningsskaparna”, där eleverna blir journalister i Berättarministeriets magasin.

Intresset från skolorna är stort, men att skala upp verksamheten i snabb takt är inte ett alternativ, förklara Reza Saleh.

– Vi har tagit på oss ansvaret att arbeta för en långsiktig kvalitetshöjning av undervisningen i utsatta områden. Då måste vi rikta våra resurser rätt. Det vill säga mot de områden med hög arbetslöshet och låg utbildning där barnen inte har samma stöd som jämnåriga i medelklassområden.

– Vi är verksamma i områden där det finns skolor där knappt 50 procent av eleverna lämnar grundskolan utan behörighet. Det är väldigt många barn. Resultatet blir ett utanförskap som är svårt att greppa betydelsen av. Det är här vi gör skillnad.

Berättarministeriet finansieras till stor del av bidrag från näringslivet och skrivarverkstäderna bygger på volontärarbetet, idag finns 400 registrerade volontärer.

Stiftelsen har rönt stor uppmärksamhet för sitt engagemang. Dilsa Demirbag­-Sten har bland annat tilldelats priset ”Årets eldsjäl” för sitt engagemang. Samtidigt som näringsliv och kommuner ställt upp mangrant för att stötta verksamheterna; både ekonomiskt men också handgripligt genom att bidra med sin kunskap.

Reklambyrån King har till exempel hjälpt till med formgivning och Ramböll som bidragit med modeller för att kvalitetsäkra utvärderingar bland lärare.

När de till hösten slår upp dörrarna till en skrivarverkstad i östra Göteborg har fastighetsbolaget Platzer och bygg- och anläggningskoncernen Serneke gått in som långsiktiga samarbetspartners.

– Berättarministeriet är ett utomordentligt bevis på den kraften som frigörs när människor med olika bakgrunder sluter sig samman. Tillsammans kan vi göra stordåd.

Och hon slänger ut en uppmaning till alla som vill hjälpa till.

– Bli volontär! Genom att stötta och peppa barn att tro på sitt språk har du inte bara roligt – du gör en viktig insats.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.