Jacke: Vi ska vara de stora såväl som de små företagens röst

NYHET Publicerad

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs nya vd Jan-Olof Jacke har en passion för entreprenörskap och inte minst ungt företagande. Det tar den tävlingsinriktade företagsledaren med sig när han nu tar sig an sitt nya uppdrag.


Från och med idag är Jan-Olof Jacke Svenskt Näringslivs nya vd. Han tar över efter Carola Lemne.

Under flera år drev hans familj ett företag inom handel, med närmare 20 anställda, men han kommer närmast från ett storföretag, Astra Zeneca. Svenskt Näringsliv är han väl bekant med.

 – Jag har varit delaktig i styrelsen i flera år, så jag har en ganska god bild av Svenskt Näringsliv och ser organisationen som en kraft i att bygga argumentationen för vad som behövs, för att ta bort hinder och göra det enklare att driva företag i Sverige. Och öka vår konkurrenskraft, säger han.

– Jag kommer från en bakgrund i småföretag och väldigt kunskapsintensiva företag. Så av naturliga skäl ligger frågor som ´kompetensförsörjning, entreprenörskap väldigt nära mig. Jag har varit djupt engagerad i de frågorna i många år.

Sedan 2017 har Jan-Olof Jacke varit ordförande för Ung Företagsamhet. Och det är tydligt att hans hjärta klappar för de unga företagarna. Han menar att Ung Företagsamhet är en välbeprövad metod att stimulera fler att starta företag i tidiga år.

– Det är roligt att man kan känna att man bidrar med något som ordförande, men sedan är det rent egoistiskt – man får en sådan energikick. Man känner ett stort hopp när man träffar de här ungdomarna, säger han.

Jan-Olof Jacke är en mycket mål- och tävlingsriktad person. Han har kallats för deadlinesjunkie.

– Det är tyvärr sant. Jag presterar bäst när tidspressen är som störst. Jag har nog lite för hög ambitionsnivå när det handlar om hur mycket som kan klämmas in inom en viss tidshorisont.

I ett porträtt i tidningen Chef framställs Jan-Olof Jacke som en ledare som är nyfiken, noggrann vid rekryteringar, men också en person som inte lägger sig i detaljer.

När han får beskriva sig själv säger han:

– Jag hoppas att jag är ganska inspirerande, jag ställer ganska stora krav på vad som ska uppnås, men lite styrning om hur det ska uppnås. Jag försöker vara så transparent som jag bara kan. Jag kallar en spade en spade, det du ser är det du får. Jag är nog ganska okomplicerad, säger han.

Även om det finns stora skillnader mellan att vara vd för Svensk Näringsliv och Astra Zeneca i Sverige så framhåller Jan-Olof Jacke att det finns likheter. Det handlar om två kunskapsdrivna expertorganisationer.

– I Astra Zeneca är framgång att få fram nya mediciner som gör stor skillnad för patienter som så småningom leder till avkastning för aktieägarna. Här handlar det om att skaffa bästa förutsättningar för andra, det vill säga företagen.

Vad skulle du säga till en småföretagare som undrar vad du kan göra för hen?

– Då skulle jag säga; vi vill vara såväl de stora som de små företagens röst och hjälpa dem att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem så att de kan fortsätta att försörja sina familjer, men också för att de ska kunna växa i framtiden.

Han betonar vikten av att jobba långsiktigt. Det gäller allra mest i arbetet med att få gehör för företagens frågor, men också som den Gaissupporter han är:

– Om man är Gaisare måste man vara långsiktig och man får aldrig tappa hoppet, säger han.

Jan-Olof Jacke

Ålder: 53

Bor: Kullavik, söder om Göteborg.

Familj: Hustru, två döttrar, 21 och 24 år.

Din reaktion när du fick frågan om att bli vd för Svenskt Näringsliv:
”Om jag ska vara ärlig, är det så smart? Sedan tänkte jag; vad spännande, men jag behöver verkligen förstå det här. Det finns sakområden som jag inte har tillräckligt djup kunskap i.

Förebilder: ”Jag har inte så många förebilder på det konkreta sättet, man plockar upp lite här och där. Jag har jobbat med en del människor som är fantastiskt duktiga ledare. Jag har haft fantastiska chefer och medarbetare.

Bakgrund: Handelshögskolan Göteborg, familjeföretagare, managementkonsult Ingemar Claesson Konsult 1995-1999, därefter ledande poster inom Astra Zeneca, Sverige-vd 2013-2018. Tillträder som vd för Svenskt Näringsliv 8 oktober 2018.

Fritid: matlagning, golf, vänner och familj.

Favoritlag: Gais i fotboll och Västra Frölunda i Ishockey.

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.