Skilda världar i Sydafrika

NYHET Publicerad

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Innan jag reste hit visste jag inte mycket om Sydafrika. Skillnaderna mellan rika och fattiga, men också hur många som är hårt drabbade av fattigdom, kom som en chock. Livet på universitetet i överklassorten Stellenbosch är som att befinna sig i en bubbla, skriver Amre Osman, utbytesstudent i Sydafrika.

Ett barn i en sydafrikansk kåkstad.

STOR FATTIGDOM. Många sydafrikaner lever under extremt fattiga förhållanden. Kayamandi är en av de många kåkstäder som uppkom i samband med apartheidstyret.

Camps Bay

EN ANNAN VÄRLD. Camps Bay är ett av de villaområden där rika sydafrikaner bor.

En sydafrikansk kåkstad.

OÄNDLIG FATTIGDOM. Kåkstäderna i Sydafrika sträcker sig ofta ända till horisonten.

Det känns bra att vara utbytesstudent i ett land som ligger så långt bort från Sverige. Inte bara i antalet mil, utan också i möjligheten att få uppleva ett nytt samhälle och kultur. Läser man statsvetenskap finns inget bättre än att vara i Sydafrika, ett land där historia fortfarande skrivs. Det politiska livet känns verkligen levande och det tycks engagera hela landet. Att läsa här blir extra intressant då Sydafrika kämpar för att gå vidare efter en mörk historia.

Jag har rest från det trygga svenska samhället och hamnat i Stellenbosch som ligger ett fåtal mil från Capetown. Man kan likna Stellenbosch vid en liten drömbubbla som speglar överklassens liv i Sydafrika. Här är det inte ovanligt att studenter susar förbi i en Porsche eller att en 5-stjärnig restaurang är fullsatt när man promenerar förbi. Att universitetet är känt för att ha skolat många apartheidledare är inte konstigt, med tanke på att de var de som hade pengar.

Som utbytesstudent kan man hålla sig inom denna drömbubbla, men förr eller senare spricker den. Tar man ett steg utanfor Stellenbosch hamnar man i Kayamandi, en av de många kåkstäder som uppkom i samband med apartheidstyret. Att blunda för skillnaderna är omöjligt, men att ta sig utanfor det perfekta Stellenbosch är viktigt, speciellt om man är politiskt intresserad.

Innan jag reste hit visste jag inte mycket om Sydafrika. Skillnaderna mellan rika och fattiga, men också hur många som verkligen är drabbade av fattigdom, kom som en chock för mig. Hiv, sjukdomar och arbetslöshet är några faktorer som skapar den negativa spiral som drar fattiga mot botten.

Allt är konsekvenser av historien. Apartheid betydde orättvisor och förtryck. Demokratin kom 1994, men vägen dit var lång. Under många år fängslades, torterades och mördades människor av statsmakten.

Än i dag är rastillhörighet av betydelse i Sydafrika och man ser spåren lite varstans. En stor del av befolkningen har till exempel svårt att acceptera rättssystemet och polisen, som för bara några år sedan kränkte medborgarnas allra mest grundläggande rättigheter.

Att se Sydafrikas övergång till demokrati på nära håll är oerhört intressant. Dagarna här i Sydafrika liknar aldrig varandra och för första gången känner jag att jag är en del av den tidning jag läser.

Utbyteskorrespondenterna

Allt fler studenter åker utomlands för att plugga en eller ett par terminer. Svenskt Näringsliv har bett femton svenska studenter, som vi kallar för Utbyteskorrespondenterna, att skriva krönikor om hur det är att studera, bo och leva i ett annat land.

Samtidigt kommer nyfikna studenter från hela världen till Sverige för att studera. Hur ser de på Sverige och det svenska samhället? Hur tycker studenter från USA, Holland eller Singapore att det är att plugga på ett svenskt universitet? Femton utländska studenter rapporterar från sina svenska gästuniversitet med jämna mellanrum under våren.

Utbyteskorrespondenterna ger ett fönster till en allt mer globaliserad studentvärld och förhoppningsvis också till vardagen i andra länder.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

I prefer the Swedish fika

UTRIKESKORRESPONDENTERNA My favorite finding during my stay in Sweden most definitely is fika. I adore the concept that friends, co-workers, classmates, love-interests and family can get together and chat over coffee and delicious cookies or pastries, writes Erin Garity from USA.
NYHET Publicerad:

Strikt liv i Singapore

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.
NYHET Publicerad:

Skilda världar i Sydafrika

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Innan jag reste hit visste jag inte mycket om Sydafrika. Skillnaderna mellan rika och fattiga, men också hur många som är hårt drabbade av fattigdom, kom som en chock. Livet på universitetet i överklassorten Stellenbosch är som att befinna sig i en bubbla, skriver Amre Osman, utbytesstudent i Sydafrika.
NYHET Publicerad:

I Japan är jobbet ditt liv

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.