Dialys på export stärker svensk välfärd

NYHET Publicerad

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna, enligt Sverigechefen Christina Sterner.

Dialysvård

Det viktigaste som görs för Diaverums patienter, förutom själva omvårdnaden och miljön på klinikerna, är den systematiska kvalitetsuppföljningen.

Christina Sterner, Diaverum

”Pengarna tjänar vi på andra ställen. Men eftersom vi betalar skatt här kommer även det Sverige tillgodo”, säger Christina Sterner.

Diaverum är ett svenskt företag med rötter i medicinteknikföretaget Gambro som uppfann dialysmaskinen för snart 70 år sedan. När ägaren Investor sålde av Gambro i mitten 00-talet knoppades Diaverum av och köptes av riskkapitalbolaget Bridgepoint.

Då hade Diaverum 162 dialyskliniker i 13 länder och 13 000 patienter. Nu har företaget 360 kliniker i snart 20 länder och 33 000 patienter.

– Bridgepoint har investerat mycket i Diaverum så Sverige har tur som får in pengar i systemet så här. Riskkapitalbolag hjälper faktiskt välfärden med sitt ägande, säger Christina Sterner, Sverigechef.

Företaget finns i många länder i Latinamerika, i hela Europa och är nu på väg in i Ryssland, Kazakstan och Kina. Saudiarabien är företagets största land.

Apropå vinstdebatten påpekar hon att Diaverum är exempel på ett företag som bidrar stort till svensk välfärd.

–  Vi tjänar förhållandevis lite i den svenska verksamheten. Pengarna tjänar vi på andra ställen. Men eftersom vi betalar skatt här kommer även det Sverige tillgodo.

Svensk sjukvård har högt anseende i världen. Det är inte ovanligt att länder som tidigare har haft ganska dåliga sjukvårdssystem, men som nu har blivit rikare och vill bygga upp sin sjukvård, vänder sig till Sverige, berättar Christina Sterner.

– Även om vi är ett litet land så har vi uppenbart något att erbjuda. Det är alltid positivt att komma från Sverige.

Representanter från Diaverum är ofta med när svenska ministrar och kungafamiljen åker på delegationsresor.

– De vill att vi ska följa med eftersom vi är med och visar upp vad vi har åstadkommit i Sverige. Ofta tas det emot väldigt väl. det öppnar verkligen dörrar.

Men Diaverum sprider inte bara kunskap till andra länder. Företaget tar också med sig kunskap tillbaka Sverige.

–  Genom att vi får möjlighet att agera under olika förutsättningar på olika marknader lär vi oss hur vi kan göra det så bra som möjligt för patienten och vi ser nya möjligheter att koordinera vården.

Den allra viktigaste insatsen som företaget gör för patienterna, förutom själva omvårdnaden och miljön på klinikerna, är den systematiska kvalitetsuppföljningen, betonar Christina Sterner.

– Det kan låta tråkigt men vi har gjort det i snart 15–20 år. Och för att det ska fungera håller vi stenhårt på det. Vår kvalitetsuppföljning är som ett maskineri.

Varje kvartal sätter sig de som jobbar närmast patienterna ner och går igenom den senaste kvalitetsrapporten, diskuterar vad som behöver förändras och gör en plan för hur det ska ske. Det följs sedan upp nästa kvartal.

Varje år utvärderas verksamhetens riktlinjer. Har det kommit ny forskning ändras riktlinjer och rutiner om det behövs, och nya mål sätts upp. Dessutom görs det en intern oanmäld granskning av verksamheterna en gång per år.

– Det handlar mycket om uppföljning, utbildning och förståelse för det man gör. Vårt systematiska sätt att följa upp och snabbt använda nya vetenskapliga rön förbättrar vården vi ger.

Men det är inte enbart en stark finansiär som bidrar till framgångarna. Företagskulturen har också stor betydelse, konstaterar Christina Sterner.

– Vi är lite galna. Det finns en enorm energi i det här bolaget, och engagemanget finns både centralt och ute i de olika länderna. Alla vet att allt vi gör ska syfta till att göra det bättre för patienten. Det låter som en klyscha men vi gör verkligen det!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.