Strikt liv i Singapore

NYHET Publicerad

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.

Böcker

MYCKET PLUGG. Studenter i Singapore kämpar hårt för toppbetyg. Betygshetsen är mycket större än på KTH i Stockholm, konstaterar Yonna Henriksson.

Det har gått framåt för Singapore. I dag har landet ett av de högsta BNP per capita och enligt FN världens 25:e högsta levnadsstandard. Kan detta fortsätta?

Det var britten Sir Thomas Stamford Raffles som på tidigt 1800-tal såg potentialen i Singapore och etablerade staden som viktig knutpunkt för handeln mellan Europa och Kina. Till Raffles hotell går turister och affärsmän för att avnjuta en Singapore Sling. Där kastas jordnötsskalen direkt på golvet och baren på Raffles måste därmed vara den enda platsen i Singapore där du faktiskt kan kasta skräp utan att riskera en saftig bot. Singapore har varit en självständig stat i drygt 50 år och tillhörde innan dess Malaysia. Landet har en folkvald president och Peoples Action Party har dominerat sedan självständigheten. Kritiker har hävdat att Singapore är en enpartistat och vissa kallar det, med en gnutta ironi, världens enda fungerande diktatur. Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Det är en stad full av regler, men regler som faktiskt följs. Skyltarna med förmaningar syns överallt och det är fantastiskt hur dessa följs nästan till punkt och pricka.

Skolsystemet är även det strikt. Studenterna här jobbar stenhårt för toppbetyg och deras ingångslön sätts efter deras medelbetyg. Hemma på civilingenjörsutbildningen är betygshetsen betydligt mindre, även om KTH säkert ligger i topp när det kommer till detta. Där väger arbetslivserfarenhet och andra engagemang tyngre. Jag blev väldigt förvånad när det visade sig att endast jag och fem till av 200 studenter i min Human Resources Managment & Entrepreneurship-klass någon gång haft ett extrajobb.

Singapore satsar mycket på skola och utbildning och har som mål att bli bäst. Mycket kopieras direkt från västvärlden och västerländsk arbetskraft värderas högt även om man som västerlänning inte är klassetta. Detta är givetvis goda nyheter för västerlänningar som siktar på en karriär i Singapore. Men det är synd att lokala förmågor försvinner under ett berg av böcker och betyg istället för att lägga mer tid på att visa sig själva utanför studiernas inlämningsuppgifter och tentor. Om Singapore ska fortsätta i samma takt även de kommande 50 åren är det viktigare att vända blicken inåt istället för mot väst och hitta sitt eget sätt att utvecklas. Kanske är det dags att skrota en och annan regelskylt och släppa den fria tanken något mera lös?

Utbyteskorrespondenterna

Allt fler studenter åker utomlands för att plugga en eller ett par terminer. Svenskt Näringsliv har bett femton svenska studenter, som vi kallar för Utbyteskorrespondenterna, att skriva krönikor om hur det är att studera, bo och leva i ett annat land.

Samtidigt kommer nyfikna studenter från hela världen till Sverige för att studera. Hur ser de på Sverige och det svenska samhället? Hur tycker studenter från USA, Holland eller Singapore att det är att plugga på ett svenskt universitet? Femton utländska studenter rapporterar från sina svenska gästuniversitet med jämna mellanrum under våren.

Utbyteskorrespondenterna ger ett fönster till en allt mer globaliserad studentvärld och förhoppningsvis också till vardagen i andra länder.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så sätter Kina press på konkurrenterna

GLOBAL KONKURRENS Kinas plan är att senast år 2049 vara globalt ledande militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. Metodiskt och målinriktat jobbar Kina på för att komma ikapp USA och Europa inom ett efter ett av framtidens stora teknikområden – och ta täten, enligt journalisten och Kinakännaren Ola Wong.
NYHET Publicerad:

Afrika växande marknad för svenska företag

TILLVÄXT Den afrikanska kontinenten börjar bli het för svenska företag. Länderna ses inte längre som biståndstagare utan som handelspartners. Det senaste året har den svenska exporten till Afrika ökat med 22 procent och Exportrådet öppnar nya kontor på löpande band.
NYHET Publicerad:

I prefer the Swedish fika

UTRIKESKORRESPONDENTERNA My favorite finding during my stay in Sweden most definitely is fika. I adore the concept that friends, co-workers, classmates, love-interests and family can get together and chat over coffee and delicious cookies or pastries, writes Erin Garity from USA.
NYHET Publicerad:

Strikt liv i Singapore

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.
NYHET Publicerad:

Skilda världar i Sydafrika

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Innan jag reste hit visste jag inte mycket om Sydafrika. Skillnaderna mellan rika och fattiga, men också hur många som är hårt drabbade av fattigdom, kom som en chock. Livet på universitetet i överklassorten Stellenbosch är som att befinna sig i en bubbla, skriver Amre Osman, utbytesstudent i Sydafrika.
NYHET Publicerad:

I Japan är jobbet ditt liv

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.
NYHET Publicerad:

Öst möter väst - Hur ser kineser på svenskar?

KINASAMTAL 2 "Många kineser uppfattar Sverige som socialistiskt eller kommunistiskt. En del kineser menar att vi i Sverige lyckats med det Kina länge försökt åstadkomma via kommunismen", skriver kinesiske professorn Tony Fang vid Stockholms Universitet.
NYHET Publicerad:

Hon säljer snö över hela världen

GLOBALISERING Snö of Sweden tillverkar smycken i Kina som säljs i Norden och i England. Hemmabasen ligger dock i norra Sverige. "Det är lätt att vara företagare i Östersund. Låga kostnader, korta restider och bra stöd från kommun och myndigheter. En perfekt språngbräda för export", säger företagets vd Lena Näslund.
NYHET Publicerad:

"Globaliseringen bra för både fattig och rik"

–Det går inte att hålla fast vid de jobb som existerar idag, tryggheten måste ligga någon annanstans, menar globaliseringsexperten Jagdish Bhagwati. Han talade vid ett seminarium på tisdagen.