I Japan är jobbet ditt liv

NYHET Publicerad

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.

ölprovning i japan

VIKTIGT ATT FESTA. Hannah Gustafsson på ölprovning med sin marknadsföringsklass. I Japan umgås man mycket med sina kollegor.

bowling i japan

STRIKE. Hannah Gustafsson på bowling med japanska kursare, en av många teambuildingkvällar.

När jag ser min karriär framför mig har jag nog hunnit avverka ett antal olika arbetsgivare innan pensionen börjar trilla in. Frihet och omväxling, det är det vi 80-talister vill ha. I Japan är det precis tvärt om. Trots att mycket håller på att förändras i det kaos som den stora bubblan lämnade efter sig så har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet.

Eftersom jag går en MBA-utbildning här på Keio så har nästan alla mina medstudenter redan jobbat ett par år. Men medan de utländska studenterna nästan uteslutande ser en MBA som en chans att byta till ett nytt och bättre jobb planerar de flesta japanerna att återvända till sina gamla arbetsplatser. Och stanna där.

En anledning är att befordringar här sker på grund av ålder mer än kompetens. Naturligtvis kan du inte vara ett totalt stolpskott, då riskerar du att slussas vidare till ett dotterbolag i någon avkrok, men du kommer med största säkerhet ändå att få din befordran när det gått rätt antal år. Chansen att du får ett lika bra eller bättre jobb om du byter företag är dessutom liten, eftersom du då skulle rubba hierarkierna som byggts upp där.

Så om du nu ska umgås med samma människor i 40 år är det viktigt att hålla sig på vänskaplig fot med kollegorna. Arbetslivet präglas därför av en oerhörd solidaritet och man vinner inget på att armbåga sig fram. Måste en i teamet jobba över så stannar de andra för att hjälpa till. Just de långa dagarna är det mina kurskamrater ser minst fram emot, men det hör helt enkelt till. Liksom festerna; att umgås efter jobbet är nästan obligatoriskt.

För mig var det aningens förvånade när vår timida lärare i financial management under första föreläsningen helt självklart föreslog en nomi houdai (all you can drink) för att bryta isen oss studenter emellan. Men precis som med japanska företag så är du inte bara en student här, du är en del av skolan. Jag är en Keio Girl. Professorerna ser det som deras plikt att se till att vi trivs med varandra och kan jobba bra ihop.

Att familj och barn inte riktigt passar in i ett system där all tid står till företagets förfogande står klart. I Japan är det fortfarande i stor utsträckning kvinnorna som har ansvar för hushåll och barn, som det ser ut nu väljer mina kvinnliga kursare mellan familj och karriär. Som en japansk väninna sa: ”Min mamma önskar att jag hade gift mig, men nu blev det inte så.” Balans mellan jobb och privatliv finns alltså inte här. Arbetet är ditt liv.

Utbyteskorrespondenterna

Allt fler studenter åker utomlands för att plugga en eller ett par terminer. Svenskt Näringsliv har bett femton svenska studenter, som vi kallar för Utbyteskorrespondenterna, att skriva krönikor om hur det är att studera, bo och leva i ett annat land.

Samtidigt kommer nyfikna studenter från hela världen till Sverige för att studera. Hur ser de på Sverige och det svenska samhället? Hur tycker studenter från USA, Holland eller Singapore att det är att plugga på ett svenskt universitet? Femton utländska studenter rapporterar från sina svenska gästuniversitet med jämna mellanrum under våren.

Utbyteskorrespondenterna ger ett fönster till en allt mer globaliserad studentvärld och förhoppningsvis också till vardagen i andra länder.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så sätter Kina press på konkurrenterna

GLOBAL KONKURRENS Kinas plan är att senast år 2049 vara globalt ledande militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. Metodiskt och målinriktat jobbar Kina på för att komma ikapp USA och Europa inom ett efter ett av framtidens stora teknikområden – och ta täten, enligt journalisten och Kinakännaren Ola Wong.
NYHET Publicerad:

Afrika växande marknad för svenska företag

TILLVÄXT Den afrikanska kontinenten börjar bli het för svenska företag. Länderna ses inte längre som biståndstagare utan som handelspartners. Det senaste året har den svenska exporten till Afrika ökat med 22 procent och Exportrådet öppnar nya kontor på löpande band.
NYHET Publicerad:

I prefer the Swedish fika

UTRIKESKORRESPONDENTERNA My favorite finding during my stay in Sweden most definitely is fika. I adore the concept that friends, co-workers, classmates, love-interests and family can get together and chat over coffee and delicious cookies or pastries, writes Erin Garity from USA.
NYHET Publicerad:

Strikt liv i Singapore

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.
NYHET Publicerad:

Skilda världar i Sydafrika

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Innan jag reste hit visste jag inte mycket om Sydafrika. Skillnaderna mellan rika och fattiga, men också hur många som är hårt drabbade av fattigdom, kom som en chock. Livet på universitetet i överklassorten Stellenbosch är som att befinna sig i en bubbla, skriver Amre Osman, utbytesstudent i Sydafrika.
NYHET Publicerad:

I Japan är jobbet ditt liv

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.
NYHET Publicerad:

Öst möter väst - Hur ser kineser på svenskar?

KINASAMTAL 2 "Många kineser uppfattar Sverige som socialistiskt eller kommunistiskt. En del kineser menar att vi i Sverige lyckats med det Kina länge försökt åstadkomma via kommunismen", skriver kinesiske professorn Tony Fang vid Stockholms Universitet.
NYHET Publicerad:

Hon säljer snö över hela världen

GLOBALISERING Snö of Sweden tillverkar smycken i Kina som säljs i Norden och i England. Hemmabasen ligger dock i norra Sverige. "Det är lätt att vara företagare i Östersund. Låga kostnader, korta restider och bra stöd från kommun och myndigheter. En perfekt språngbräda för export", säger företagets vd Lena Näslund.
NYHET Publicerad:

"Globaliseringen bra för både fattig och rik"

–Det går inte att hålla fast vid de jobb som existerar idag, tryggheten måste ligga någon annanstans, menar globaliseringsexperten Jagdish Bhagwati. Han talade vid ett seminarium på tisdagen.